• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Radu Antohe: Strategie în irigații pe model american pentru Siret-Bărăgan și două râuri cheie din România

    Violina Gorcinschi -

    Modelul irigațiilor din SUA ar putea fi preluat și în România? Recent, între Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din România și echivalentul său american, Biroul American de Investiții și Consolidare a Infrastructurii Funciare, s-a încheiat, în premieră, un memorandum privind consolidarea sistemelor de irigații. Acest lucru oferă României oportunitatea de a prelua know-how-ul american privind infrastructura de irigații, dar și tehnologia și de a obține mai ușor finanțări pentru implementarea proiectelor.

    Radu Antohe, expert în politici agricole, prezent la vizita de lucru a delegației României în SUA, condusă de secretarul de stat, Adrian Pintea, și directorul general ANIF, Cornel Popa, a dezvăluit în cadrul ediției de marți, 24 septembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, oportunitățile de dezvoltare a sistemelor de irigații din România care vin odată cu semnarea memorandumului și cât de aproape e țara noastră de a prelua modelul irigațiilor din SUA.

    „Este pentru prima dată când avem un memorandum de înțelegere cu guvernul american. Acest memorandum va deschide foarte multe oportunități pentru ambele părți. Va deschide căi de transfer de expertiză americană, de know-how. Pe lângă expertiză, va avea loc un transfer în România și de noi tehnologii inovative din SUA pentru că România are nevoie. Au fost doi factori principali care au contribuit la realizarea acestui memorandum. Pe de o parte, experiența ministrului Florin Barbu care a venit cu o expertiză în domeniu, fiind atâția ani director general la ANIF și prin politicile pe care le-a adoptat ministerul. Pe de altă parte, implicarea directorului general de la ANIF în concordanță cu realizările. Reprezentanții fermierilor văd de la an la an, o îmbunătățire și o dezvoltare a acestui sector”, a declarat Radu Antohe în emisiunea Agrostrategia realizată de Vlad Macovei, fondatorul Agrointeligența.

    Modelul irigațiilor din SUA în România – Punct cheie: Managementul apei

    Țara noastră a fost binecuvântată cu o abundență de resurse naturale, printre care și apa. De aceea, România nu are prea multă experiență în ceea ce înseamnă managementul apei, lucru firesc și implementat de mult tmp în SUA, din cauza climei aride din unele state. Americanii se folosesc de sistemul captării gravitaționale a apei.

    „Apa este un produs natural finit de care trebuie să ținem cont pentru a nu ajunge să plătim pentru apă. Schimbările climatice își pun accentul pe acest sector și va fi dramatic dacă nu vom ști să gestionăm. Noi nu captăm apa gravitațional încă în România. Noi o folosim pe sistemul nostru vechi pe care trebuia să-l reabilităm, dar nu ar trebui să ne bazăm doar pe asta. De aceea și memorandumul va prevede ca trei râuri interioare din România să intre pe un sistem de reabilitare și din punct de vedere gravitațional să captăm apa, să știm să o gestionăm atunci când nu avem și e secetă și atunci când este o perioadă cu ploi masive și cu creșteri de debite să știm să o gestionăm ca să nu apară evenimente cum au fost în zona Galațiului”, a precizat expertul în politici agricole.

    Reguli importante în utilizarea eficientă și rațională a apei sunt asigurarea acesteia către populației, stocarea când aceasta este în exces și raționalizarea în perioade de secetă.

    Modelul irigațiilor din SUA. Centrul de comandă de la Colorado. Fermierii plătesc pentru apă

    În statul Colorado, există un centru de comandă care astăzi, prin satelit, reușește să gestioneze tot ce înseamnă stăvilare de capacități mici și mari. Prin această tehnologie, bazată pe cădere gravitațională, americanii pot controla debitul apei, viteza de curgere și nivelului în zonele agricole, pentru ca aceasta să ajungă în timp real la plantă.

    „Delegația a avut ocazia să viziteze, în statele Colorado și California, anumite amenajări de captare și gestiune apei – baraje de mari și mici dimensiuni prin cădere gravitațională. Au putut să vadă ce înseamnă trecerea controlată a apei (debit, viteză și nivel) din punctul de vedere al eficienței utilizării ei în timp real la culturile vegetale, acolo unde se dorește. Americanii, în timp real, prin satelit, prin controlul stăvilarelor mari, știu cum să îndrume din punct de vedere digital, cum să creeze aceste nivele și debite de apă acolo unde este nevoie”, a afirmat Radu Antohe.

    Astfel, americanii au reușit să își digitalizeze la nivel macro sistemele de irigații, nivel de tehnologie față de care România este departe, dar nu imposibil de realizat.

    „Suntem departe de sistem, dar astăzi, față de de sistemul clasic manual prin aportul omului, noua perspectivă digitalizată va crea ca în timp real să putem să controlăm și să eficientizăm tronsoane foarte mari de mii de km cel puțin în zona de sud, sud-est și de est a României acolo unde este nevoie acută de apă ca în perioada de vegetație să avem cele mai bune randamente, că avem apă permanent la dispoziție”, a spus expertul în politici agricole.

    Asociațiile americane de fermieri gestionează apa de irigat

    În comparație cu România, fermierii din SUA, prin asociații, gestionează integral apa de irigat care este contorizată la mililitru, dar disponibilă în orice perioadă, fie că este secetă sau nu.

    „Programul de irigații prevede gestionarea apei până la nivelul canalelor secundare și în cazul SUA există asociații ale fermierilor care gestionează apa și sunt responsabile 100% să ducă apa efectiv la cultura vegetală unde este nevoie. Față de noi, în SUA, fiecare ml de apă este contorizat și se plătește. Noi încă nu realizăm, sper că nu va fi cazul și în România pentru că la un moment dat, dacă schimbările climatice vor fi atât de pregnante, măsurile pe care le vom implementa în timp util vor duce poate pentru o perioadă, la gestionarea eficientă a apei în anumite zone, pentru a mulțumi pe toată lumea”, a mărturisit Radu Antohe.

    Strategia României de a prelua modelul irigațiilor din SUA: Canalul Siret- Bărăgan, râurile Buzău și Argeș

    România are nevoie și ea de o rețea de canale de apă de irigat, pentru a crește potențialul productiv al terenurilor agricole. Prin parteneriatul încheiat cu SUA, americanii vor împărtăși know-how-ul sistemelor lor de irigații.

    „Ne vor oferi această expertiză a lor în gestionarea și managementul apei. În partea de vest a SUA, în statele cu o expunere la o climă aridă, centrul de comandă din Colorado este un lucru impresionant din punctul de vedere al gestionării unei rețele de canale de apă de irigat pentru că și în România se va pune accentul pe formarea unei astfel de rețele. Statul român deține infrastructuri rutiere, feroviare, de gaze, de apă, de tot ceea ce este vital pentru funcționare. De aceea, cred că și o rețea de canale de apă de irigat va fi definitorie din punctul de vedere al creșterii potențialului productiv al terenurilor arabile în România și nu numai. Contribuția unei astfel de rețele la PIB-ul țării va fi esențială în viitorul apropiat”, a explicat expertul în politici agricole.

    Potrivit invitatului emisiunii, modelul american de irigații poate fi preluat la noi prin gestionarea eficientă a Dunării care curge pe teritoriul țării într-un mod similar cu cea a râului Mississippi, din SUA. În perioadele secetoase, americanii reușesc să mențină un debit constant al fluviului pentru a asigura oportunitățile de irigat în zonele în care este necesar, fără a împiedica navigația.

    „Mai putem prevede și ca pompele de mare capacitate din Dunăre, prin intermediul unor stăvilare de mari capacități, să mențină, în anumite perioade secetoase, un nivel constant al fluviului pentru a asigura un acces optim al pompelor pentru a duce apa pe canal mult mai eficient, să aibă toată lumea. Face parte dintr-un program pe care ministrul Agriculturi Florin Barbu îl are în atenție și pe care vrea să îl implementeze într-un timp cât mai scurt”, a afirmat Radu Antohe.

    Radu Antohe a dezvăluit că, în strategia de dezvoltare a sistemelor de irigații, se planifică lucrări la canalul Siret-Bărăgan, râul Buzău și râul Argeș. În acest fel, vor fi asigurate cu apă cele mai secetoase zone ale țării. În plus, canalul Siret-Bărăgan va putea contribui la furnizarea energiei în sistemul național.

    „În cadrul oportunităților de dezvoltare pe care ANIF-ul le va avea cu omologii americani vom putea să continuăm să găsim soluții viabile și eficiente pentru Siret-Bărăgan – trebuie să îl ducem pe partea de mijloc a țării, în partea subcarpatică pentru că avem nevoie inclusiv în județele Buzău și Ialomița. Apoi, avem râul Buzău care trebuie amenajat și adus la nivelul de sustenabilitate din punctul de vedere al dezvoltării zonei și al folosirii surplusului de apă în mod constant anual pentru a fi destinat irigării în agricultură. Al treilea ar fi Argeșul: într-o primă etapă anumite aspecte privind captarea afluenților și gestionarea prin aceste zone de stocare eficientă a apei. Toate aceste lucruri vor fi în concordanță cu noile tehnologii și anume de a se eficientiza energetic independent prin panouri solare. Siret-Bărăgan, în proiectele analizate ca variante de lucru pentru a fi adoptate, va fi un potențial contribuitor de energie în sistemul național”, a spus Radu Antohe în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Modelul irigațiilor din SUA, în România. Finanțări accesibile

    Prin memorandumul semnat recent de delegația României în SUA, suntem mai aproape de a prelua cele mai înalte standarde din punctul de vedere al irigațiilor, lucru de care sunt interesate ambele părți, datorită poziției geopolitice strategice a țării noastre.

    „În delegația oficială condusă de secretarul de stat, Adrian Pintea, și directorul general ANIF, Cornel Popa, au discutat cu omologii americani și au pus bazele unei înțelegeri bilaterale comune în cadrul parteneriatului strategic de a obține și finanțări preferențiale cu acord cu Banca Mondială și granturi oferite de statul american și de statul român”, a adăugat Radu Antohe

    Cu toate că poate părea imposibil de realizat un proiect de o asemenea amploare, prin acest angajament se va asigura suportul SUA și ambiția României de a-și îndeplini obiectivele din punctul de vedere al irigațiilor.

    „Categoric că în lumea în care România s-a angajat în această traiectorie de dezvoltare va fi un lucru firesc și normal (realizarea proiectului, n.r.) pentru că sunt interese foarte mari economice din punctul de vedere al dezvoltării unei zone agricole. Memorandumul va facilita categoric accesul la piața liberă prin garanții de stat și cu dobândă subvenționată”, a spus exportul în politici agricole.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Radu Antohe, Expert în politici agricole (24.09.2024)

     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă