• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se află printre instituțiile care vor primi bani în plus la rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată de Guvern pentru 2024. Instituția condusă de ministrul Florin Barbu are asigurate sumele pentru achitarea primei tranșe din subvențiile agricole gestionate de APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), dar nu și pentru despăgubirile de secetă la care, deocamdată, nu este încă în vigoare niciun act normativ în baza căruia să se facă alocarea financiară de la bugetul de stat.

    Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică proiectul care prevede sumele ce urmează să fie alocate pentru fiecare minister și insituție subordonată Guvernului, cum ar fi Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    Ministerul Agriculturii va primi sume în plus la rectificarea bugetară din această toamnă, în cuantum de circa 2 miliarde de lei, circa 400 de milioane de euro, per sold. Și ANSVSA va avea bugetul suplimentat, după cum se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024 publicat astăzi, joi – 19 septembrie de Ministerul Finanțelor în dezbatere publică.

    Citiți și: MADR: Nu există niciun risc de pierdere a banilor europeni alocați agriculturii și dezvoltării rurale

    MADR primește bani mai mulți pentru plățile către fermieri

    Conform proiectului publicat de Ministerul Finanțelor, pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se vor aloca în plus 2.009,8 milioane lei, per
    sold.

    ”S-au asigurat fondurile necesare pentru cheltuieli de personal (+54,8 milioane lei) și pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (+2.000,0 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare s-au identificat economii la bunuri și servicii (-15,0 milioane lei) și active nefinanciare (-30,0 milioane lei)”, se arată în document.

    Reamintim că din 16 octombrie, MADR urmează să susțină financiar plata subvențiilor în avans care se vor achita ulterior în procent de 70% pentru plățile directe și 85% pentru măsurile compensatorii. Deși sumele sunt achitate din fonduri europene, plățile se fac inițial din bugetul de stat urmând ca sumele să fie rambursate de Comisia Europeană (CE).

    La rectificarea bugetară, în actuala formă propusă de MFP, nu sunt ”prinse” și despăgubirile de secetă. Întrucât nu există încă un cadru legal pentru acordarea acestora, nu există nicio ”bază” ca aceste sume să fie alocate MADR de la bugetul de stat. Este așteptat însă ca după ce Guvernul va adopta o OUG pentru despăgubirile de secetă, sumele necesare plăților să fie alocate MADR fie din rezerva guvernamentală, fie din sume alocate de către Ministerul Finanțelor.

    Citiți și: Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale

    Buget majorat și pentru ANSVSA. Bani pentru despăgubirile pentru pesta rumegătoarelor mici

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi în plus 97,6 milioane lei, per sold. ”S-au asigurat, în special, fondurile necesare despăgubirilor ce trebuie acordate în cazul focarelor de pestă porcină africană, salmonella și pesta rumegătoarelor mici și pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare. S-au identificat economii la bunuri și servicii (-0,5 milioane lei), la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (-0,1 milioane lei) și la active nefinanciare (-0,5 milioane lei)”, se mai arată în proiectul lansat astăzi.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, chemați urgent la APIA. Termen limită pentru subvenții: 30 septembrie Prețurile cerealelor cresc brusc: recoltă slabă – mai mulți bani pentru grâu, porumb și rapiță Baxuri de roșii la 10 lei. Președinte de cooperativă: Legumicultorii au zis că nici nu le mai culeg!

    Ultimele știri

    Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi