• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start plăți avans APIA 2024. Lista completă a sumelor care intră în conturi

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA 2024 a început, iar primii fermieri încep, de astăzi, miercuri – 16 octombrie, să încaseze prima tranșă din subvenții. Agrointeligența vă prezintă lista completă a sumelor care intră în conturi, cu mențiunea că acestea au fost oficializate prin publicarea lor în Monitorul Oficial.

    Marți seara, pe 15 ocotmbrie, Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 385/2024 pentru plata avansului prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost publicat în Monitorul Oficial. Sumele au putut fi autorizate la plată, într-o primă tranșă de până la 70%, chiar de la miezul nopții 15/16 octombrie. De menționat că se achită sume atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie – sprijinul cuplat ovine lși caprine, bovine și bubaline.

    Citiți și: Șeful APIA: 40.000 de fermieri pe prima listă de avans. Ordinea dosarelor la plată!

    Cuantumurile pentru plățile în avans, publicate în Monitorul Oficial

    Avans APIA 2024 – listă completă sume prima tranșă din subvenții

    La plata avansului APIA la hectar, APIA achită până la 70% din următoarele intervenții:

    La plata avansului APIA pentru efectivele de animale, APIA achită până la 70% din următoarele intervenții:

    Plățile se efectuează în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2024 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. Este vorba despre un curs de 4,9753 de lei pentru un euro.

    Pentru măsurile compensatorii fermierii primesc 85% din următoarele scheme:

    DR-09: Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană: 94 euro/ha;
    DR-10: Zone afectate de constrângeri naturale semnificative: 12 euro/ha;
    – DR-11: Zone afectate de constrângeri naturale specifice: 80 euro/ha.

    Citiți și: Avans APIA 2024. Promisiunea ministrului Barbu: Plățile încep din această noapte, de la orele 24:00

    Avans APIA 2024: suma care se achită fermierilor

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o conferință de presă susținută marți, 15 octombrie, că avansul total pe care Ministerul Agriculturii îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro.

    ”Practic, începând cu 16 octombrie, Ministerul Agriculturii va iniţia plăţi în avans pentru fermieri. Avansul total pe care îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro. Un miliard de euro vor fi plăţi directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi 200 de milioane de euro pentru măsurile delegate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală ( (FEADR). Pentru anul de cerere 2024, avansurile vor fi 70% din sumele aferente intervenţiilor din FEGA şi 85% din sumele aferente măsurilor din FEADR”, a precizat Barbu.

    Prezent la aceeași conferință, directorul general al APIA, Tinel Gheorghe, a spus că pe prima listă de avans vor intra la plata subvențiilor din prima zi de autorizare un număr de 40.000 de fermieri.

    „Începând cu această noapte, începem să facem plățile în avans pentru campania 2024. Pe bună dreptate, oamenii sunt interesați ce plătim în primele zile. Vom plăti aproape tot. Aceasta presupune un volum foarte mare de muncă. Undeva, în prima zi, vor fi peste 40.000 de dosare care vor intra la plată, urmând ca fluxul secund să continue ascendent în zilele următoare. Adică ordinea se face în funcție de cum primim de la județe”, a spus Tinel Gheorghe.


    Te-ar mai putea interesa

    Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul! Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    Ultimele știri

    Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Rabla pentru tractoare este aproape de lansare. Atestatul de producător – document obligatoriu! Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate