Cea mai bună soluție pentru depozitarea cerealelor: Avantajele silozului metalic în raport cu silozul orizontal, silozul de beton sau depozitarea în hală
agrointeligenta.ro -Omul gospodar își face vara car și iarna sanie, spune o veche vorbă din bătrâni pe care, dacă ar fi să o aplicăm în agricultură ar însemna că încă dinainte de a pune în pământ sămânța, agricultorul trebuie să aibă în vedere o strategie eficientă de a face profit. Iar dacă e vorba de a face bani din cereale, este clar că fără o investiție în spații de depozitare, fermierul este la mâna pieței și a prețurilor mici.
Agrointeligența a aflat pentru dumneavoastră care sunt avantajele unui siloz metalic în raport cu depozitarea grânelor în hale.
Suprafața ocupată este mai mică. Față de o hală sau un siloz orizontal, un siloz metalic vertical ocupă o suprafață mai mică, aceasta fiind un element important pentru eficientizarea spațiului din fermă sau pentru cei care nu dețin mult pământ pentru a-l aloca spațiilor de depozitare. În raport cu silozurile orizontale, cele metalice oferă posibilitatea păstrării unor cantități mai mari, în timp ce unitățile ”la pământ” au o limită de 200 de tone.
Mediu controlat 100%. Un siloz metalic oferă siguranța unui mediu controlat din toate punctele de vedere, începând cu temperatura, accesul insectelor, umiditatea. Pentru depozitări îndelungate, toate aceste aspecte pot deveni factori care să conducă la pierderea recoltei.
”Silozul metalic poate fi echipat cu un sistem de control al temperaturi și ventilator care asigură păstrarea cerealelor în condiții optime. Acest lucru fiind imposibil de realizat cu silozurile orizontale, acestea nu sunt adecvate pentru stocări indelungate”, explică specialiștii de la Silos Cordoba, unul cunoscut producător spaniol de silozuri și care este prezent și pe piața din România.
Recomandat pentru stocarea cerealelor cu conținut ridicat de umezeală. Depozitarea cerealelor cu grad ridicat de umezeală nu este recomadată a se realiza în silozuri orizontale, deoarece poate produce fermentații care încălzesc cerealele, afectându-le calitatea. ”În timp ce cerealele sunt depozitate în silozuri orizontale, o mare parte din cantitatea de oxigen este expulzată, iar stocarea se realizează întru-un mediu plin de CO2. Lipsa oxigenului favorizează fermentarea și deteriorarea cerealelor. Și trebuie reținut faptul că procesul de fermentație este anaerob, deoarece se produce în lipsa oxigenului”, explică specialiștii spanioli.
Costuri mai mici. Un silox metalic are avantajul automatizării echipamentului de transportat cereale. Încărcarea și descărcarea se realizează automat, cu costuri minime. Alt avantaj este costul mai mic al montajului. În raport cu silozul din beton, cel din metal vine cu componente fabricate după dimensiuni standard, asigurându-se durabilitatea proiectului finit, al rezistenței și al rapidității finalizării lucrării.
Posibilități sporite de câștig. Silozurile metalice sunt preferate de alți fermieri pentru a-și depozita producția în condiții sigure, așa că proprietarul unui siloz performant poate câștiga sume frumușele din păstrarea grânelor recoltate de alți agricultori.
Finanțare prin fonduri europene. Silozul metalic este una dintre investițiile care primesc ușor aprobare în cadrul proiectelor cu finanțarea europeană, mai ales datorită faptului că o fermă care deține o astfel de facilitate își asigură venituri mai bune prin prețuri corecte la vânzarea producției. Un bilanț mai bun al afacerii agricole nu poate fi decât pe placul băncilor și al finanțatorilor privați!