• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Bociu, ANSVSA, despre pesta oilor: „Situația evoluează extraordinar de bine”

    Violina Gorcinschi -

    Evoluția pestei micilor rumegătoare în România. Conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că au mai rămas șapte focare de boală în județul Timiș. Cu toate că s-a prelungit, pentru încă 30 de zile, interzicerea mișcărilor de animale între exploatații, situația evoluează foarte bine și se preconizează o eliminare completă a bolii din România. Cu toate acestea, Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, i-a sfătuit pe crescători, în ediția de luni, 7 octombrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, să rămână vigilenți și să respecte îndrumările medicilor veterinari.

    „Evoluția este una favorabilă, una foarte bună pentru că am avut 67 de focare, iar astăzi mai avem șapte focare. Au fost patru județe afectate, mai avem unul singur. Am avut: Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș. Am reușit, săptămâna trecută, să închidem toate focarele din județul Tulcea, de unde a evoluat boala și unde au fost cele mai multe focare. Am mai rămas județul Timiș, unde sunt șapte focare. Sunt două exploatații unde lucrurile nu s-au rezolvat încă. Sperăm ca în perioada imediat următoare să avem înțelegerea oamenilor de acolo”, a declarat Alexandru Bociu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Alexandru Bociu

    Alexandru Bociu, ANSVSA: „Doar mișcările între exploatații sunt interzise”

    Măsurile luate de autorități au fost criticate în spațiul public deoarece mulți și-au pierdut munca de o viață, însă conducerea ANSVSA consideră că au fost un rău necesar. Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare.

    „Le înțeleg foarte bine presiunea, înțeleg că au fost și sunt momente tensionate. Au avut tot sprijinul nostru, dar unde-i lege, nu-i tocmeală. Ancheta epidemiologică nu s-a finalizat încă. Și noi suntem curioși să vedem cum a apărut această boală. Sunt foarte multe semne de întrebare, iar surpriza este că tulpina care evoluează în România este diferită de tulpina care evoluează în Grecia. Ceea ce arată o sursă diferită și atunci semnele de întrebare și mai mari. În momentul în care vom avea această anchetă voi ieși public cu ea și o voi comunica”, a spus președintele ANSVSA.

    Citește și: ANSVSA prelungește cu încă 30 de zile interdicția privind mișcarea oilor

    Până la eliminarea tuturor focarelor din județul Timiș, va fi în vigoare ordinul privind interzicerea mișcărilor animalelor între ferme.

    „Județul Timiș rămâne blocat. Am prelungit, la nivelul întregii țări, cu încă 30 de zile, ordinul de interzicere a mișcărilor pentru că au avut niște rezultate extraordinar de bune, în sensul că am reușit să stingem focarele. Acest ordin dă posibilitatea fermierilor să se ducă către abatorizare, către centrele de colectare în vederea exporturilor. Doar mișcările între exploatații sunt interzise pentru încă 30 de zile, dar lucrurile evoluează foarte bine. Reușim să închidem focarele de la Timiș și vom abroga acest ordin”, a explicat Alexandru Bociu.

    Măsurile ANSVSA de combatere a pestei oilor, apreciate de UE

    Modul în care a fost gestionată pesta oilor în România a fost apreciată de Comisia UE, potrivit lui Alexandru Bociu. Acesta este mulțumit și de fermieri care, în mare parte, sunt responsabili în ceea ce privește rezolvarea acestei probleme.

    „În mare parte da, dar pădure fără uscăciuni nu există. Cred că sunt vreo 7-8 transporturi pe lună care au fost identificate în trafic și s-au luat măsuri de ucidere a oilor pentru că nu aveau elemente de identificare. E un trend foarte bun în sensul acesta.Oamenii trebuie să înțeleagă că doar prin eforturi colective putem să depășim această epizootie care evoluează extraordinar de bine din punctul meu de vedere, ținând cont de faptul că au fost 67 de focare și azi mai avem șapte focare. Au fost patru județe afectate, azi mai avem un singur județ afectat. Nu văd o problemă în acest sens dacă depunem eforturi colective pentru a putea depăși această perioadă. Față de alte țări, eu zic că lucrurile au evoluat extraordinar de bine. Suntem apreciați și la nivelul Comisiei Europene. Avem piețele deschise pe întreaga UE”, a declarat președintele ANSVSA.

    Citește și: S-a redeschis exportul de ovine către Iordania. Oierii sunt sfătuiți să dea animalele numai cu banii jos

    Sacrificarea în masă a animalelor a fost o lovitură puternică pentru sector, dar și pentru crescători la nivel individual, însă măsurile ar începe să dea roade și există așteptări că vom scăpa de pesta micilor rumegătoare în curând.

    „Numai așa reușim să eradicăm această boală de pe teritoriul României. Într-adevăr, sunt voci care spun că animalele trec prin boală. Da, animalele trec prin boală, dar nu vor mai fi exportate, sunt un rezervor viral și nu facem decât să prelungim și nu rezolvăm absolut nimic. Există oameni care se plâng că sunt blocate exporturile. Normal că sunt blocate exporturile dacă ai boala în România. Măsurile sunt apreciate la nivelul Comisiei Europene. Am avut un control de la Comisia Europeană și rezultatele au fost foarte clare. Pe de o parte, că serviciile veterinare și-au făcut treaba și, pe de altă parte, că doar prin stepping out reușim să combatem cât mai repede această epizootie de pe teritoriul României. Toate aceste măsuri au fost luate în strânsă legătură cu Comisia Europeană”, a explicat șeful ANSVSA invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Alexandru Bociu, ANSVSA: „Orice animal intrat în România, testat individual”

    Potrivit președintelui ANSVSA, în lipsa măsurilor considerate „draconice” în rândul oierilor, nu se mai exporta nimic din România, însă, în urma negocierilor, exporturile au rămas deschise.

    „Nu se mai exportau ovine din România. În momentul în care a apărut focarul din județul Timiș, Comisia a zis: „De urgență blocați și interziceți exporturile către celelalte țări. Dacă nu o faceți voi, vă dăm noi o decizie”. Atunci am mers la negocieri și a zis că suntem o țară cu tradiție specifică în zona aceasta, facem foarte mult rău industriei dacă facem acest lucru. Eu vin cu niște garanții suplimentare și spun așa: orice transport de animale care pleacă către o țară UE, nu pleacă din România până nu îl validează ANSVSA, structura centrală, și cu măsuri suplimentare de recoltare analize. Atunci am reușit să ținem deschis exportul cu UE. La fel, cu aceste măsuri mergem și încercăm să deschidem discuțiile și cu celelalte țări. Pe toată perioada în care evoluează pesta micilor rumegătoare pe teritoriul României, orice animal care intră va fi testat individual. Toate organele abilitate în acest moment sunt pe fir și așteptăm și noi să vedem ce constatări vor urma”,  a afirmat Alexandru Bociu.

    Reprezentanții ANSVSA le transmis fermierilor să fie responsabili în continuare și să apeleze la medicii veterinari.

    „Să fie în continuare la fel de responsabili, să țină foarte aproape medicii veterinari. Fiecare unitate administrativ teritorială are medic veterinar care stă la dispoziție. Spuneam de-a lungul timpului că rolul serviciilor veterinare din România este de îndrumare și control. Venim și îndrumăm, suntem parteneri în combaterea acestei boli și au tot sprijinul nostru”, a conchis, pe acest subiect, invitatul emisiunii.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha

    Ultimele știri

    Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Preț murături 2024. Legumele – ieftine la fermieri, lux la tarabă, în piață Banii pentru subvențiile apicultorilor – redistribuiți. Noile plăți unitare