• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Violina Gorcinschi -

    Acționarii fabricii de utilaje agricole Sembraz, din Sibiu, vor decide scoaterea la vânzare a activelor acesteia luna viitoare, la prețul de 4,5 milioane de euro. În ultimii ani, activitatea de producție nu a mers prea bine, piața fiind afectată de situația geopolitică, financiară etc.

    Firma Sembraz, de pe Strada Henri Coandă nr. 12, Sibiu, a fost înființată în 1991, din fosta Întreprindere de Mașini Agricole și Industrie Alimentară Sibiu. Activitatea principală este producerea de utilaje pentru agricultură, piese de schimb, confecții metalice și containere. Potrivit raportului, această activitate deține un procent mic din cifra de afaceri, preconizându-se o tendință de scădere și în viitor. Anul trecut, activitatea de producție a utilajelor agricole, pieselor de schimb și reparațiile aferente utilajelor a avut o pondere de doar 31% din totalul cifrei de afaceri. Restul, de 69%, a fost realizată prin închirierea spațiilor și altor servicii prestate.

    Fabrica de utilaje agricole Sembraz, cu pierderi în ultimii ani

    În cadrul convocatorului consultat, s-a menționat despre situația sectorului de utilaje agricole din România, care pare să aibă un viitor pesimist.

    „Conform situațiilor financiare la 31.12.2023, baza de mijloace de producție din dotarea societății a fost utilizată în procent de doar 10%. Deși cererea globală de mașini agricole este încă potențial ridicată, sectorul agricol este din ce în ce mai expus variabilelor climatice și geopolitice. Datele publicate de Asociația Industriei Europene pentru Mașini Agricole (CEMA) confirmă faptul că vânzările de mașini agricole noi au suferit o contracție în 2023, la nivelul statelor europene. Situația macroeconomică națională și internațională este marcată de incertitudini privind evoluția economiei, capacitatea și unitatea de răspuns a statelor în situația unor perturbări majore (geo-politice, de afaceri, pandemice, financiare) aspect care potențează incertitudinea în procesul de evaluare, în special datorită potențialelor perturbări majore ale piețelor financiare și de capital în orizontul de previziuni explicite al abordării bazate pe venit”, s-a arătat în raportul de estimare a prețului care va fi plătit de Sembraz S.A. Sibiu acționarilor care își exercită dreptul de a se retrage din societate.

    Citește și: Veste bună pentru fermieri! Se construiește o nouă super-fabrică de ulei de floarea-soarelui

    În ceea ce privește cifra de afaceri a Sembraz, aceasta a înregistrat o scădere de circa 11% în 2023 față de 2022, în monedă nominală, ceea ce înseamnă că, pe lângă influența inflației, volumul fizic de producție este în scădere. Evoluția cheltuielilor din exploatare este una semnificativ pozitivă în 2023 față de 2022, cu o creștere cu 55% a cheltuielilor de exploatare față de perioada anterioară, aspect negativ, situație ce conduce la un rezultat negativ al exercițiului 2023. Același trend de rezultat negativ a continuat și în 2024.

    Sembraz e controlată de Transilvania Investments Alliance cu un pachet de peste 90% din acţiuni.

    Fabrica Sembraz, Sibiu (foto: sembraz.ro)

    Activele fabricii de utilaje agricole Sembraz, în valoare de 4,5 milioane de euro, scoase la vânzare

    În aceste condiții, acționarii firmei Sembraz au decis să scoată la vânzare activele fabricii, în valoare de 4,5 milioane de euro. Acţiunile firmei sunt tranzacţionate la Bursa de Valori București, secţiunea ATS, categoria AeRO, sub sub simbolul bursier SEBZ.

    La începutul anului 2023, conducerea întreprinderii a publicat pe BVB forma actualizată şi rectificată a intenţiei şi condiţiilor de vânzare a activelor imobiliare ale Sembraz, însă nu a primit nicio ofertă de cumpărare.

    Pe 23 decembrie 2024, conducerea Sembraz va lua o decizie cu privire la vânzarea activelor societății. Acestea sunt compuse dintr-un teren cu suprafața de 21.000 metri pătrați și construcțiile de pe acesta, cu suprafaţa totală construită la sol de 7.697 de metri pătraţi, pe strada Henri Coandă nr. 12 din Sibiu, la prețul de 4,5 milioane de euro. Totodată, se va stabili dacă se aprobă semnarea contractului de dezvoltare imobiliară cu societatea cumpărătoare a proiectului de dezvoltare, prin care Sembraz îşi asumă iniţierea demersurilor pentru emiterea unei hotărâri de Consiliul Local în scopul obţinerii unor reglementări urbanistice de tip PUZ, PUD, obţinerea autorizaţiilor necesare dezvoltării imobiliare şi eliberarea terenului de clădiri, utilaje, reţele, activităţi economice, în schimbul unei sume de 700.000 de euro la care se adaugă TVA, conform convocatorului.

    Citește și: Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro

    Tot pe 23 decembrie se va stabili și retragerea acțiunilor (791.377 acțiuni nominative în formă dematerializată) Sembraz de la tranzacționare.

    Hypermarket pe terenul fabricii Sembraz

    Consiliul Local al municipiului Sibiu, întrunit în şedinţa din data de 28 septembrie 2023, a aprobat documentaţia de urbanism PUD – construcţie hypermarket, amenajări exterioare, acces rutier, pietonal, racorduri, branşamente la utilităţi, pe terenul pe care se află fabrica Sembraz, conform hotărârii Consiliului Local numărul 357 din 2023, consultată de Economica.net.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă