• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subiecte fierbinți abordate în cadrul Conferinței Naționale organizate de Clubul Fermierilor Români

    Adrian Radu -

    Conferința Națională organizată de Clubul Fermierilor Români a reprezentat oportunitatea ideală de discuții legate de viitorul agriculturii, atât la nivel local, zonal, cât și european. Nevoia de politici sustenabile și eficiente a fost evidențiată de cei prezenți la evenimentul de la București și la care au participat și reprezentanții Agricover.

    Politica Agricolă Comună actuală și cea viitoare au reprezentat subiecte intens dezbătute în cadrul Conferinței Naționale de la București. Anul viitor se anunță deja ca fiind un an de o importanță strategică. “2025 bate la ușă și vine cu propuneri pentru viitoarea Politică Agricolă Comună și, mai ales, pentru viitorul buget agricol”, a subliniat Achim Irimescu, Ministru plenipotențial la Reprezentanța României la Uniunea Europeană.

    Nevoia unui buget crescut pentru fermieri

    Comisarul European pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a confirmat că este nevoie de un buget mai mare pentru fermieri. Provocările de tot felul, de la cele climatice la cele geopolitice și comerciale, au avut un impact uriaș asupra cheltuielilor din exploatațiile agricole la nivel european.

    Fermierii români au fost loviți și de un an 2024 extrem de secetos. “Fermierii, astăzi, au nevoi și se văd constrânși financiar. Există o dependență din ce în ce mai mare a fermelor, la nivelul României, de programele de finanțare guvernamentale”, a punctat Liviu Dobre, CEO Agricover Holding.

    Nu mai puțin de 7 miliarde de euro au reprezentat investițiile, fondurile europene și granturile de la bugetul de stat în agricultură în 2024, conform declarațiilor ministrului Florin Barbu.

    Viziune comună a fermierilor

    O idee în jurul căreia s-au concentrat discuțiile a fost cea că fermierii asigură securitatea alimentară. Tocmai de aceea, fermierii au nevoie de o viziune proprie a ce se întâmplă în Europa și o vedere globală a echilibrului dintre investițiile private și sprijinul primit de la instituțiile cu putere de decizie. Fred van Ex, director general Inari Agriculture, le-a transmis fermierilor că trebuie să fie uniți, pentru ca vocea lor să fie auzită, ascultată și respectată la Bruxelles.

    Vlad Macovei, Președintele Asociației Forța Fermierilor, a ridicat o întrebare esențială despre viitorul fermierilor: „Degeaba vorbim de sustenabilitate, dacă nu avem fermieri care fac profit. Și întrebarea e: mai reprezintă agricultura o prioritate pentru Comisia Europeană, din punct de vedere al asigurării profitabilității?”

    Nevoia de politici clare și inițiative de modernizare a fost susținută în cadrul Conferinței Naționale a Clubului Fermierilor Români de reprezentanții marilor jucători din agribusiness-ul din România. Iar implementarea acestor politici trebuie susținută financiar. “Noi suntem aici ca să vă susținem, să colaborăm și să creăm împreună un ecosistem agroalimentar local puternic”, le-a transmis fermierilor Bogdan Cernescu, director executiv BCR.

    “Ne dorim cu toții o agricultură competitivă, sustenabilă, intern, dar și internațional, atât producții agricole cât și produse procesate. Noi toți cei din lanțul valoric din agricultură trebuie să construim și să ne asumăm o stategie comună, pornind de la modelele de succes regionale, care să fie dublate de noi parteneriate strategice, si care sa ofere accesul la educație, tehnologie și capital, care să fie negociate și integrate în noile politici pentru agricultură, de la nivel European și Național”, a declarat Patrcia Știrbu, Președinte Summit Agro România.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă