• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dovlecii de Halloween – cultura cu care au dat lovitura mai mulți mici fermieri în acest an

    Angelica Lefter -

    Cultura de dovleci de Halloween s-a dovedit una profitabilă pentru cei care au avut încredere că sărbătoarea americană va face furori în acest an și în România. Fermieri mici, medii sau mari, cu experiență mai multă sau mai puțină în cultivarea bostanilor, au ieșit pe piață cu dovlecii de decor, care merg sculptați sau scobiți pentru a fi transformați în felinare.

    Sărbătoarea Halloween-ului de pe 31 octombrie, împrumutată de români de peste Ocean, din Statele Unite ale Americii, prinde din ce în ce mai mult la noile generații. Ca o celebrare a toamnei, de Halloween ”se poartă” dovlecii în toate formele lor. Sculptatul dovlecilor este o activitate de interes pentru cei mici, iar aerul tomnatic este creat imediat în instituții, în vitrinele magazinelor sau în parcuri, dacă aduci câțiva baloți de paie pe care să troneze, colorați în portocaliu și rotunzi, dovlecii.

    Dovleacul de Halloween nu trebuie confundat cu dovleacul plăcintar. Sunt hibrizi diferiți, iar dacă unul este remarcat prin gustul său dulce și numai bun de introdus în cuptor, celălalt face deliciul atmosferei recreate de toamnă. Prețurile dovlecilor numai buni de sculptat de Halloween variază între 2 și 3,5 lei pe kilogram, depinde de cantitate și calitate, după cum ne-au spus cultivatorii de dovleci speciali pentru Halloween.

    Citiți și: Dovleacul de ceară Record – primul soi românesc. Caracteristici, producție la hectar

    Dovlecii de Halloween au o piață a lor, începând cu grădinițele private

    Marius Nicolae, inginer agronom din localitatea Tărtășești, județul Dâmbovița, cultivă diverse legume, dar și o suprafață de 2,30 ha cu dovleac, cultură pe care a mizat foarte mult. Pentru că a avut preț bun, tânărul fermier a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că anul viitor va cultiva pe 90% din suprafață doar dovleac.

    ”M-am orientat către cultura de dovleac pentru că este mai productivă, mai bănoasă. În zona noastră toată lumea știe să facă varză și cartofi. Fiind aproape de București, mie îmi este ușor să găsesc clienți. Este un trend care se va dezvolta din ce în ce mai mult. Eu dau dovleac către grădinițele private, către operele comice care merg către marcarea acestei sărbători de Halloween. Anul acesta am avut hibrizi de dovleac pentru Halloween de la Syngenta, de la Terrafin, noul lor boomer, am pus și dovleci de plăcintă și de copt. Am cultivat în jur de 2 hectare de dovleac, dar anul viitor voi cultiva în jur de 7-8 hectare doar de dovleac. Piața de desfacere este vastă, de la florării, la instituții și persoane care vor să-și decoreze curțile. Lucrez de anul trecut cu Opera Comică pentru Copii, din Giulești, mai nou, printre clienții mei se numără și Muzeul Antipa din București”, ne-a spus fermierul Marius Nicolae.

    Citiți și: Cultivarea dovleacului: perioadă de semănat, îngrijire, recoltare

    Dovlecii de Halloween au un preț bun în acest an: se vând cu 2-3,5 lei pe kilogram și se folosesc doar pentru decor și la sculptat, cu toate acestea, cererea este mare, spune fermierul.

    ”Dovlecii de Halloween se folosesc doar la sculptat, în alimentație nu, nici măcar pentru animale. Se păstrează foarte bine de la recoltat până la livrat, deci au un termen de peste 30 de zile de depozitare. Noi îi livrăm imediat după ce îi culegem, mai vindem și de la poarta fermei și la un lanț de magazine (Mega Image), dar prin intermediari. Prețurile au fost pe bucată, cantitățile de angros s-au vândut la kilogram, cu 2,50 lei/kg. Eu am fost mulțumit. Pe online nu prea am vândut anul acesta. Am produs pe un hectar în jur de 30 de tone. Se putea și mai bine doar că anul acesta a fost foarte greu din cauza lipsei precipitațiilor. Eu am avut irigații, altfel nu produceam nimic, însă per total sunt mulțumit”, a conchis fermierul dâmbovițean.

    Dovlecii de Halloween, cultivați de fermierii români

    Dovlecii de Halloween, apreciați în zonele turistice

    Un alt producător de dovleci de Halloween, Florin Stroe, un fermier mai mic din județul Brașov cultivă plantele pe un teren dintr-un cartier mărginaș al orașului. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are piață de desfacere în general pentru obiectivele din jurul Brașovului, în special zona Bran-Moieciu-Rucăr, acolo unde există un număr mare de pensiuni și unde vin turiști mai mulți.

    ”Eu cultiv dovleci de Halloween pentru că am desfacere în jurul Brașovului, acolo unde sunt pensiuni, inclusiv la Castelul Bran, unde se fac evenimente în acest sezon. Eu cultiv în jur de un hectar, avem și mese în piață, în oraș, dar acolo vindem destul de puțin, însă ne mai ajută și anunțurile online. Prețul în acest an este între 2 și 3 lei/kg, în funcție de cantități. Eu pot să produc și mai mult, dar nu se vând și atunci produc cât pot să dau. Vindem ce rămâne pentru cei care țin animale, dar de regulă rămân foarte puțini. Au coaja subțire și sunt buni pentru sculptat. Mai am un client care cumpără dovleci de la mine pentru a face ulei din ei, care am înțeles că este foarte scump”, a spus fermierul brașovean pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    Cea mai mare vamă cu Ucraina, dotată cu un scaner cu raze X pentru camioane BASF a raportat un profit de 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru din 2024 Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni