• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul care a pierdut 11.000 de hectare de teren agricol în ultimul an!

    Angelica Lefter -

    Un județ agricol din România a pierdut în ultimul an peste 11.000 de hectare de teren agricol. Din această suprafață, numai 1.000 de hectare a beneficiat de plata subvențiilor în Campania APIA trecută, restul suprafețelor nefiind înscrise la plată prin cererile depuse în 2023. Cauza principală pentru care terenurile au fost scoase din circuitul agricol o reprezintă lucrările de infrastructură, mai exact, construcția drumurilor.

    APIA a înregistrat, anul acesta, mai puține cereri unice de plată din partea fermierilor, însă nu a scăzut suprafața totală de teren arabil lucrat la nivel național, deși în anumite județe se simte o discrepanță destul de mare. Aceste modificări au survenit mai ales în județele în care se lucrează pentru realizarea de drumuri și autostrăzi și au avut loc exproprieri. Totodată, numărul de cereri a scăzut anual și din cauza fenomenelor de comasare și de îmbătrânire a deținătorilor de exploatații. Numai în județul Bihor, potrivit evaluărilor Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Bihor, suprafața lucrată de fermieri a scăzut cu peste 11.000 de hectare.

    Fermierii bihoreni au trimis, în acest an, mai puține cereri unice de plată către Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Per total, în județ, numărul de cereri unice a scăzut pe fondul exproprierilor pentru lucrări publice, și, implicit, din cauza diminuării terenurilor lucrate. Cu toate acestea, Centrul Județean Bihor al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură este pe locul al doilea în țară după numărul de cereri de plată preluate din partea fermierilor care solicită sprijin din fonduri europene, după cum a arătat directorul APIA Bihor, Ioan Roman pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Banii care ajung în această toamnă în conturile fermierilor. Guvernul a aprobat sumele!

    Director executiv APIA Bihor, Ioan Roman (foto: crisana.ro)

    Exproprierile au determinat ca suprafața agricolă lucrată să fie mai mică

    Peste 11.000 de hectare lucrate de fermieri au dispărut din fermele bihorene în doar un an, în urma exproprierilor făcute pentru construirea de drumuri.

    Totodată, conform datelor APIA Bihor, furnizate de directorul executiv al instituției, Ioan Roman, suprafața agricolă pentru care fermierii au depus cereri de plată a scăzut cu peste 1.000 de ha în anul 2024 față de 2023, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În județul nostru sunt foarte multe lucrări de infrastructură care afectează suprafața agricolă, mă refer la Drumul Expres Oradea – Arad, care pe suprafața județului Bihor are vreo 60-70 de kilometri lungime și la fel, există linia de cale ferată Oradea – Cluj, care iar e pe teritoriul județului Bihor are o suprafață destul de însemnată; mai mult, prin lățire la fel, mai cad niște suprafețe. Față de anul 2023 a scăzut numărul cererilor unice de plată cu 1.558 și suprafața agricolă cu 11.059 hectare, care au constituit culoare de exproprieri pentru infrastructură. Cele peste 11.000 de hectare nu sunt reprezentate doar de cele declarate la APIA. Ca număr de fermieri, în Bihor sunt peste 1.500 de doritori pentru programul Tânărul fermier, care au depus proiecte. Acei tineri fermieri au făcut preluări pentru punctaj de la alți fermieri și de acolo apare și diferența între numărul de fermieri, mai mică față de anul trecut, căci există și un număr mai mic de fermieri”, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Roman pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu

    Suprafața agricolă pentru care fermierii au depus cereri de plată a scăzut

    Ioan Roman a mai menționat, în cadrul Colegiului Prefectural Bihor, ședință desfășurată marți, pe 24 septembrie, că ”Centrul Județean Bihor al Apia se situează pe locul al doilea în țară ca număr de cereri preluate: 32.218 (față de 33.776 cereri în 2023)”.

    Tot atunci, directorul APIA Bihor a mai precizat că suprafața agricolă pentru care fermierii au depus cereri de plată a scăzut de la 326.843,52, cât era anul trecut, la 325.813,84 ha anul acesta.

    Cererile unice de plată sunt cererile de ajutor și/sau de sprijin prevăzute de OUG 3/2015 depuse anual de fermierii din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol și viticol pentru a primi fonduri europene în funcție de suprafețele deținute și lucrate ori de efectivele de animale crescute.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!