• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROTESTE. Fermierii francezi au blocat camioanele străine la graniță: „Vrem să provocăm haos și penurie de alimente”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii francezi au lansat noi proteste împotriva acordului propus între UE și cele patru țări sud-americane din blocul comercial Mercosur. Guvernul francez se opune ferm acordului, dar protestatarii doresc ca președintele francez Emmanuel Macron să facă mai mult pentru a ajuta pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de concurența străină.

    Fermierii francezi și-au intensificat astăzi, marți – 19 noiembrie, protestele împotriva pactului comercial propus între Uniunea Europeană și patru țări sud-americane, blocând o autostradă cheie la granița cu Spania și jurând că vor semăna „haos”.

    Guvernul francez conduce rezistența împotriva ratificării acordului comercial cu blocul Mercosur din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care ar crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Noul val de acțiuni vine după ce fermierii din mai multe state europene, inclusiv din Franța, au organizat proteste repetate iarna trecută pentru o listă lungă de poveri despre care spun că stoarce veniturile.

    Camioanele care intră din Spania, blocate la graniță

    Zeci de fermieri susținuți de Coordination Rurale (CR), un sindicat fermier, au înființat un baraj rutier pe autostrada A9 în orașul Le Boulou din sud, aproape de granița cu Spania, blocând camioanele, dar permitând trecerea mașinilor, potrivit AFP. „Vom bloca A9, precum și depozitele de combustibil, porturile și centrele de cumpărare”, a declarat Serge Bousquet-Cassagne, reprezentant CR în sud-vest.

    „Vrem să provocăm haos și penurie de alimente”, a spus el, adăugând că blocada ar putea dura câteva zile, indicând „un râu de fructe și legume care sosesc din Spania”.

    Autostrada A9 este o rută comercială crucială între Peninsula Iberică și restul Europei.

    În orașul din sud-vestul Agen, demonstranții au aruncat cauciucuri în fața prefecturii.

    FNSEA și Jeunes Agriculteurs („Tinerii fermieri”), sindicatele mai moderate care reprezintă împreună majoritatea fermierilor din Franța, au susținut și ele protestele. Potrivit autorităților, mai mult de o duzină de proteste au avut loc chiar înainte de prânz, reunind aproape 900 de fermieri și peste 300 de mașini agricole.

    Luni, fermierii au organizat peste 80 de proteste în toată țara, înființând simulari de spânzurătoare și cruci de lemn pentru a simboliza moartea agriculturii franceze. De asemenea, au blocat Podul Europei, care leagă Franța și Germania , pentru a protesta împotriva planului Comisiei Europene de a încheia tratatul Mercosur după două decenii de discuții.

    În Bordeaux , pe malul Garonnei, câteva zeci de fermieri au ars viță de vie smulsă luni seară.

    Politicienii francezi susțin poziția fermierilor

    Clasa politică a Franței este neobișnuit de unanimă în opoziția sa față de acordul Mercosur. Marți, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maud Bregeon, a declarat că guvernul va propune o dezbatere în parlament urmată de un vot, pentru a „întări poziția președintelui și a primului ministru”.

    Bregeon a spus că guvernul va „continua să lupte atât timp cât va fi necesar” cu Comisia Europeană pentru a se opune tratatului.

    Fermierii francezi se plâng de birocrație excesivă, venituri mici și recolte slabe. Ei spun că au așteptat ca autoritățile să își îndeplinească promisiunile de sprijin făcute de guvern înainte ca președintele Emmanuel Macron să dizolve camera inferioară a parlamentului în vară, declanșând o criză politică.

    Pactul propus de Mercosur a stârnit o nouă furie. Fermierii se tem că orice acord ar deschide piețele Uniunii Europene către carne și produse mai ieftine de la concurenții din America de Sud, care nu sunt obligați să adere la regulile stricte ale UE privind pesticidele , hormonii, utilizarea terenurilor și măsurile de mediu.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    PROTESTE. Fermierii francezi au blocat camioanele străine la graniță: „Vrem să provocăm haos și penurie de alimente” Taxa pe moștenire i-a scos pe fermierii britanici în stradă, la protest România rămâne cel mai mare exportator de grâu al Uniunii Europene. Ultimele cifre!