• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești cumplite pentru oieri: Exportul în Iordania, oprit. Prețurile noi oferite pe ovine în viu

    Roxana Dobre -

    Veștile cumplite curg pentru crescătorii de ovine din România. Din cauza pestei micilor rumegătoare care face ravagii în mai multe județe, piața și exporturile au de suferit. Cea mai cruntă informație este cea a blocajului pe piața iordaniană, iar situația în plină desfășurare a determinat și o scădere a prețurilor pentru animalele în viu, menite să plece la export.

    Conform celor mai noi vești din rândul celor care intermediază vânzările de ovine. Conform acestor surse, exportul în viu către Iordania s-a oprit. Motivul ar fi faptul că animalele ajunse la destinație mor cu miile, în special mieii, tineretul ovin ajuns în Iordania. Exportatorii se arată nemulțumiți de autoritățile sanitar-veterinare, în special de ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care nu a luat măsurile ce se impun și au permis exporturi de animale bolnave, care mor la destinație, animale din zonele de restricție.

    O altă problemă majoră reclamată de crescătorii de ovine se referă la ”un șantaj” privind prețul animalelor în viu. Ionică Sterp, crescător de animale din județul Bihor, a tras un semnal de alarmă printr-un filmuleț pe care l-a publicat pe pagina proprie de socializare. Vicepreședintele APC – Asociația Profesională a Ciobanilor a avertizat că exportatorii de animale profită de situația creată de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) și oferă prețuri mici. Crescătorul de animale a avertizat că ciobanii vor ieși în stradă dacă li se vor lua turmele de oi.

    Citiți și: Mic crescător de ovine: Este urgent să se găsească bani pentru abatoare la nivel de județ sau de asociație

    Semnal de alarmă tras de crescătorii de animale

    Crescătorul din județul Bihor a semnalat că exportatorii profită de situația creată din cauza pestei și oferă prețuri mici pe kilogramul de carne de oaie.

    ”Sunt oameni care au miei pe stabulație și foarte mulți m-au sunat că nu mai au bani de mâncare pentru că au consumat toate resursele de la granule, porumb, orz toate nutrețurile pe care trebuiau să le dea la oi, le-au mâncat cu mieii. Arabii își bat joc de fermieri. În momentul de față se încarcă vapor după vapor cu 16 lei – 17 lei pe kilogram dacă i-ar vinde ciobanii nu ar fi o problemă, nu ar zice că sunt închise exporturile. Trag un semnal de alarmă la exportatorii români să nu își mai bată joc de ciobani pentru că o să fie grav și pentru ei dar și că o să răspundă autoritățile penal cum a ajuns boala în România și cine răspunde pentru toate aceste probleme”, a arătat fermierul.

    Citiți și: Pesta oilor: Bulgaria a introdus dezinfecția gratuită a autoturismelor la frontiere

    Ionică Sterp, APC: Ciobanii clocotesc

    Ionică Sterp a mai avertizat că ciobanii ar putea ajunge chiar în stradă dacă li se vor lua turmele de oi din cauza pestei micilor rulegătoare. ”Să nu se mai joace cu mintea ciobanilor pentru că fierb, clocotesc. Ciobanii astăzi când vorbim clocotesc. Bun Dumnezeu să mai fie să îi mai ținem în frâu o săptămână și să nu izbucnească și să iasă în stradă. Pentru că Doamne ferește, dacă se ajunge să le ia turmele de oi la oameni atunci eu declar pe propria răspundere că o să iasă a doua revoluție în România pentru că incompetența este la nivel maxim. După ce am rămas fără găini, fără porci, acum să rămânem și fără oi? Să îi ferească Dumnezeu să ieșim și să punem mâna pe par să ieșim în București că trebuie să se mute din Parlament toți aleșii pentru incompetența lor. Trebuie trași la răspundere și cine e vinovat să răspundă penal”, a mai avertizat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!