• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE vă amâna cu un an legislația privind produsele obținute de pe terenuri defrișate

    agrointeligenta.ro -

    Consiliul Uniunii Europene a convenit miercuri, pe 16 octombrie, o poziție favorabilă pentru modificarea regulamentului UE privind defrișările, amânând data aplicării acestuia cu 12 luni. Această amânare va permite țărilor terțe, statelor membre, operatorilor și comercianților să fie pe deplin pregătiți pentru obligațiile lor de due diligence, care este să se asigure că anumite mărfuri și produse vândute în UE sau exportate din UE nu sunt defrișate. Acestea includ laptele și carnea, lemnul, cacao, soia, ulei de palmier, cafea, cauciuc și unele dintre produsele lor derivate.

    Regulamentul de defrișare este deja în vigoare din 29 iunie 2023 și prevederile acestuia urmează să fie aplicate începând cu 30 decembrie 2024. Consiliul a fost de acord cu propunerea Comisiei de a amâna cu un an data aplicării regulamentului.

    Prin urmare, dacă sunt convenite de Parlamentul European, obligațiile care decurg din prezentul regulament vor fi obligatorii de la:

    Amânarea ar oferi securitate juridică, predictibilitate și timp suficient pentru o punere în aplicare fără probleme și eficace a normelor, inclusiv stabilirea completă a unor sisteme de due diligence care să acopere toate mărfurile și produsele relevante. Aceste sisteme de due diligence includ identificarea riscurilor de defrișare în lanțurile de aprovizionare, precum și măsuri de monitorizare și raportare pentru a dovedi conformitatea cu normele UE.

    Menținerea obiectivului fără defrișări

    Modificarea legislației UE în vederea amânării aplicării ei nu va afecta esența normelor deja existente, și anume reducerea la minimum a contribuției UE la defrișare și degradare a pădurilor la nivel mondial, permițând doar introducerea pe piața UE sau exportul din UE a produselor obținute fără defrișări. Produsele obținute fără defrișare sunt produse care au fost produse pe terenuri care nu sunt supuse defrișărilor sau degradării pădurilor după 31 decembrie 2020.

    Consiliul UE va informa acum Parlamentul European cu privire la poziția sa, în vederea luării unei decizii de către Parlament cu privire la poziția sa. Scopul este ca regulamentul să fie adoptat în mod oficial de ambii colegiuitori și publicat în Jurnalul Oficial al UE, astfel încât să poată intra în vigoare până la sfârșitul anului.

    Legislație pentru mărfurile agricole obținute de pe terenuri defrișate

    Principalul motor al defrișării globale și al degradării pădurilor este extinderea terenurilor agricole, care este legată de producția de mărfuri incluse în domeniul de aplicare al regulamentului. Întrucât UE este un consumator important de astfel de mărfuri, își poate reduce contribuția la defrișarea globală și la degradarea pădurilor, asigurându-se că aceste produse și lanțurile de aprovizionare aferente sunt „fără defrișări”.

    Regulamentul de defrișare a fost adoptat în 2023 și stabilește reguli pentru a se asigura că produsele derivate din anumite mărfuri (și anume cafea, cacao, ulei de palmier, soia, vite, cauciuc și lemn), care sunt introduse pe piața UE sau exportate din UE, au nu au provocat defrișări sau degradarea pădurilor în timpul producției lor, au fost produse în conformitate cu legislația relevantă a țării de producție și sunt acoperite de o declarație de due diligence.

    Comisia și-a prezentat propunerea privind amânarea datei de aplicare a regulamentului privind defrișările, ca răspuns la preocupările exprimate de statele membre, țările terțe, comercianții și operatorii că ar exista riscul ca aceștia să nu poată respecta pe deplin regulile până la 31 decembrie 2024. .


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!