• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce semnale cheie pentru fermieri au fost transmise la Parada Taurilor de la Semtest Craiova

    agrointeligenta.ro -

    Parada Taurilor 2024 a oferit fermierilor nu doar un spectacol al geneticii cu cei mai performanți tauri din rase românești, dar și ocazia de a socializa și de a afla noutăți din partea asociațiilor care dețin registre genealogice. Veștile sunt bune pentru crescători care beneficiază de sprijin din partea asociațiilor pentru a-și crește productivitatea animalelor din exploatație.

    Vineri, pe 25 octombrie, la Semtest Craiova a avut loc cea de-a cincea ediție a Paradei Taurilor. Evenimentul a reunit atât crescători, cât și președinți și reprezentanți tehnici ai principalelor organizații din sectorul de creștere a taurinelor de lapte și de carne.

    Neață, AGCTR: ”În țară am dat gratuit în jur de 70.000 de doze”

    Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România  – AGCTR este unul dintre co-organizatorii tradiționali evenimentului anual de la Semtest Craiova. Și de această dată, Toader Neață Împăratu, președintele AGCTR a fost în mijlocul fermierilor și a venit cu vești bune pentru aceștia.

    ”Noi am căutat să fim alături de fermieri cu material seminal gratuit. (…) În țară am dat gratuit în jur de 70.000 de doze. În acest an fermierii și asociațiile au văzut că nu le mai percepem aceeași taxă pentru registru de 20 de lei pe cap de vacă. Din cauza situației care este la ora actuală în agricultură – mă refer la secetă, noi căutăm să fim alături de fermieri. Pe lângă asta, materialul seminal pe care îl obținem la Craiova este de înaltă calitate. Noi vă rugăm, fermierii și asociațiile să fiți alături de noi, să luați acest material gratuit, să îl distribuiți către fermieri și, chiar dacă o să fie peste un an, doi, trei, cu bani. Oricum, indiferent cum, materialul din România este apreciat ca valoare genetică. (…) În primul rând, totul depinde de dumneavoastră (asociațiile partenere – n.r). Noi, fără dumneavoastră, nu putem face absolut nimic, dar, îmi pare rău să spun, sunt și colegi de-ai noștri din țară care au material mult, mult mai prost pe piață în România decât ceea ce este de la Semtest Craiova și cu un preț mult, mult mai scump. Îmi pare rău să spun asta, dar acesta este adevărul. Prețul materialului care este în România la ora actuală este valoros exact cum este pe piața europeană”, a spus președintele AGCTR.

    Dumitru, ACVBR SIM: ”Avem niște tauri de foarte bună calitate, genetică superioară”

    La rândul său, Mircea Dumitru, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românească de Tip Simmental (ACVBR SIM), a arătat că salută interesul tot mai crescut pentru sectorul creșterii bovinelor din rase autohtone. ”Noi avem o colaborare îndelungată cu Semtest Craiova și o colaborare bună. De-a lungul timpului, au trecut 49 de tauri pe la Semtest Craiova, deci e un număr destul de semnificativ. Avem undeva la 22.000 de produși la nivel de țară, 80.000 de doze distribuite și sperăm, în continuare, să mărim aceste numere și nu e vorba numai de numere. Avem niște tauri de foarte bună calitate, genetică superioară”, a spus Mircea Dumitru.

    Dorel Codrea, Asociația Bruna Schwyz Maramureș: ”Deja avem tauri cu tați români, deci este o treabă excepțională”

    Vacile din rasa Brună de Maramureș au fost și ele o prezență de top la Parada Taurilor din acest an. Dorel Codrea, liderul Asociației Bruna Schwyz Maramureș a prezentat la eveniment și un mesaj din partea conducerii Federației Europene de rasă Brună. Recent, în Slovenia, a avut loc Adunarea Generală a forului european dedicat acestei rase, iar țara noastră a fost reprezentată, prin președintele Dorel Codrea, în Comitetul Director al Federației.

    ”Când vorbim de ameliorare, fac referire, în primul rând, la ameliorarea genetică, având în vedere cei doi stâlpi fundamentali – selecția și reproducția. Aici, la Parada Taurilor, ne concentrăm pe aspectul reproducției pentru că vom vedea reproducători masculi prin intermediul cărora vorbim de acea presiune de selecție care se transmite în efectivele de animale, în populația unei rase. Taurii sunt selecționați prin multe etape pe care trebuie să le parcurgă, iar, un al doilea aspect prin care se manifestă această presiune de selecție este că, în urma etapelor pe care le parcurg taurii, rămân cu un genofond valoros iar, prin numărul mare de produși pe care îi obținem în urma însămânțărilor artificiale pe care le facem în teritoriu, o parte sau o mare parte din aceste gene se transmit în populație, mărind frecvența genelor valoroase. Aici este esența pe care trebuie să o reținem cu toții. Sigur că ne-am putea întreba care este diferența între manifestarea de astăzi și o altă manifestare care mai este sau care mai poate avea loc în România. Taurii prezentați aici sunt tauri care provin din România, sunt tauri cu mame din România și deja am început drumul, suntem în fază premergătoare, am înțeles că deja avem tauri cu tați români, deci este o treabă excepțională”, a spus Dorel Codrea.

    Dorel Codrea: ”Suntem pe drumul cel bun și sperăm să continuăm”

    Președintele Asociației Bruna Schwyz Maramureș a subliniat și importanța păstrării și promovării raselor locale. ”E un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere. Eu vorbesc cu predilecții din partea rasei pe care o reprezint, unde probabil multă lume știe, Bruna a parcurs niște etape dificile în care foarte mulți au fost porniți să o desființeze, să o facă pierdută. Nu au reușit dumnealor, iar faptul că noi acum prezentăm tauri și folosim, în teritoriu, la însămânțări, tauri care au gene cu material genetic mergând și spre zona anterioară, în timpul formării rasei, adică preia și de la rasele care au participat la formarea Brunei de Maramureș, acest lucru ne permite să consolidăm mai bine efectivul, iar în cazul rasei Brune de Maramureș, putem spune că, într-un fel sau altul, o reconstituim. Situația a fost dramatică. Noi când am luat Registrul Genealogic, cu greu am găsit 5.000 de capete în România. Acum, cu eforturi și cu contribuția tuturor fermierilor, specialiștilor, asociațiilor, ne apropiem de 17.000. Nivelul de producție a crescut. Suntem pe drumul cel bun și sperăm să continuăm”, a încheiat Codrea.

    Parada Taurilor 2024 de la Semtest Craiova – video integral


    Te-ar mai putea interesa

    Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Raport USDA noiembrie. Vești de ultimă oră despre piața grâului la Marea Neagră Carnea de porc, vedeta vânzărilor de Black Friday. Zeci de tone la preț redus Disperarea unui fermier: „Noi dăm laptele cu doi lei, la supermarket se vinde cu zece. Noi murim”