• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial APIA despre fermierii cu subvenții de peste 5.000 de euro: Cea mai simplă metodă de a dovedi că ești fermier activ este să te înscrii ca PFA

    agrointeligenta.ro -

    Teoretic, începând din această săptămână, mai exact de luni, 16 martie, fermierii  ar trebui să poată depune la APIA cererile pentru plățile directe aferente acestui an. Beneficiarii care au de încasat un sprijin ce depășește 5.000 de euro vor trebui să facă și dovada că sunt fermieri activi. O altă noutate este că fiecare fermier va înregistra o singură cerere valabilă atât pentru plățile pentru vegetal, cât și pentru cele din zootehnie. 

    Cea mai simplă modalitatea de a dovedi că sunteți fermier activ este să vă înregistrați sub o formă juridică. Cei care, însă, nu doresc să adere la această formă de organizare, sunt obligați să prezinte la APIA o serie de documente justificative pentru a-și primi subvenția.

    Începând din acest an, sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatația și care desfășoară în cadrul exploatației lor o activitate agricolă. Potrivit Ministerului Agriculturii, prin activitate agricolă se întelege: cultivarea terenului și creșterea animalelor, dar și menținerea suprafeței agricole în conditii adecvate pentru pășunat sau cultivare.

    Persoanele care au beneficiat de subventii mai mici de 5.000 de euro sunt considerate automat fermieri activi indiferent de modul în care este organizată, din punct de vedere juridic, exploatația pe care o conduc.

    Situatia se schimbă doar în cazul persoanelor care au de încasat subvenții totale de peste 5.000 de euro. Acești fermieri trebuie să fie înregistrați la Oficiul pentru Registrul Comerțului ca persoană fizică autorizată, societate comercială sau întreprindere familială pe baza OG 44/2008, iar în activitatea lor de bază trebuie să apară și o activitate agricolă.

    La solicitarea fermierilor, în special a crescătorilor de ovine, care nu vor trece pe PFA cel puțin, ei vor trebui să prezinte la APIA o serie de dovezi verificabile prin care să dovedească că desfășoară această activitate agricolă. În plus, trebuie să probeze că și-au depus declarații de impunere pe activitățile și pe veniturile din aceste activități la administrațiile fiscale. Aceste dovezi verificabile trebuie să le depună pentru anii anteriori pentru care ei și-au respectat asemenea obligații referitoare la activitatea agricolă, înregistrarea veniturilor și plata impozitelor și taxelor prevăzute de lege”, explică Florin Urs, director APIA Maramureș.

    În cazul beneficiarilor care, în anul anterior de plată, au primit plăți directe ce depășesc 5.000 euro și se regăsesc pe lista excluderilor de la plată, aceștia pot deveni fermieri activi dacă dovedesc că activitatea agricolă desfășurată în exploatația lor reprezintă principala activitate. „Cea mai simplă metodă de a dovedi că ești fermier activ dacă încasezi plăți directe în cuantum de peste 5.000 de euro ar fi să te înscrii ca PFA și aceasta este oarecum o treabă mai statuată, mai serioasă. Dacă te ocupi de agricultură și inregistrezi subvenții peste 5.000 de euro, înseamnă că activitatea ta este una semnificativă și este bine să ai un autocontrol al tău, o contabilitate simplă, și să dai și posibilitatea să fii controlat de către instituțiile abilitate de a controla modul în care respecți conditiile pe care ți le-ai asumat”, a adăugat Florin Urs.

    Introducerea conceptului de fermier activ vine cu o listă neagră a instituțiilor care nu mai pot primi subvenții. Aeroporturile, societatea CFR, Regia Autonomă a Pădurilor, societățile de construcții sau administrațiile publice locale nu pot primi subvenții pentru terenurile pe care le au în proprietate. Autoritățile locale pot închiria însă pajiștile permanente către persoane fizice sau către organizații ale agricultorilor pentru a putea beneficia de subvențiile acordate.

    Sursa: emaramures.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”