• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iosif Pazuric continuă investițiile: ”Creștem producția cu 20%, sperăm și profitul să crească proporțional”

    Daniel Befu -

    Iosif Pazuric din Salonta, județul Bihor, unul dintre cei mai apreciați fermieri români, și-a construit afacerea pornind de la producția de nutrețuri combinate. De la furaje a trecut la creșterea animalelor, fiind astăzi un important crescător de păsări și de porci.

    Cu o afacere stabilă în producția de nutrețuri, Iosif Pazuric, fondatul grupului Nutrientul, și-a diversificat portofoliul prin preluarea unor exploatații zootehnice. A ajuns astfel să aibă o producție de 6 milioane de pui pe an, iar în prezent se investește pentru creșterea producției până la 9 milioane de pui pe an, începând de anul viitor.

    ”Puiul îl valorificăm la export, în viu. În acest moment avem un proiect de abator de 6.000 de capete pe oră, pe care sperăm să-l implementăm și să-l finalizăm până la sfârșitul anului viitor și să procesăm întreaga cantitate de pui pe care o producem, devenind un nou furnizor în piața puiului din România. Până în decembrie trebuie să fim terminat cu proiectul tehnic – probabil reușim mai repede și construcția o să înceapă imediat, în funcție și de cum va fi și vremea, temperaturile exterioare sau regimul pluviometric. Dacă vremea va ține cu noi, o să începem lucrările de fundații, infrastructură și până în august-septembrie anul viitor să fim terminați cu lucrările de construcții și în paralel probabil o să aducem și o parte din utilajele care se vor putea monta. Valoarea proiectului este undeva la 22 de milioane de euro. Avem și o cofinanțare de 7 milioane de euro – suntem pe un program de fonduri europene la care am aplicat și ne-am calificat”, a declarat Iosif Pazuric în cadrul unui reportaj difuzat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Tot pe partea de pasăre, Pazuric a investit într-un incubator de 24 de milioane de pui. Acesta a intrat în funcțiune în primăvara acestui an – sfârșit de februarie, martie – și produce la ora actuală la o capacitate de 15 milioane de pui pe serie pe an. ”Ne asigură nouă materialul biologic și vindem către terțe firme puiul de o zi”, explică fermierul.

    Construiește încă o fermă de scroafe

    Un alt pariu important al fermierului Iosif Pazuric este cel în sectorul de creștere porcilor. Aici antreprenorul deține cinci ferme, dintre care două de reproducție, de 4.000, respectiv de 8.000 de capete și o fermă de selecție cu 500 de scroafe ce asigură materialul genetic pentru maternități. ”Avem două ferme de grași – una de 17.000 și una de 24.000 de capete și acum suntem în construcție cu o fermă de 2.400 de capetede scroafe pe care o vom popula în această toamnă, o investiție de 12 milioane de euro”, ne-a declarat fermierul.

    Iosif Pazuric a avut mult de tras în ultimii ani din cauza pestei porcine africane. Deși nu a avut virusul în ferme, focarele din zonă i-au blocat activitatea. ”Pe toate fermele am avut 21 de blocaje în care pot să vă spun că n-am putut mișca animalele și am pierdut bani din cauza creșterii mortalităților, depășirii greutăților. În momentul în care un porc și-a depășit greutatea, porcul se valorifică la 120 kg în cel mai bun caz, și peste această greutate abatoarele descalifică porcul și plătesc un preț mai mic pe kilogram”, a explicat producătorul.

    De ce e România invadată de importuri de carne de porc

    Pazuric a explicat și de ce în România piața cărnii de porc este controlată de importuri cu prețuri sub costul de producție al fermelor autohtone. ”De multe ori, marii producători care sunt în Spania, în Germania – abatoare care taie 15.000-20.000 de capete pe zi, sunt puși în situația de a vinde marfa și sunt anumite capete de serie (li se spune) care nu se încadrează în parametri de export contractual. Aceste capete de serie se vând cu discounturi masive ca să scape de marfă – vă dați seama, la 30.000 de porci dacă 5% ai olinie care nu se conformează la cerințele de calitate cerute prin contract, această producție se revarsă către țările din est care importă masiv și cu prețuri mici. Și atunci ca să rămâi în piață trebuie să concurezi cu acea carne care nu este neapărat carnea din prețul de bursă, ci este o carne sub preț de bursă, fiind o cantitate mică pentru cei care produc acolo și foarte mare pentru piața românească”, a explicat fermierul care consideră că România ar trebui să promoveze produsele locale. ”În Austria există (astfel de politici – n.r.) și în marile magazine și peste tot, porcul austriac este valorificat cu un preț mai mare decât prețul de import al cărnii – peste uneori chiar 5-10 euro pe kilogram. Se vinde pentru că există un patriotism local și putere de cumpărare și atunci preferă să cumpere porc austriac, chiar dacă e mai scump, pentru că au certitudinea că este crescut într-o zonă în care au anumite norme de bunăstare sau și de creștere”, a exemplificat Pazuric.

    Furajele românești, la concurență cu cele din Ungaria

    Cea mai importantă componentă a grupului Nutrientul rămâne producția de furaje. Aici Iosif Pazuric concurează din nou cu piața europeană și cea regională, materia primă fiind achiziționată la prețurile de pe bursă.

    „Fabrica de nutrețuri produce în jur de 100.000-110.000 de tone anual. În acest moment suntem aproape de capacitate maximă și vindem în interiorul grupului de firme aproximativ 80% din producție. Diferența o vindem către alți parteneri din proximitate, din județe limitrofe și din județul Bihor. Din păcate, piața este mondială, deci bursele se fac la americani, se fac la MATIF și obținem un preț mediu de export. Toată lumea care cumpără din vest, noi suntem exportatori, cu ei concurăm – cu cererea la export și cu prețurile la care se poate valorifica la export, noi poate avem un avantaj de un 5 euro pe tonă prin preluarea directă a cerealelor. (…) Pentru noi ca fabrică de nutrețuri este cel mai bine când există abundență pentru că toată lumea este mulțumită și prețurile oricum în piața nutrețurilor sunt echilibrate să zicem așa. Toată lumea cumpără la același preț cerealele – cel puțin din zonele limitrofe – inclusiv Ungaria care este cel mai agresiv exportator pe piața românească. Sunt în zona graniței fabrici de mare capacitate care vin și oferă prețuri cu discounturi majore. Unii spun că ar fi subvenționate de statul maghiar – nu sunt chiar convins de treaba asta – dar uneori vin cu prețuri de dumping pe piață și ne obligă să mergem cu aceleași prețuri dacă vrem să rămânem. Prețurile lor sunt făcute pentru export și dacă vor să câștige o piață, fac un discount major pe o anumită zonă – pe 1.000 de tone, 2.000 de tone și pe o perioadă anume de timp în care câștigă clientelă și după aceea revin la prețuri normale – asta e o politică de piață. Își pot permite. Își pot permite pe termen scurt”, explică producătorul de furaje.

    Consumul de energie este foarte ridicat în toate activitățile grupului Nutrientul, mai ales în FNC. Astfel, Iosif Pazuric s-a văzut nevoit să investească și în propria sursă de curent. ”Nutrețurile, moara de mălai, sunt cel mai mare consumator de energie electrică. Consumăm în jur de 2 milioane de euro anual energia sau cel puțin atâta plătim și am depus acum – a existat un program pe AFIR – am depus pentru prosumator pe fiecare fermă, pe fiecare entitate economică – să devenim producători și să ne apropiem de 0 consum energie electrică din surse convenționale”, a precizat Pazuric.

    Investițiile uriașe din acest an vor fi dublate de cele de anul viitor. În perioadele dificile, antreprenorul bihorean apasă accelerația pe proiectele ce îi pot crește capacitatea de producție cu un cost mai redus pe lanț.

    ”În acest an am făcut investiții de 20 de milioane de euro, avem în vedere cele 20 de milioane pentru anul viitor – abatorul de pasăre și dacă se va lansa un nou program al legii reproducției, vom accesa și vom crește capacitățile de producție.(…) Practic, grupul Nutrientul prin investițiile finalizate în acest an va crește producția cu 20%. Sperăm și profitabilitatea să crească proporțional”, a concluzionat fermierul Iosif Pazuric.


    Te-ar mai putea interesa

    Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat noi finanțări pentru fermierii care irigă! Ministrul Florin Barbu – ce se întâmplă ACUM cu prețul laptelui la poarta fermelor Vești bune pentru crescătorii de ovine! Export reluat, prețuri la fermieri!