• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cârnații de Pleșcoi au ajuns să fie făcuți cu carne de oaie din import

    Violina Gorcinschi -

    Cârnații de Pleșcoi au ajuns să fie produși din carne de oaie adusă din străinătate. Producătorii de specialități din carne românești au avertizat că, din cauza efectelor pestei micilor rumegătoare, au ajuns să cumpere carne din import pentru a face cârnați de Pleșcoi. În ciuda prețurilor foarte mari, acest preparat este încă la mare căutare pe piață, fiind găsit la raft cu prețuri de până la 52 de lei kilogramul.

    Popularii cârnați de Pleșcoi sunt acum făcuți din carne de oaie importată. Pesta micilor rumegătoare a creat o criză majoră în sectorul ovinelor din România, motiv pentru care producătorii s-au văzut nevoiți să se bazeze pe carnea din Grecia, Spania sau Portugalia pentru a putea aduce în continuare pe masa românilor acest preparat atât de apreciat, relatează stiridebuzau.ro.

    Cârnații de Pleșcoi, mai scumpi, dar la mare căutare (foto: petitmarchecaen.fr)

    Cârnații de Pleșcoi, făcuți din carne de oaie importată

    Pesta micilor rumegătoare a făcut ravagii în efectivele de oi și capre din județele Tulcea, Timiș și Constanța, care a redus semnificativ oferta de carne de oaie românească de pe piață.

    Producătorul local Constantin Frusinoiu, unul dintre cei mai apreciați oameni din această nișă, a afirmat că, în ciuda scumpirilor de circa 25% din ultimul an, cererea este încă ridicată.

    Citește și: Alexandru Bociu, ANSVSA, despre pesta oilor: „Situația evoluează extraordinar de bine”

    Un kilogram de cârnați de Pleșcoi se vinde acum la prețul de 48-52 de lei, în timp ce prețul cărnii de oaie în carcasă a ajuns la 24 de lei pe kilogram.

    „Materia primă s-a scumpit, dar încercăm să menținem prețurile accesibile pentru a nu descuraja clienții. Din păcate, din cauza problemelor locale, trebuie să aducem carne din alte țări”, a spus Frusinoiu.

    Totodată, carmangeria sa a introdus un produs nou: pastrama de oaie afumată, pregătită special pentru sezonul de toamnă. O pastramă întreagă, coaptă și afumată, costă în jur de 400 de lei, iar producătorul susține că este o delicatesă apreciată de consumatori.

    Cu toate dificultățile din producție, cârnații de Pleșcoi și celelalte afumături de Buzău rămân o parte importantă a gastronomiei tradiționale, adaptându-se noilor dificultăți de pe piață.


    Te-ar mai putea interesa

    Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?” Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!” Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial

    Ultimele știri

    Prețul uriaș al roșiilor, explicat de cel mai mare legumicultor din Buzău: ”A fost o iarnă grea” The Sunday Times: Un englez stabilit în România lucrează 10.000 ha și încasează subvenții de 1,8 milioane de euro Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni