• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Baxuri de roșii la 10 lei. Președinte de cooperativă: Legumicultorii au zis că nici nu le mai culeg!

    Roxana Dobre -

    Prețurile roșiilor în vârf de sezon îi nemulțumesc pe legumicultori iar uneori baxul de legume nu depășește prețul unei sticle de apă. În vară, în plin sezon, legumicultorii din bazinul Matca, județul Galați au primit de la intermediari și 10 lei pentru un bax de 25 de kilograme de roșii.

    Cristina Chicoșu, președintele Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca, a povestit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de miercuri, 18 septembrie, că legumicultorii primesc în plin sezon prețuri derizorii. În această vară aceștia au primit 10 lei pe un bax de roșii de 25 de kilograme, iar situația cu prețurile mici revine an de an, mai ales când culeg toți legumicultorii.

    Citiți și: Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor

    Roșii vândute la prețuri infime

    Președintele Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca a dezvăluit că fermierii au primit în plin sezon de cules al roșiilor și un preț de 10 lei pentru un bax de 25 de kilograme de roșii.

    ”Din păcate inputurile au crescut foarte mult iar prețul legumelor a rămas același. Punând totul pe foaie nu este o afacere creșterea legumelor în momentul de față pentru că nu există desfacere. Legumicultorii nu au certitudinea că după ce au investit 20.000 de lei pe un hectar de pepeni să spunem, scot investiția și să rămân cu un profit. Nu ai certitudinea rentabilității iar prețul legumelor, dacă ar fi constant, lucrurile ar sta altfel. (…) Legumicultorii din Matca doar știu să producă, nimeni nu se mai duce la piață sau sunt foarte puțini care merg la tarabă să își ia un preț corect. Și atunci din cauza cererii și ofertei se diminuează prețul și cu 2-3 lei pe zi, dacă este un surplus de roșii cum a fost în vară. Samsarii văd că nu se vând, legumicultorii trebuie să își vadă de muncă și vor să vândă repede pentru că este marfă perisabilă și atunci de ajunge la un preț mic. În vară a fost și cu 10 lei baxul de roșii, baxul de circa 20-25 de kilograme”, a dezvăluit Cristina Chicoșu în cadrul emisiunii Agrostrategia. 

    Citiți și: Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii

    Cristina Chicoșu a mai punctat că în multe cazuri producătorii de roșii au rămas doar cu subvenția din Programul Tomata, pe care l-a caracterizat ca fiind un ajutor foarte bun dar nu trebuie limitat la tomate.

    ”Programul Tomata este foarte bun dar nu ar trebuie să fie doar pentru roșii ci pentru toate culturile din solarii. Și atunci fermierii ar diversifica culturile de legume în funcție de cerere astfel încât să nu mai iasă toți odată la comercializare. La prețul de 10 lei baxul fermierii nici nu mai vroiau să recolteze roșiile pentru că nu se merita. Dacă mergem la supermaket cu 10 lei plecăm cu un pachet de biscuiți, iar de la legumicultori pleci cu 25 de kilograme de roșii pe care, dacă muncești puțin, le poți face bulion și le poți pune la conservat pentru iarnă”, a mai spus Cristina Chicoșu.

    Aceasta a făcut și o analiză privind creșterea prețurilor la inputurile utilizate în legumicultură. ”Cu siguranță cu 30-40% prețurile la inputuri au crescut în ultimii 3-4 ani. Și costurile cu energia au crescut și majoritatea legumicultorilor vor să își doteze solariile cu centrale pe peleți sau rumeguș astfel încât costurile să fie mai mici”, a mai punctat Cristina Chicoșu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!