• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Două mari combinate de îngrășăminte din România sunt scoase la vânzare. Prețuri de pornire

    Violina Gorcinschi -

    Două mari combinate chimice din România au fost iar scoase la vânzare, prin negociere directă cu investitorii, cu scopul de a optimiza potențialul economic al acestora. Este vorba despre Donau chem și Ga Pro Co. Decizia este motivată de dorința de a proteja agricultura românească, afectată în cazul unei producții insuficiente de îngrășăminte pe plan intern.

    Potrivit evaluărilor economico-financiare, Donau Chem va fi vândută la un preț de pornire de 89.448.120 lei, iar Ga Pro Co, de 70.934.459 lei, la care se adaugă TVA.

    “Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potențialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firmele capabile financiar și interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant, citat de Adevărul.

    Două mari combinate de îngrășăminte din România, scoase la vânzare pentru redresare economică

    Dacă în cazul Donau Chem votul creditorilor a certificat această soluție drept una viabilă, la Ga Pro Co, vânzarea combinatului prin negociere directă a fost votată de toți creditorii, cu excepția Interagro.

    “Din informațiile noastre, creditorii Interagro – aflată la rândul său în insolvență – au fost cei care s-au opus și nu au mandatat reprezentanții companiei în Adunarea Generală a Creditorilor de la Ga Pro Co să dea un vot pozitiv. Este important de precizat că statul român, prin creditorul minoritar ANAF (n.r.: Agenția Națională de Administrare Fiscală), susține metoda de vânzare prin negociere directă a GA Pro Co în locul propunerii vehiculate de unii creditori de a se merge pe varianta de licitație publică în care ofertele pot coborî până la 30% din valoarea menționată în raportul de evaluare cu cel mai bun preț”, a mai spus Neacșu.

    Experții de la Sierra Quadrant au declarat că principiile după care se ghidează procedura de negociere directă sunt maximizarea avantajelor economice ale celor două combinate, asigurarea încasării prețului cel mai bun și principiul celerității, toate condiționate de respectarea normelor legale naționale și europene.

    Citește și: Premierul Marcel Ciolacu: Avem discuții cu companii mari pentru a deschide noi combinate de îngrășăminte

    Sierra Quadrant a adăugat că redresarea combinatelor de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co din județul Neamț are o miză importanță strategică pentru România – protejarea agriculturii, având în vedere dificultățile cu care se confruntă industria îngrășămintelor chimice.

    “Lipsa producției afectează direct agricultura, un sector esențial pentru economia națională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar națională, ci și regională, destabilizând lanțurile de aprovizionare și sporind nevoia de soluții locale pentru asigurarea fertilizanților necesari agriculturii. Avem nevoie de o soluție optimă, viabilă, pentru a exploata potențialul celor două combinate, iar vânzarea prin negociere directă este cea mai rapidă cale către relansarea acestor afaceri în contextul interesului tot mai mare al investitorilor, mai ales din perspectiva potențialului de export. Avem nevoie de o soluție optimă, viabilă, pentru a exploata potențialul celor două combinate, iar vânzarea prin negociere directă este cea mai rapidă cale către relansarea acestor afaceri în contextul interesului tot mai mare al investitorilor, mai ales din perspectiva potențialului de export”, a declarat Ovidiu Neacșu.

    Combinatul Ga Co Pro

    Ga Pro Co și Donau Chem, unele din cele mai importante combinate de îngrășăminte din țară

    Platforma industrială GA-PRO-CO Chemicals, din județul Neamț, este compusă dintr-un teren intravilan de 719.297 mp și clădiri/construcții speciale, iar combinatul Donau Chem este situată pe un teren de 1.433.710,00 mp, alături de clădiri și construcții speciale ce deservesc procesului de producție.

    În ambele cazuri, combinatele au instalații de uree, amoniac, acid azotic, azotat de amoniu/nitrocalcar și îngrășăminte lichide. Patrimoniul mai include mijloace de transport auto și feroviar – locomotive, vagoane, autoturisme, autoutilitare, autospeciale, tractoare si remorci. În cadrul utilajelor sunt incluse buldoexcavatoarele, încărcătoarele frontale, automacarale, motostivuitoarele și stivuitoarele.

    Citește și: Un antreprenor român este în discuții să preia combinatul de îngrășăminte Azomureș

    Condițiile de participare la negocierea directă și documentele necesare ofertantului pentru înscriere se regăsesc în caietul de sarcini, care poate fi achiziționat de la sediul lichidatorului judiciar din București.

    În 2019, grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, deținea Chemgaz Holding, Donau Chem, Ga Pro Co Chemicals, Nitroporos și Viromet.


    Te-ar mai putea interesa

    O cunoscută fermă din România: ”Vindem șrot și ulei de soia, cumpărăm boabe de soia cu proteină ridicată” Start plăți avans APIA 2024. Lista completă a sumelor care intră în conturi Subvenție record pentru vaca de lapte – anunțul ministrului Barbu pentru crescători

    Ultimele știri

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! TRANSAVIA celebrează Ziua Sustenabilității cu recunoașteri Gold și Silver în cadrul Community Index® 2024 MonteCarlo, de la Agrii, un soi de grâu la un cost mic și cu un profil sanitar foarte bun