• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strugurii de la Vie Vin Andra beneficiază de irigare prin sisteme Netafim powered by EPRS România și dau vinuri de calitate

    Adrian Radu -

    Podgoria Murfatlar are un renume extraordinar, nu doar în România, ci și în străinătate. Vinurile produse aici au o calitate deosebită și sunt extrem de apreciate. SC Vie Vin Andra face parte din Podgoria Murfatlar și deține 167 de hectare cu vie pe rod. Din acestea, 62 beneficiază de irigații printr-un sistem implementat de Netafim powered by EPRS România.

    Cei de la SC Vie Vin Andra se mândresc cu vinurile pe care le fac. În cadrul plantației sunt soiuri albe, precum chardonnay, pinot gris, fetească regală, muscat ottonel și sauvignon, dar și soiuri negre, cum ar fi cabernet sauvignon, fetească neagră, shiraz și merlot. Din aceste soiuri se produc vinuri care sunt deja medaliate. Gama Premium și Gama Exclusiv sunt bijuteriile de la Vie Vin Andra.

    Cum s-a ajuns la sistemul de irigare prin picurare

    Pentru ca strugurii să aibă toate calitățile necesare transformării într-un vin de calitate, specialiștii fermei au apelat la Netafim powered by EPRS România, pentru a instala un sistem de irigare prin picurare. “Este un sistem de care sunt foarte mulțumit pentru că, în ciuda condițiilor climatice care au fost în ultimii ani, și mai ales anul acesta, niște condiții drastice, secetă, temperaturi extraordinare, sistemul de picurare, irigare prin picurare, și-a spus cuvântul. Creșterea strugurilor este normală, pentru că prin acest sistem se poate cotrola cantitatea de apă pe care o dăm plantației”, a explicat Dumitru Banea, administrator SC Vie Vin Andra.

    Irigarea prin picurare subterană reprezintă una dintre cele mai eficiente și avansate tehnologii disponibile în agricultură pentru gestionarea resurselor de apă. Această metodă presupune plasarea sistemului de irigație direct în sol, la nivelul rădăcinilor plantelor, ceea ce aduce multiple beneficii în comparație cu metodele tradiționale de irigare. Printre acestea se găsesc:

    1. Economisirea apei – Prin livrarea directă a apei la rădăcinile plantelor, se elimină evaporarea, scurgerea și pierderile cauzate de vânt, caracteristice sistemelor de irigare de suprafață.
    2. Îmbunătățirea sănătății solului – Irigarea prin picurare subterană nu provoacă compactarea solului și nici nu creează o crustă la suprafață. Aceasta contribuie la aerarea corespunzătoare a rădăcinilor.
    3. Creșterea eficienței nutriționale – Irigarea prin picurare subterană permite furnizarea nutrienților direct la nivelul rădăcinilor, prin fertirigare. Aceasta asigură o absorbție mai eficientă a nutrienților și reduce risipa acestora în mediul înconjurător.
    4. Reducerea costurilor operaționale – Chiar dacă instalarea inițială a unui sistem de irigare prin picurare subterană poate fi costisitoare, pe termen lung, aceasta aduce economii semnificative. Consumul redus de apă, eficiența crescută a fertilizării și necesitatea redusă a tratamentelor chimice contribuie la reducerea costurilor operaționale și la creșterea profitabilității fermierilor.

    Avantajele sistemului de irigații de la SC Vie Vin Andra

    Instalarea sistemului de irigație de la SC Vie Vin Andra a fost finalizată în 2022, iar rezultatele s-au văzut deja. Recolta la Sauvignon se ridică la 11 tone / ha, în timp ce la chardonnay producția medie a fost de 9 tone / ha. “Băieții de la Netafim powered by EPRS România au venit cu tot ce trebuie, cu idei, cu proiect, cu materiale și cu ajutorul lor, ajutor într-adevăr de profesioniști, aș putea spune, am făcut ce am făcut și a ieșit este un lucru foarte bun. Lucrez de 34 de ani în viticultură. Și deja cunosc toate etapele de dezvoltarea viei, tot ce-i trebuie unui butuc cu viță de vie. Și știam din start că irigarea prin picurare rezolvă orice problemă la viță de vie”, a completat Dumitru Banea.

    În proiectul accesat de SC Vie Vin Andra a intrat și un sistem de fertirigare atașat stației de pompare. Claudiu Plătărescu, agronom în cadrul Netafim powered by EPRS România, a supravegheat instalarea tuturor din întreaga stație, care cuprinde controllere, echipamente de alimentare, valve de regularizare de presiune, filtre-sită, valve de supraplin, pompă trifazică de capacitate mare.

    “Sistemul de irigații poate fi controlat și de la distanță. Oferă comoditate și un management bun în cadrul fermei”, a explicat Claudiu Plătărescu. Toate detaliile despre sistemele de irigații Netafim powered by EPRS România se găsesc pe https://www.netafim.com.ro/


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă