Fermele performante din vestul țării care merg pe mâna KWS la cultura de porumb
Daniel Befu -Un eveniment cheie al toamnei a marcat și o reuniune în câmp a agronomilor din cele mai performante ferme din vestul țării. În cadrul KWS Farm VFest, fermierii au apreciat rezultatele obținute cu hibrizii KWS de-a lungul anilor, producțiile obținute fiind principalul argument pentru a planifica viitoarea campanie de semănat tot cu hibrizii acestei companii.
În acest articol:
O mare parte dintre fermele performante din vestul țării merg pe mâna KWS la culturile principale, precum cea de rapiță și de porumb. În cazul prășitoarei de primăvară, începând cu hibridul KWS Kashmir și până la noutățile din portofoliul companiei, precum KWS Giro, agronomii au încredere că pot obține producții maxime la porumb cultivând genetica KWS.
Alexandru Hubert: Sunt produse pe care le-am testat de-a lungul timpului
Administratorul unei ferme cu 400 de hectare din județul Timiș, Alexandru Hubert colaborează cu KWS pentru genetica la rapiță și porumb. ”Lucrez cu KWS datorită faptului că sunt produse pe care le-am testat de-a lungul timpului și am avut rezultate nici foarte bune, nici foarte slabe – medii, sigure, ceea ce ne-a asigurat o existență de-a lungul timpului. Adică dacă te duci tot timpul la vârful de gamă, s-ar putea să pierzi tot. Dacă mergi la partea joasă, la cel mai slab produs, pierzi de la început. Dacă mergi la un mediu o să ajungi departe„, este convingerea fermierului Alexandru Hubert.
Vasile Târziu: Lucrez cu firma KWS pentru că are performanță în hibrizi
Fermierul Vasile Târziu culitvă 2.500 de hectare în arealul comunei Cenad, prin societatea Agrobilan. ”Majoritatea, 80% sunt terenuri pe teritoriul administrativ al comunei Cenad, restul pe Sânnicolau și Dudeștii Vechi. (…) Lucrez cu firma KWS pentru că are performanță în hibrizi. E o firmă care e cunoscută cel puțin de aproape 20 de ani – sunt în jurul nostru, adică au apărut în zona de vest chiar și am luat în special rapiță. Hibrizii de rapiță sunt consacrați – în special la mine în fermă, am undeva la jumătate de suprafață – cultiv cam 700-800 de hectare pe an și jumătate sunt cultivați cu hibrizi KWS”, ne-a declarat Vasile Târziu care s-a arătat impresionat de noua genetică KWS la porumb și sorg.
Milan Kelo: La nivel de cooperativă, folosim hibrizii KWS de ani de zile
Fermierii din Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan cultivă, de asemenea, porumb KWS, dar și rapiță, preferatul lor fiind hibridul KWS Umberto. La porumb, cele mai multe comenzi sunt pentru KWS Kashmir. Și la sfecla de zahăr, tot cu aceeastă companie se colaborează pe partea de genetică. ”La nivel de Cooperativă Agricolă Fermierul Nădlăcan folosim hibrizii KWS de ani de zile (…) Avem în cooperativă fermieri care cultivă sfeclă de zahăr de peste 30 de ani și vreau să vă spun că în acest an sămânța predominant livrată în fermele noastre este de la KWS”, a declarat Milan Kelon, președintele cooperativei din Nădlac, județul Arad.
Alexander Degianski: Am o colaborare bună cu cei de la KWS
Alexander Degianski, agronomul de la Giulvăz care administrează 5.000 de hectare, are numai cuvinte de laudă la adresa hibrizilor KWS pentru porumbul siloz, pe care i-a cultivat în fermă pe o perioadă mai îndelungată. În prezent mizează mult pe rapița KWS Umberto, care nu l-a dezamăgit niciodată.
”Am o colaborare bună cu cei de la KWS în mod special în ceea ce privește hibrizii de rapiță. Anul acesta am undeva la 70% din suprafața de rapiță destinată hibrizilor ca KWS, în mod special KWS Umberto. Este de înțeles că un hibrid bun este un hibrid care se adaptează zonei, este un hibrid care se adaptează și în funcție de specificul fermei pentru că există hibrizi pretabili tehnologiilor mai intensive, există hibrizi pretabili tehnologiilor clasice. Eu nu vreau să fac exces de tehnologie în acești ani oarecum incerți. Tocmai de aceea ca KWS Umberto este un hibrid stabil care pentru mine, mi-a dat anul acesta cele mai bune rezultate în condiții dificile. Am avut parte de o cultură de rapiță mult, mult sub ceea ce mă așteptam. Totuși KWS a fost de departe campion la noi în fermă – 3,2 tone la hectar”, ne-a spus inginerul agronom Alexander Degianski.
Iosif Șargan: Genetica KWS este singura care rezistă într-o perioadă așa critică
KWS Farm VFest a avut loc pe terenurile din Birda aparținând fermei Maxagro. Inginerul Iosif Șargan, directorul tehnic al exploatației, a fost și una dintre gazdele evenimentului și s-a arătat mulțumit de cum s-a prezentat platforma înființată în condiții grele de secetă, dar cu rezultate foarte bune.
”De ce sunt foarte bune? Pentru că genetica KWS este singura care rezistă într-o perioadă așa critică, într-o secetă cruntă, într-un an în care cel puțin în zona noastră, două luni n-a plouat deloc. Este un an dificil nu doar pentru noi, dar și pentru sud și pentru chiar sud-estul țării. Noi avem încredere totală în KWS și recomand la toată lumea pentru că este o genetică care ne ajută în primul rând pe noi, fermierii, să trecem peste aceste clipe foarte grele. Noi lucrăm la ora actuală 12.000 de hectare, colaborăm cu KWS de foarte mulți ani – undeva la 50% – 60% este genetică KWS și e clar că în fiecare an o să urcăm. Suntem mândri că-i avem alături de noi”, a spus Șargan.
Marinel Horablaga: Testăm hibrizii KWS în cadrul Stațiunii Lovrin
Hibrizii KWS sunt o primă opțiune și pentru terenurile cultivate de Stațiunea de Cerctare-Dezvoltare Agricolă din Lovrin, județul Timiș. Aici directorul Marinel Horablaga este foarte atent în alegerea hibrizilor pentru că de valorificarea producțiilor depinde o mare parte din resursa financiară pentru cercetare.
”Lucrăm și noi cu KWS, avem hibrizii KWS în câmpurile de cercetare, în câmpurile de testare din cadrul stațiunii. Sunt o firmă de încredere, sunt o societate care a scos produse bune pe piață atât la porumb, cât și la rapiță”, ne-a declarat directorul Stațiunii de la Lovrin, care s-a arătat interesat și de genetica KWS la sorg, soia și floarea-soarelui.