• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a redeschis exportul de ovine către Iordania. Oierii sunt sfătuiți să dea animalele numai cu banii jos

    Angelica Lefter -

    Exportul de ovine vii către Iordania s-a redeschis. Este vestea care îi bucură pe crescătorii de oi din întreaga țară, iar anunțul vine după o o vizită oficială făcută de ANSVSA și de fermieri în Iordania, acolo unde s-au purtat negocieri cu reprezentanții achizitorilor care nu mai preluau marfa românească din cauza pestei micilor rumegătoare.

    Specialiștii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au transmis țărilor importatoare de ovine că situația este sub control, iar măsurile luate împotriva pestei micilor rumegătoare și-au produs efectul. Astfel, Iordania a decis reluarea importurilor de ovine din România. Vestea a ajuns repede în mediul online, unde oierii a postat deja informația.

    Citiți și: Vești cumplite pentru oieri: Exportul în Iordania, oprit. Prețurile noi oferite pe ovine în viu

    ”O veste bună: De astăzi s-a deschis Iordania pentru exportul de miei! Alte state arabe vor trimite acceptul de deschidere a exportului în zilele următoare….Încercați să dați mieii doar cu plata pe loc,… nu pe promisiuni….”, a transmis Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei.

    Constanța Ștefan și Nicu Cioranu (dreapta), alături de o parte din conducerea ANSVSA, vicepreședinții Ioan Oleleu și Dănuț Păle

    Constanța Ștefan a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că informația este una reală și probabil ANSVSA va veni cu detalii în perioada imediat următoare.

    ”A fost o delegație plecată în Iordania, iar acolo au discutat despre reînnoirea certificatului sanitar-veterinar de export, că aici era problema, nu că s-a oprit exportul –  din cauza pestei micilor rumegătoare, iordanienii voiau alte condiții la export. Discuția a fost greoaie acolo, dar până la urmă s-au înțeles și explicațiile celor de la ANSVSA au fost cu mare profesionalism aduse. A rămas ca după ce pleacă ei să se facă un consiliu, acolo, în Iordania cu responsabilii sanitari de la ei, și cu importatorii și cu autoritățile și să ne dea un răspuns. Și într-adevăr, a venit răspunsul de la iordanieni, au ajuns la o înțelegere și se pot vinde și animale în Iordania. Informația este de la ANSVSA, că noi avem un grup de comunicare și nu-i lăsăm, îi pistonăm să ne spună ce se întâmplă tot timpul”, a confirmat Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei.

    Citiți și: Șeful ANSVSA a plecat în Iordania cu o delegație de oieri. Scopul vizitei: deblocarea exporturilor

    Fermierii, sfătuiți să nu mai dea ovinele pe datorie către comercianți

    Oierii sunt sfătuiți să vândă mieii cu plata jos, având în vedere că deja au suferit pierderi. De regulă, comercianții profită de aceste piedici sanitare din ultima perioadă și le cer mieii cu plata ulterioară, însă fermierii își primesc banii chiar după luni bune.

    ”Pierderile au fost foarte mari. Vă dați seama, să aduci un miel la o anumită greutate, a fost aproape finisat pentru export și măcar să-l menții în aceeași stare trebuie să-l hrănești în continuare, și asta nu este ușor. Mai pui și seceta care a fost în România și care a dus la înjumătățirea furajelor pentru ovine și aici înseamnă cheltuială foarte mare, plus că a scăzut prețul și la oile de reformă care acum, în octombrie trebuie vândute. Chiar în data de 30 august am pus și un memoriu pe Facebook pe care l-am trimis și la Guvern pentru data de 2 septembrie, în care am spus de atunci, să fie despăgubiți fermierii care au avut miei pe stabulație, stabulație însemnând țarcurile lor sau pe munte, oriunde, dar miei pregătiți pentru export, nu la fermele de colectare, ci doar la fermieri, să li se plătească furajul, căci nu din cauza lor au trebuit să țină mieii, ci din cauza pestei micilor rumegătoare. Sunt luni de zile în care fermierii nu și-au primit banii de la comercianți, chiar și din aprilie, deci ar fi bine ca toți cei care colectează miei, să facă împrumuturi la bănci, să nu mai aștepte la fermieri”, a mai adăugat Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei și Vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO.

    Vă reamintim că săptămâna trecută, ANSVSA a anunțat că au fost stinse ultimele 17 focare din județul Tulcea, iar vineri, pe 4 octombrie, în România mai erau active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în județul Timiș.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații