• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rabla pentru tractoare este aproape de lansare. Atestatul de producător – document obligatoriu!

    Roxana Dobre -

    Programul Rabla pentru tractoare este aproape de lansare, iar ultimele modificări legislative au fost adoptate în ședința de Guvern de astăzi, miercuri  -16 octombrie. Executivul a schimbat modul în care se acordă finanțarea pentru fermieri, sumele urmând să se acorde conform unui ghid de finanţare și nu a unui contractul de finanțare cum era prevăzut în Hotărârea nr.589/2024 privind aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate.

    Modul de acordare a banilor pentru programul „Rabla pentru tractoare” s-a modificat, conform unui proiect aprobat de Guvern în ședința de astăzi, miercuri – 16 octombrie. La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sumele vor fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare.

    Citiți și: Rabla pentru tractoare. Statul achită fermierilor 80% din valoarea utilajului nou cumpărat

    Fermierii vor primi o alocare de 500 de milioane de lei pentru Programul ”Rabla pentru tractoare”

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, miercuri – 16 octombrie, la începutul ședinței de Guvern că fondurile pentru Programul ”Rabla pentru tractoare”  vor putea fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare.

    ”Susținem în continuare producătorii agricoli care doresc să achiziționeze tractoare cu finanțare din Fondul de Mediu. Avem 500 de milioane de lei bugetați pentru această măsură, iar acum fondurile vor putea fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare. De acum înainte, e suficientă doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu”, a spus premierul.

    Citiți și: Guvernul a aprobat programul ”Rabla pentru tractoare” prin care 5.000 de fermieri își vor cumpăra utilaje noi

    Conform unui comunicat remis astăzi după sedința de Guvern, prin actul normativ adoptat astăzi sunt modificate condițiile de acordare a sprijinului de finanțare din Fondul de Mediu pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, astfel încât finanțarea va fi aprobată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanțare, cum era prevăzut în ghidul de finanțare, ci doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu.

    Măsura vine în sprijinul beneficiarilor persoane fizice. Până la momentul actual nu au fost semnate contracte cu persoane juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate.

    Rabla pentru tractoare, doar pentru micii fermieri

    Programul Rabla pentru tractoare se adresează producătorilor agricoli persoane fizice, care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și care dețin atestat de producător, arată informarea Guvernului.

    Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate cu achiziţia de:
    a) tractoare;
    b) mașini agricole autopropulsate (de ex. combine de recoltat, tractoare autopropulsate, pulverizatoare autopropulsate, cositori autopropulsate etc);
    c) accesoriile agricole aferente (de ex. pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare și irigare, combinate de recoltat etc.).

    Accesoriile pot fi finanțate doar sub condiția achiziționării unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsată.

    Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente achiziționat/ă, nu trebuie să depășească suma de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

    AFM acordă finanțare în cuantum de 65% din valoarea de achiziție. În situația în care solicitantul este tânăr fermier (are vârsta până la 40 ani, inclusiv), procentul finanțării poate fi majorat la 80% din valoarea de achiziție.

    Finanțarea se acordă sub condiția predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzată.

    Rabla pentru tractoare – acte necesare

    AFM validează dealerii care vor participa în cadrul Programului și de la care solicitanții vor achiziționa tractorul/mașina autopropulsată. De asemenea, aceștia vor înscrie în aplicație persoanele fizice, prin încărcarea următoarelor documente ale persoanei fizice:
    a) Cererea de finanțare;
    b) Certificate de atestare fiscală privind obligațiile de plată la bugetul de stat/local;
    c) Atestat de producător.
    Persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    d) dețin atestat de producător;
    e) nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat şi bugetul local;
    f) predau spre casare un autovehicul/tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzată.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă

    Ultimele știri

    Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Rabla pentru tractoare este aproape de lansare. Atestatul de producător – document obligatoriu! Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate