• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se anunță ieftiniri pe piața inputurilor agricole. Costurile la grâu, cu 10-15% mai mici

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile inputurilor vor scădea în 2025, apreciază Mihai Moraru, președintele Asociației Input Agro România, care arată că, la acest moment, se preconizează scăderi de preț în tehnologia agricolă anul viitor. Mai mult, contrar a ceea ce se speculează, prețurile produselor de bază pentru agricultură, precum fungicide, insecticide, semințe, îngrășăminte fie au scăzut, fie au stagnat în ultimul an.

    Mihai Moraru, președintele Asociației Input Agro România, a anunțat, în cadrul ediției de ieri, luni – 2 decembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, cum vor arăta prețurile la inputuri în 2025. S-au înregistrat deja scăderi sau stagnări de preț la diferite produse destinate agriculturii. Potrivit lui Mihai Moraru, în fermă nu se poate discuta despre o creștere a costurilor în 2024, raportat la 2023.

    „Creșterile acestea (de preț – n.r.) nu mai există de un an de zile. Dimpotrivă, sunt scăderi de preț. În partea de pesticide avem fie o stagnarea prețurilor, fie scăderi de preț la foarte multe pesticide consistente. Nu dau nume de produse, dar iau ca exemplu un fungicid, cel mai utilizat care, în octombrie 2023 costa 80 de lei pe litru și acum costă 42 de lei pe litru. Deci prețurile au început să scadă”, a spus Mihai Moraru.

    Mihai Moraru – Președinte Asociația Input Agro România

    Mihai Moraru, Input Agro: „Prețurile la îngrășăminte au scăzut foarte mult”

    După scumpirile semnificative din 2022, provocate de izbucnirea războiului din Ucraina, prețurile îngrășămintelor și altor inputuri s-au redresat în ultimul an.

    „La îngrășăminte, prețurile au scăzut foarte mult. La o parte din pesticide și la sămânță au crescut foarte mult în 2022, din cauza războiului, crizei energetice, cu 20-25%. Ele nu au mai crescut în 2023 și nici în prima parte a lui 2024 sau dacă au mai crescut la 2-3 produse, au crescut cu 2-3%. Problema este acolo, dar acum vedem o scădere. Nu la toate – jumătate au scăzut, jumătate stagnează”, a explicat președintele Input Agro.

    Citește și: Agricultura României, finanțată 90% prin credit furnizor. Distribuitorii de inputuri: Riscăm blocarea anului agricol!

    Mihai Moraru, Input Agro: „Costurile cu inputurile, mai mici cu 10-15% în 2025”

    Președintele Input Agro a anunțat că vom asista la ieftiniri mai consistente anul viitor. Cu toate că fermierii s-ar aștepta la o reducere mai mare a costurilor, acest lucru este dificil de implementat momentan, din cauza situației economice actuale.

    Citește și: Surse: UE va interzice importurile de îngrășăminte, inclusiv uree, din Rusia

    „Pentru 2025 se vede o scădere mai consistentă. Per total, păstrând același trend, cu siguranță în 2025 costul pe cultura de grâu, de exemplu, va fi undeva cu 10-15% mai mic decât în 2024, folosind aceeași tehnologie. Acum poate că fermierii se așteaptă la o scădere mai consistentă. Pe de altă parte, dobânda e în creștere și e mare, inflația a început să crească iar, salariile cresc, adică multă lume se așteaptă la scăderi de 30-40%”, a conchis Mihai Moraru.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Mihai Moraru, Președinte Asociația Input Agro România (02.12.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă