• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dosarul sensibil al OMG-urilor – pe masa discuțiilor dintre parlamentarii români și comisarul Hogan. Săpunaru (PNL) a cerut un răspuns clar și rapid

  agrointeligenta.ro -

  În cadrul întâlnirii de vineri a membrilor Comisiilor reunite pentru agricultură și afaceri europene ale Parlamentului României cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil Hogan, deputatul PNL Nini Săpunaru – președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, i-a solicitat oficialului de la Bruxelles să prezinte o poziție oficială a Comisiei Europene cu privire la cultura organismelor modificate genetic în spațiul comunitar.

  Potrivit unui comunicat de presă, parlamentarul PNL Nini Săpunaru a arătat că este important să existe o transparență pe marginea acestei chestiuni, mai ales în contextul negocierii Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

  „În cazul plantelor modificate genetic, avem o problemă mai veche în Uniunea Europeană. Orice consumăm, cu excepția produselor pe a căror etichetă există o specificație exactă în acest sens, conține soia modificată genetic, inclusiv în preparatele din carne. Este în procesul de producție. În România, noi cultivam peste 300.000 de hectare de soia, iar acum, această cultură este inexistentă în fermele autohtone, în schimb importăm anual circa 500.000 de tone de șrot de soia modificată genetic cu care hrănim păsările și porcii din fermele românești. Această plantă am putea, și suntem pregătiți, să ne-o cultivăm singuri. De când sunt președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, de peste doi ani, monitorizez atent evoluția legislativă privind cultura plantelor modificate genetic și am constatat că toți specialiștii au ales să își bage capul ca struții în nisip, nedorind și evitând să vorbească despre această chestiune. Dacă mai și intrăm pe acordul de liber schimb UE-SUA, noi, cu sectorul creșterii păsărilor, pe subprodusul pulpe de pui, care nu se consumă în SUA, nu vom putea face față concurenței. Cu condiția să putem să ne cultivăm singuri soia. Și când vorbim de UE ca un organism integrat, dacă există țări care pot cultiva și pot asigura o mare parte din necesarul de șrot de soia, ar trebui să avem în vedere încurajarea acelor state să producă”, a spus Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

  Totodată, deputatul PNL i-a cerut Comisarului european Phil Hogan să susțină taxarea inversă la carne și produse din carne ca măsură urgentă de sprijin pentru producătorii români, în special a celor care produc carne de porc.

  ”Agenții economici din sectorul autohton de creștere a suinelor asigură, în prezent, doar 30-40% din necesarul de carne de porc al României. Din cauza embargoului cu Rusia, sunt într-o situație catastrofală. Deja fermierii au anunțat că înregistrează pierderi la fiecare serie de porci pe care o dau, fiind afectați de excesul de produse care trebuiau să ajungă în Rusia și au ajuns pe piața din România. Știu că nu privește activitatea dvs. directă, însă ar trebui discutată o soluție până la momentul în care Guvernul României va reuși să reducă TVA la carne. Consider că trebuie să avem în vedere taxarea inversă pentru acest sector, așa cum s-a făcut pentru cereale. Pentru România, taxarea inversă la carne și produse din carne este singura soluție care poate salva producătorii români, iar fără aceasta, reducerea TVA la începutul anului viitor ar putea să fie o măsură tardivă pentru acest sector”, a mai spus parlamentarul PNL în cadrul întâlnirii cu Comisarul European Phil Hogan.   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! De vorbă cu fermierii, episodul 2: ”Nu vă faceți griji! Avem capacitate de producție foarte mare!”

  Ultimele știri

  George Scarlat, MADR: Fermierii sunt penalizați de traderi cu 15-30 de euro pe tonă! Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapiță OUG privind starea de calamitate a intrat pe listă suplimentară la ședința de Guvern!

  Căutare în articole