• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale

    Roxana Dobre -

    Derogare pentru sume mai mari care urmează să fie plătite fermierilor în avans, începând cu 16 octombrie. Comisia Europeană (CE) a aprobat un regulament prin care statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % pentru plățile directe și 85 % pentru măsurile compensatorii.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat ieri, joi – 12 septembrie că va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene. Astfel, în loc de 50% cât trebuiau să primească fermierii se va aplica un procent majorat.

    Citiți și: Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    CE a fost de acord să dea subvenții mai mari fermierilor români

    Bani mai mulți în conturile fermierilor, de la 16 octombrie

    Potrivit MADR, plățile în avans vor începe la 16 octombrie. Conform derogării pe care țara noastră a cerut-o, sumele din acest se vor achita în procent de până la 70% pentru plățile directe  achitate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% pentru măsurile compensatorii achitate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    ”Prin derogare de la articolul 44 alineatul (2) al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) 2021/2116, în ceea ce privește anul de cerere 2024, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe în temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 și pentru măsurile menționate în capitolul IV din Regulamentul (UE) nr. 228/2013 și în capitolul IV din Regulamentul (UE) nr. 229/2013. Prin derogare de la articolul 44 alineatul (2) al doilea paragraf litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/2116, pentru anul de cerere 2024, statele membre pot plăti avansuri de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115”, se arată în regulamentul publicat astăzi în Jurnalul Oficial al UE.

    Citiți și: Plata subvențiilor, la zi. Director APIA: Nu există întârzieri!

    Florin Barbu, MADR: Am primit acordul pentru ca și în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută

    Ministrul Agricultrii, Florin Barbu, a transmis că am solicitat Comisiei Europene si a primit acordul pentru ca și în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. ”Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creșterea valorii avansurilor pentru fermierii noștri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu.

    ”Pentru Campania din acest an, APIA face toate eforturile pentru a demara plata avansurilor începând cu 16 octombrie 2024, fiind alocat aproximativ un miliard de euro în acest sens”, se precizează în comunicat.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!