Patru zile cu ploi înghețate. Anunțul meteorologilor
Roxana Dobre -Ploile cu gheață vor reveni în această toamnă. Meteorologii avertizează că la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie ar putea apărea un fenomen periculos: ploaia înghețată, cunoscută și sub denumirea de „freezing rain”.
Meteorologii de la Accuweather au anunțat că la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie va apărea fenomenul de ploaie înghețată. Acest fenomen se produce atunci când ploaia atinge o suprafață rece și îngheață instantaneu, formând un strat subțire de gheață transparentă. Deși pare inofensiv, acest strat este extrem de periculos, fiind greu de observat și creând condiții dificile pentru circulație, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.
Citiți și: Ploaie înghețată! Alerta este în vigoare din această noapte în mai multe județe
Ploaia înghețată va reveni în lunile noiembrie-decembrie
Ploaia înghețată va reveni la finalul lui noiembrie și început de decembrie și se va întinde pe parcursul a patru zile, conform stiripesurse.ro. În 2022, țara noastră s-a mai confruntat cu acest fenomen, când autoritățile au emis avertismente serioase cu privire la riscurile implicate. Drumurile și trotuarele au devenit periculoase pentru pietoni, ducând la o creștere semnificativă a accidentelor, iar copacii încărcați de gheață s-au prăbușit, afectând alimentarea cu energie electrică.
Ploaia care îngheață se produce când în altitudine pătrunde o masă de aer cald (temperaturi pozitive), însă în apropierea solului (0-600 m) rămâne cantonat aerul rece; când picăturile de ploaie ajung din stratul de aer mai cald in pătura de aer rece, acestea se suprarăcesc (datorită răcirii lente, greu sesizabilă, deși temperatura acestora devine negativă, nu reușesc să se transforme în stare solidă). Picăturile suprarăcite astfel, îngheață instant odată ce ating solul, conductorii electrici, arborii, mașinile sau alte obiecte cu temperaturi negative (sub 0°C).
Citiți și: Ploaia înghețată. Fenomenul periculos care a cuprins mai multe județe
”Freezing rain” pune în pericol culturi agricole vulnerabile, precum pomii fructiferi sau vița de vie. Temperaturile foarte scăzute pot pune probleme și culturilor de toamnă.