• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Val de aer polar! Județele care au intrat sub alertă de ninsori, ploi și vânt până miercuri

    Roxana Dobre -

    Țara noastră traversează o perioadă cu temperaturi scăzute din cauza unui val de aer polar, care a adus și primele avertizări de ninsoare și viscol din această toamnă. În prezent meteorologii au emis mai multe informări și atenționări meteorologice care anunță precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului dar și ninsori însemnate cantitativ.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, luni – 11 noiembrie noi informări și atenționări de ploi, vânt și ninsori. Zăpada s-a depus deja încă de ieri, duminică – 10 noiembrie în mai multe zone montane iar acolo unde nu a nins, temperaturile scăzute, precum și vântul puternic au făcut probleme.

    Citiți și: Peisaj incredibil: A nins într-un deșert din Arabia Saudită, cămile și dune acoperite de zăpadă

    Ninsorile au început mai devreme în acest an

    Județele unde vor avea loc ninsori, ploi și vânt puternic

    Informare meteorologică  

    Interval de valabilitate: 11 noiembrie, ora 10.00 – 13 noiembrie, ora 10.00
    Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului

    Temporar vor fi precipitații, pe parcursul zilei de luni în sud-vest și sud, iar marți se vor extinde și în centru și est. Vor predomina ploile, dar pe arii în general restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În Carpații Orientali și Meridionali, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de 10…15 l/mp, iar în Oltenia și Muntenia izolat de peste 25 l/mp.

    Vântul va avea intensificări pe litoral, iar pe parcursul zilei de luni, pe arii restrânse și în jumătatea de est a Munteniei și în partea continentală a Dobrogei.

    Citiți și: Val de aer polar cu temperaturi de până la -10 grade Celsius

    Atenționare meteorologică  – Cod Galben

    Interval de valabilitate: 11 noiembrie, ora 10.00 – 11 noiembrie, ora 20.00
    Fenomene vizate: intensificări ale vântului
    Zone afectate: zona litorală a județelor Constanța și Tulcea

    În zona litorală a județelor Constanța și Tulcea, local și temporar vântul va avea viteze la rafală de 50…60 km/h.

    Atenționare meteorologică  – Cod Galben

    Interval de valabilitate: 11 noiembrie, ora 10.00 – 12 noiembrie, ora 20.00
    Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ
    Zone afectate: Carpații Meridionali

    În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, temporar va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…20 cm. ANM notează că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice va actualiza informările inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).

    Harta județelor aflate sub coduri Galbene de vânt, ploi și ninsori

    Probleme pe drumuri și porturi închise din cauza vremii 

    Vizibilitatea în trafic este redusă în acestă dimineață subt 200 m pătrați, izolat la sub 50 de metri, din cauza ceții, pe mai multe drumuri din județele Bihor, Satu Mare și Suceava și Timiș, unde sunt emise alerte new casting valabile până la ora 12.00. În Agigea și Techirghiol a fost trimis mesaj Ro-Alert, iar locuitorii au fost avertizați să evite deplasările și să se adăpostească.

    Tot la malul mării, au fost închise porturile, iar manevrele navelor pentru transportul maritim și fluvial au fost suspendate, din cauza vântului puternic.

    De asemenea, prima ninsoare din acest an a mobilizat drumarii din țară. În Brașov, au fost scoase peste 30 de utilaje care au împrăștiat zeci de tone de material antiderapant. Iar începând de azi, circulația rutieră se închide pe Transalpina. „Decizia este luată pentru aceste zile, câteva zile de cât avem prognoza aceasta de precipitații și temperaturi foarte scăzute, ceea ce înseamnă clar lapoviță și ninsoare în zonele montane. Dacă va mai permite vremea, se va mai redeschide traficul. Dacă nu, circulația va rămâne închisă până anul viitor, când condițiile vor permite intervențiile de îndepărtare a zăpezii și de reluarea circulației în condiții de circulație bună, de siguranță”, a declarant Cristi Tudor, reprezentant al Direcției de Drumuri și Poduri Craiova, potrivit gândul.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Guvernul a aprobat banii necesari pentru subvenția fermierilor care irigă Val de controale ANSVSA. Cine este vizat de verificări Pactul pentru o Politică Agricolă Integrată a fost lansat în cadrul Conferinței Naționale a Clubului Fermierilor Români