• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Europarlamentarul Daniel Buda critică slaba implicare a asociațiilor agricole românești: Prea stăm uneori și ne întrebăm „dacă ți-s muieți posmagii”!

    agrointeligenta.ro -

    Europarlamentarul PNL Daniel Buda s-a arătat dezamăgit de faptul că problemele agriculturii românești nu se fac suficient de bine auzite la Bruxelles sau la Strasbourg prin prisma asociațiilor și federațiilor de profil. Politicianul a fost surprins să afle că, deși în țară este jale în sectorul de ovine și de bovine, la urechile comisarului european Phil Hogan nu au ajuns chestiunile legate de blocarea exporturilor românești din cauza epidemiei de limbă albastră de anul trecut.

    ”În această săptămână, la Strasbourg, membrii PPE din Comisia de Agricultură au avut o întâlnire extrem de importantă cu Comisarul pe Agricultură, Phil Hogan. Problemele abordate au fost diverse. Plecând de la gripa aviară care a făcut și face ravagii în Ungaria (colegul maghiar a ridicat-o) dar și în România, la simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene precum și, nu în ultimul rând la înlăturarea sancțiunilor pe 2015 pentru fermierii care încalcă regulile în materie de „înverzire”, tocmai ca urmare a unei legislații extrem de stufoase la nivelui UE în acest domeniu. Personal, am ridicat problema situației din România și din regiunea de Est, generată de boala limbii albastre, în special în sectorul ovinelor dar care afectează și sectorul exporturilor de taurine vii. Anul trecut, aproape un sfert din populația de ovine destinată exportului nu a putut fi valorificată din cauza bolii limbii albastre. I-am atras atenția că după sectoarele suinelor și al păsărilor, care sunt deja recunoscute cu probleme, va urma și sectorul ovinelor de carne”, a declarat Buda pe pagina sa de Facebook.

    Eurodeputatul român i-a solicitat comisarului european Phil Hogan să evalueze și să impulsioneze relațiile cu Turcia și cu țările din lumea arabă. ”Am fost puțin surprins de afirmația domniei sale și anume că nu are cunoștință de faptul că acest sector ar fi în suferință. Numai în România, peste un sfert din animalele destinate exportului, nu au putut fi valorificate. Aici poate și reprezentanții sectorului și asociațiile de profil sunt de vină pentru că tac și „își plâng în pumn” pe când cei din Vest sunt mult mai vocali. Nu de puține ori au fost autostrăzile blocate atât în Franța cât și în Belgia de către fermierii care protestau inclusiv împotriva anumitori politici ale UE. Să nu mai vorbesc de laptele aruncat cu tulumba pompierilor până la etajul 3 al Comisiei Europene și al Parlamentului European. Departe de mine gândul de a-i îndemna să vină cu oile la Bruxelles după cum un celebru crescător de oi a venit cu ele în centrul Clujului „mai an”, dar prea stăm uneori și ne întrebăm „dacă ți-s muieți posmagii” – a mai spus Daniel Buda.

    Daniel Buda s-a arătat convins că Hogan este de bună credință, însă unele decizii chiar nu depinde doar de voița sa.

    ”Totodată am ridicat problema necesității accelerării încheierii tratatului TTIP cu SUA. Deja embargoul cu Rusia ne crează probleme mai mari decat am anticipat. Piața românească este invadată de produse din țările care exportau tradițional în Rusia și acum nu mai au aceasta piață. Deja incep sa apăra falimente sau restrângeri de activitatea în zona industriei alimentare din România. Și din păcate mai sunt și altele prin lumea asta sau mai bine spus prin Europa asta….”, a încheiat europarlamentarul român, promițând să vină mereu cu informații utile pentru fermierii români.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!