• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Roxana Dobre -

    Fermierii care cultivă roșii în câmp pot obține un profit chiar și de 7.000-8.000 de euro pe hectar, a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Acesta a afirmat că datorită fondurilor europene care s-au acordat pentru legumicultură, tinerii din Diaspora s-au întors în număr mare în țară.

    Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a afirmat în cadrul unui interviu că ”scenariile” în care fermierii aruncă roșiile la gunoi sunt cazuri izolate, iar mare parte din producția din bazinele legumicole merge la export. Șeful de la MADR a făcut și un calcul privind profitul legumicultorilor care cultivă roșii în câmp.

    Citiți și: Programul Tomata, și în 2025, dar cu reguli noi: roșii minim 50%, plată pe mia de metri pătrați

    Florin Barbu este de părere că afacerile cu roșii sunt profitabile

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că tinerii fermieri sunt atrași de legumicultură iar numai în 2024 s-au instalat 1.700 de fermieri prin fonduri europene destinate acestui sector.

    ”În Matca, 70% din legumele care se produc acolo pleacă la export, și în Ucraina, pleacă și în alte țări. Deci acesta este un mit că roșiile se aruncă. Acum dacă mergem în Piața Obor găsim roșii românești. Piața este plină de legume româneși și acum finanțăm nu numai tomata, finanțăm și alte legume.  Noi am investit foarte mult în bazinele legumicole din România și numai anul acesta am instalat 1.700 de tineri, le-am dat un grant de 70.000 euro să își ia echipamentele de încălzit, practic centrala și de 40.000 euro să-și ia combustibilul necesar pentru următorii 3 ani, să încălzească aceste sere și solarii. rolajolare. Asta vă spun că dacă ne întorceam acum două luni, kilogramul de roșii era 2,50 de lei.  Dacă mergem acum spre toamnă, spre iarnă, costurile sunt mai mari pentru că trebuie să încălzească aceste sere și solarii. Acum media dacă o luăm pe an, eu cred că e un preț destul de bun. Dacă e roșie românească”, a explicat Barbu la  fanatik.ro.

    Citiți și: Baxuri de roșii la 10 lei. Președinte de cooperativă: Legumicultorii au zis că nici nu le mai culeg!

    Profit de 8.000 euro/ha din cultura de roșii în câmp

    Florin Barbu a mai explicat ce investiții fac legumicultorii într-un hectar de roșii cultivate în câmp dar și ce profit se poate scoate de pe un hectar de tomate.

    ”Tot ceea ce se produce în bazinele legumicule din România, spații protejate, roșia care se pune în solar este pentru consum, nu pentru industrie, pentru industrie e aia din câmp. Asta vreau să încurajez și să cresc subvențiile de pe de sprijin cuplat la culturile de de legume în câmp, astfel încât fermierii să înceapă cumva dintr-o suprafață anume pe care o exploatează, să înceapă să pună și legume și alte produse și alte categorii de culturi, nu numai grâu, porumb, orz, floarea-soarelui. Pentru că vă dau un exemplu în câmp la o cultură de tomate scoți undeva între 70 și 80 de tone/ha în sistem irigat, cu un preț mediu de un leu asta înseamnă un venit de 70.000 lei pe hectar. Costurile de înființare sunt undeva la 35.000 lei – 40.000 lei, deci poți să ai o rentabilitate și un profit la cultură de tomată în câmp undeva cuprins între 7.000 și 8.000 euro, profitul rămas. Dar nu vă închipuiți că este simplu pentru că asta implică muncă, implică utilaje, implică culesul, implică contracte încheiate la timp, sistem de irigat, adică sunt cheltuieli și munca este mult mai mare”, a mai explicat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie