• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Andrei Boitoș, Cooperativa Bostănăria: „Exportăm pepeni românești în Ucraina”

    Violina Gorcinschi -

    Cooperativa Agricolă Bostănăria este un model de succes pentru ceea ce înseamnă colaborarea între fermieri în România. Cu toate că în țara noastră, în mod tradițional, fermierii lucrează individual, Bostănăria, înființată numai de câțiva ani, deja dă rezultate. Cooperativa a reușit să colaboreze cu supermarketurile din România, dar și să exporte recolte de fructe și legume în alte țări.

    Andrei Boitoș, președintele Cooperativei Agricole Bostănăria, a vorbit în ediția de luni, 23 septembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, despre înființarea cooperativei și succesul pe care l-au avut câțiva cultivatori de pepeni și alte culturi, din 2021 încoace. Secretul? Printre ei se află și un specialist în comerțul cu supermarketurile. Acum, Bostănăria lucrează cu retailerii din România și exportă chiar și către Ucraina.

    „Vorbim de pepeni, dar nu numai de pepeni. De exemplu, în momentul de față, suntem în curs de recoltare a dovlecilor: dovleci plăcintari și dovleci de copt. Noi avem o poveste un pic mai diferită față de cele clasice unde niște fermieri s-au strâns, s-au organizat și au început să deschidă relații cu marii retaileri din România. Și anume, întrucât noi ne pricepem foarte bine la producție, am spus că ar trebui să aducem și un specialist în comerțul de fructe și legume. Nu suntem numai fermieri, printre noi este și un mare trader de legume și fructe care ne gestionează relația cu supermarketurile”, a explicat Andrei Boitoș.

    Andrei Boitoș: „Lucrăm cu supermarketurile și magazine mai mici”

    Cooperativa Agricolă Bostănăria s-a înființat relativ recent, fiind localizată în comuna Gheorghe Doja, județul Ialomița.

    „Am înființat Bostănăria în 2021, în august, deci sezonul trecuse deja, iar primele vânzări le-am avut în sezonul din 2022. Am observat că și noi personal, dar și ceilalți fermieri români sunt foarte buni producători și atât. După partea de producție apar problemele cu fructele și legumele din țară și am zis că trebuie să ne asociem să reușim să și ambalăm. Încă mai avem lucrurile de îmbunătățit, nu suntem la nivelul la care ne-am dorit. Avem contracte cu patru rețele mari de supermarketuri și cu încă trei mai mici, business-uri la început, în special pe partea de comerț online”, a spus fermierul.

    Pe o suprafață de 150 de hectare, fermierii din cooperativă cultivă dovleci, pepeni și porumb zaharat, pe care le vând, momentan, proaspeți, însă plănuiesc să se implice și în partea de procesare.

    „Avem, practic, trei sezoane de pepeni încheiate. Acum, în cooperativă, suntem cinci membri, cu o suprafață de 130 de hectare de pepeni. Mai cultivăm 15 ha de dovleci și 5 ha de porumb zaharat. La porumb zaharat mai avem de învățat. Este abia al doilea an în care cultivăm, încercăm să îi adăugăm valoare ambalându-l. Încă îl vindem proaspăt, am vrea să îl vindem fiert și vidat în marile retailere din țară. Ar aduce un preț mai bun și ne-ar da un timp mai mare de vânzare”, a declarat președintele cooperativei în cadrul emisiunii Agrostrategia – TVR 1.

    Cooperativa Agricolă Bostănăria din județul Ialomița

    Cooperativa Bostănăria, Andrei Boitoș: „Vrem să extindem sezonul”

    Membrii cooperativei au încercat să obțină finanțare pentru a investi mai repede în procesare, însă nu au reușit. Acum au decis să investească pe termen lung.

    „Am depus un proiect pe DR-22. Din păcate nu am obținut finanțare. Am avut un punctaj credeam noi mare, dar era de fapt micuț. A făcut diferența vechimea. Ne repliem, mai sunt și alte măsuri pe care le avem în vedere pentru anul viitor. Vom încerca să realizăm ce ne-am propus în proiectul acela în mai mulți ani. Ar fi reprezentat un plus pentru noi pentru că făceam o investiție foarte mare, foarte rapid, dar o vom face gradual, din fonduri proprii”, a spus Andrei Boitoș.

    Citește și: Pepeni dulci de la Bostănărie, crescuți cu produse Daymsa

    Pe lângă porumbul zaharat, și din procesarea dovlecilor s-ar câștiga bine, datorită comodității și vieții prelungite la depozitare.

    „Se pot procesa ușor și dovlecii. Pot fi tăiați cubulețe sau ambalați ras pentru plăcintă direct, un avantaj și pentru clientul final care nu mai trebuie să stea să curețe, să facă mizerie. Dar spre deosebire de porumbul zaharat, dovlecii oferă o fereastră mai mare pentru comerț pentru că este rezistent. Dovleacul poate să reziste, în funcție de soi, chiar și câteva luni”, a explicat reprezentantul cooperativei Bostănăria.

    Având în vedere sezonul intens, dar scurt al pepenilor, fermierii vor să se orienteze și către alte culturi, care să le completeze „timpii morți” din restul sezonului.

    „Trebuie să ne deschidem orizontul și să extindem sezonul. Sezonul pepenilor este destul de scurt și după ce se termină pepenii mai sunt și alte legume sau fructe care se pot recolta. Căutăm culturi care să nu aibă aceeași perioadă de recoltare ca să avem producție tot timpul anului. De exemplu, varza sau rădăcinoasele. Studiem un pic, încercăm să vedem ce produse nu sunt acoperite în piață și pe care le importăm și încercăm să studiem ce se pliază la zona noastră. Adică vrem și o cultură cu care să avem succes, nu doar să o facem de dragul de a da de muncă oamenilor”, a mărturisit fermierul.

    Cooperativa Bostănăria, Andrei Boitoș:„În ultimii ani funcționează mai multe cooperative românești”

    Datorită relației mai bune cu marii retaileri, s-a observat o creștere în activitatea cooperativelor agricole în ultimii ani.

    „Dacă urmăriți, în ultimii ani au mai apărut cooperative, în special pe alte segmente. La pepeni, lucrurile erau relativ organizate, pepenii românești ajungeau în marile magazine în tot sezonul. Avem multe alte segmente de legume fructe pe care nu le aveam în România, cu toate că le cultivam. Aici e și la inițiativa supermarketurilor. Din punctul meu de vedere, nu este de datoria retailerilor să ne organizeze pe noi, ca să ne putem vinde marfa. Sunt niște standarde, dar nu sunt niște standarde absurde de ambalare. Plus că ei au avut în ultimii ani foarte multe campanii în care au susținut produsele făcute sau procesate în România. Pe noi, fermierii, ne-a ajutat și ar trebuie să fructificăm nevoia asta a clientului final de a consuma din România. Noi cooperative avem multe de vreo 10-15 ani, dar un procent foarte mic din ele erau și active în piață. Acum deja numărul cooperativelor care funcționează bine e în creștere. Putem să tragem concluzia că fermierul a înțeles ce făcea bine în trecut și ce nu făcea bine”, a constatat Andrei Boitoș.

    Citește și: Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

    Supermarketurile încearcă să se apropie de nevoile clienților de a consuma din România. Anul trecut, s-a demonstrat că se pot furniza legume tot anul.

    „Am văzut un studiu pe un magazin pentru anul 2023 în care se vindeau roșii românești tot sezonul. Chiar și în ianuarie-februarie. Într-adevăr, în cantități mai mici, dar au încercat, împreună cu partenerii lor fermieri, să acopere mai mult din sezon”, a povestit președintele Bostănăria.

    15-20% din producția cooperativei merge către export, chiar și în Ucraina, unde cererea a crescut în ultimii ani.

    „Noi exportăm. Vindem în Ucraina, Polonia, Bulgaria, Olanda. Odată cu începerea războiului în Ucraina, au început să ne caute foarte mulți traderi de legume-fructe, în special pepenii noștri sunt destul de căutați în anumite perioade. 15-20% din producția noastră merge către export”, a conchis Andrei Boitoș.


    Te-ar mai putea interesa

    Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi”

    Ultimele știri

    AFIR – anunț despre prețurile utilajelor agricole cumpărate cu fonduri europene Crescător de ovine găsit decedat în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul Fermierul Varga Istvan, concurent la Masterchef! A promis că în etapa următoare va aduce brânză din propria fermă