• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA prelungește cu încă 30 de zile interdicția privind mișcarea oilor

    Roxana Dobre -

    Ciobanii sperau să scape de restricțiile privind mișcarea ovinelor odată cu expirarea celor 30 de zile în care a fost în vigoare Ordinul nr. 155/143/347/2024 privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul şi eradicarea pestei micilor rumegătoare. ANSVSA a anunțat însă astăzi că măsura se prelugește cu încă 30 de zile.

    Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat astăzi, vineri – 4 octombrie, că ordinul care permite mișcarea ovinelor pe teritoriul României doar cu acordul scris al directorului executiv al DSVSA teritorial competentă de la nivelul exploatației de expediere va fi prelungit cu încă 30 de zile. Autoritatea argumentează că decizia a fost luată din cauză că pe teritoriul României mai sunt active încă șapte focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în județul Timiș.

    Citiți și: Gigi Becali: ”Nu există pestă la oi. Să-mi dea carne de la o oaie bolnavă, eu o mănânc”

    Județul Timiș a rămas singura regiune cu pesta oilor

    Conform ANSVSA, în acestă săptămână au fost stinse ultimile 17 focare din județul Tulcea iar astăzi, vineri – 4 octombrie în România mai sunt active șapte focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în județul Timiș.

    ”Acest rezultat este dovada eficienței măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislația europeană aplicabilă în toate statele membre”, a transmis astăzi autoritatea sanitar-veterinară.

    Citiți și: Ciobanul Ionuț Curtușan, o primă victorie în fața veterinarilor. Judecătorii au oprit uciderea oilor de la Clopodia

    ANSVSA mai anunță că pe fondul situației din Timiș, măsurile suplimentare și prevăzute în Ordinul comun ANSVSA, MAI, MADR vor fi prelungite pentru încă 30 de zile. Vă reamintim că acest ordin permite mișcarea ovinelor pe teritoriul României doar cu acordul scris al directorului executiv al DSVSA teritorial competentă de la nivelul exploatației de expediere.

    ”Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de export. Instituția este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene. Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele”, mai punctează ANSVSA.

    Conform ordinului citat, toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate. Prin excepție de la măsurile mai sus menționate, la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:

    1. din exploatații către abator;
    2. din exploatații către centrele de colectare;
    3. din centrele de colectare către abator sau port.
    4. din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.

    ”Toate transporturile de rumegătoare mici permise în conformitate cu cele de mai sus, suplimentar documentelor de mișcare impuse de legislația sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor, trebuie să fie însoțite de acordul scris al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competente teritorial de la locul de plecare al animalelor. Acordul scris, în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare”, se arată în referatul de aprobare al ordinului, publicat pe site-ul ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi