O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an
Roxana Dobre -Subvenție nouă în cuantum de 50 euro pe hectar, introdusă prin ordin de ministru. Plata va putea fi solicitată de fermieri începând cu campania de plăți din acest an și se va acorda pentru menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va introduce din acest an o nouă ecoschemă PD-28 privind menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, care se va acorda ca plată anuală pe toate suprafeţele de terenuri arabile în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari. Subvenția se va acorda ca plată suplimentar faţă de plata de bază – BISS și are un cuantum estimativ de 50 euro/ha.
Citiți și: Subvenția nouă la APIA: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă!
Subvenție APIA pentru terenul agricol nelucrat
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat pe 27 noiembrie pe site-ul propriu un proiect care vine cu o serie de schimbări la Ordinul nr. 106 care se află în vigoare din 19 martie 2024. Acesta s-a aflat în dezbatere publică timp de 10 zile până la 7 decembrie și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Prin documentul emis se introduce o nouă ecoschemă, PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Noua plată se va acorda ca subvenție anuală pe toate suprafeţele de terenuri arabile în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari. Condiţiile de eligibilitate, pe care fermierii trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ, sunt:
a) să aibă calitatea de fermier activ şi de beneficiar al plății BISS;
b) să fie utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), din categoria teren arabil;
c) dimensiunea exploataţiei agricole să fie de minimum 1 ha, constituită din suprafeţele însumate ale tuturor parcelelor eligibile şi neeligibile, parcelele eligibile fiind cele cu dimensiunea minimă de 0,3 ha teren arabil;
d) să se angajeze, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice și să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.
Fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj. Sunt considerate zone neproductive:
a) Margini de câmp, petice sau zone tampon pentru parcele;
b) Teren lăsat pârloagă;
c) Zone umede mici.
Sunt considerate elemente noi de peisaj:
a) Garduri vii individuale, șiruri de arbori/ arbuști și arbori în aliniament;
b) Grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre;
c) Arbori solitari/izolați;
d) Movile.
Înființarea de elementele noi de peisaj se realizează pe suprafațele de teren arabil și vor face obiectul verificării standardului GAEC 8.1, respectiv menţinerea elementelor de peisaj, în anii ulteriori aplicării cerinţei specifice ecoschemei PD-28. Fermierii care optează pentru ecoschema PD-28 pot accesa pe aceeași suprafață de teren arabil şi ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil sau ecoschema PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), după caz.