• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înființarea unei ferme de porci. Care sunt cele mai profitabile rase pentru creștere în regim gospodăresc

    agrointeligenta.ro -

    O fermă de creștere a porcilor reprezintă o idee de afaceri demnă de luat în seamă de către cei care dețin deja suprafețe de teren agricol sau pentru cei care au moștenit o gospodărie la țară. În ultima perioadă a crescut interesul și consumatorilor pentru carnea de calitate, așa că fermierii care își hrănesc animalele în mod tradițional au mare succes și își pot asigura un venit sigur chiar și cu efective mici de porci.

    Creșterea porcilor în regim gospodăresc este afacerea pe care a pornit-o și Daniel Praf, un tânăr din județul Prahova. Angajat al unei multinaționale din București, el a pus bazele unei mici ferme de creștere a suinelor în localitatea Drajna de Jos. Secretele pentru a avea grăsuni frumoși și sănătoși le-a învățat în familie.

    Citiți și: Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne

    Afacerea cu purcei a început cu testarea efectivă a pieței. “În fiecare an creșteam în gospodăria familiei câte 2-3 purcei: unul îl tăiam pentru noi și doi îi vindeam. Am văzut că erau foarte căutați porci crescuți la țară și, în urmă cu 6 ani, am luat decizia de a-mi face o microfermă atât pentru creșterea și îngrășarea porcilor, cât și pentru a vinde, la cerere, purceluși către îngrășători. Chiar și cei din orașe preferă să meargă undeva la țară, de unde pot cumpăra un porc crescut natural, a cărui carne are un gust mult mai bun decât cea din supermarket-uri”, a declarat Daniel Praf, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Adăpost de 7.000 de euro

    Analizând evoluția pieței, micul fermier și-a dat seama că are nevoie nu doar de nu număr mai mare de animale, dar și de un adăpost adaptat nevoilor porcinelor. “Mi-am dat seama că în decizia de cumpărare a clienților cântărește foarte mult și aspectul porcului și al spațiului în care este ținut. Locul în care ținem cei 25 de porci pe care îi avem în acest moment este construit recent. Am folosit doar materiale de calitate: am pus faianță pe pereți, este betonat integral, prevăzut cu poduri de lemn pentru dormit și sistem de scurgere. Întreaga investiție a costat 7.000 euro și a fost asigurată din fonduri proprii. Această sumă implică doar costul materialelor de construcție folosite, nu am calculat și munca mea”, ne-a vorbit gospodarul despre ce înseamnă investiția într-un adăpost adaptat nevoilor animalelor.

    ferma de porci

    Crește rasele Pietrain, Duroc, Landrace și Marele alb

    Arunci când te hotărăști să îți faci o crescătorie de porci de dimensiuni mici este foarte importantă alegerea rasei, ea îți poate asigura profitul sau pierderea investiției.

    “După ce ani de zile am testat piața cu diverse rase, ne-am axat doar pe creșterea porcilor: Pietrain, Duroc, Landrace și Marele alb. Caracteristica comună a acestor patru rase este carcasa bogată în carne și procentul redus de grăsime. Rasa Pietrain este caracterizată de faptul că ia destul de ușor în greutate, având un spor mediu zilnic cuprins între 750-800grame. Astfel că la vârsta de 6-7 luni ajunge la o greutate medie de 80-90 kilograme. Carcasa este bine aprovizionată cu carne: peste 80%, restul de 20% este șuncă și bacon. Baconul obținut de la acest porc este de cea mai bună calitate, acesta este și motivul pentru care această rasă are mare căutare pe piată. Porcul Duroc în schimb are un spor mediu zilnic mai scăzut de doar 500-600 grame. Comparativ cu rasa Pietrain are un procent de musculatura în carcasă de 56% și stratul de grăsime se situează între 13 și 17 mm. În ceea ce privește porcul Landrace acesta are caracteristici similare cu duroc, atingând 100 de kilograme în aproximativ 6 luni”, ne-a spus crescătorul de suine despre principalele caracteristici ale celor patru rase.

    Vinde porcii online

    Vânzarea grăsunilor din ferma lui Daniel se face doar prin intermediul site-urilor de anunțuri publicitare sau prin intermediul rețelei de socializare Facebook. “Purcei îi obțin din scroafele mele, pe care le-am selecționat de-a lungul timpului. Eu vând porci începând cu vârsta de 6 săptămâni, când ajung la o greutate de 15 kilograme, pe care îi dau către cei care au îngrășătorii, sau pur si simplu persoanelor care vor să își cumpere propriul porc pe care să-l crească în gospodărie. Prețul de vânzare al purcelușilor de 6 săptămâni este de 200 lei. Am la vânzare și suine gata îngrășate, pe care le vând cu prețul de 8-9 lei kilogramul în viu, asta și în funcție de ce dictează piața”, ne-a vorbit Daniel Praf, despre strategia de vânzare pe care a adoptat-o și despre prețurile cu care își vinde suinele.

    Dan Praf ferma de porci

    Profit minim de 350 lei/porc

    În hrana porcilor, prahoveanul folosește un amestec de cereale, leguminoase și oleaginoase: grâu, porumb, orz, floarea-soarelui, mazăre și lucernă. „Hrana porcinelor este produsă de pe terenul pe care îl dețin și suplimentez cu ce cumpăr de pe piață. Practic, hrănirea unui porc care ajunge la o greutate cuprinsă între 100-120 kilograme mă costă aproximativ 100 de euro. La un calcul simplu, dacă prețul de vânzare, în viu, al porcului este 8 lei, obțin un profit de 350 lei, fără să pun la socoteală timpul meu și încălzirea folosită pentru purceluși”, declară micul fermier.

    Reticență în accesarea fondurilor europene

    Lipsa de informații concrete, dar și inconsecvența autorităților statului în publicarea măsurilor noului PNDR îl fac pe crescătorul de porci din Prahova să fie reticent în privința șanselor sale de a accesa fonduri europene. Dorește însă să își crească afacerea în agricultură, așa că este decis să se mobilizeze și să caute cea mai bună metodă de finanțare pentru ferma de porci din Drajna de Jos. „Pentru a-mi pune la punct întreaga fermă de porci nu am accesat fonduri europene, e drept că nici nu prea m-am interesat dacă la un efectiv așa de mic pot accesa fonduri europene. Poate că în cursul anului o să mă informez și o să accesez o măsură pentru extinderea microfermei. Probabil o să apelez la o firmă specializată care să mă ajute cu toată documentația întrucât este extrem de dificil să iei bani europeni de unul singur, fără ajutor de specialitate”, ne-a mărturisit cu mâhnire prahoveanul.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!