• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale în fermele de animale care au cerut subvenții APIA. Crescătorii primesc notificare!

    Roxana Dobre -

    Controale anunțate pentru subvențiile din zootehnie. Un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prevede regulile care vor fi respectate la verificările efectuate pentru plățile bonus din sectorul de creștere a animalelor.

    În Monitorul Oficial nr.1229 de vineri, 6 decembrie, a fost publicat un ordin care prevede clar care sunt regulile pe care le vor respecta inspectorii de la Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ) în cazul subvențiilor bonus pentru rasele în pericol de abandon care primesc subvenții pentru intervenția DR-03 – agro-mediu și climă – creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon. O prevedere importantă specifică faptul că fermierii vor fi anunțați cu privire la data şi scopul controlului, în condiţiile prevăzute de procedura operațională de efectuare a controlului pe teren, precum și ale legislației în vigoare.

    Citiți și: Fermierii aflați la control primesc avans APIA? Ce spune agenția de plăți!

    Bani pentru rasele aflate în pericol de abandon

    Fermierii, notificați când vor fi verificați pentru subvenții

    Conform ordinului din Monitorul Oficial, fermierii vor fi notificați cu privire la efectuarea controlului pe teren prin care vor fi informați că, în termen de 48 de ore de la primirea acesteia, se va efectua controlul pe teren privind pachetul 8 și intervenția DR-03 ”Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon”, pentru care a fost depusă cererea de plată la APIA.

    În vederea efectuării activităţii de control în bune condiţii, fermierul are obligaţia, ca la momentul controlului, să pună la dispoziţia specialiştilor ANZ următoarele documente:
    – Notificări la ANZ, la APIA şi la asociaţia al cărei membru este, dacă a fost cazul, privind modificarea informaţiilor din angajamentul voluntar,
    – Caietul de agro-mediu completat la zi,
    – Paşaportul femelelor în cazul speciilor bovine şi ecvidee,
    – Registrul fermei/exploataţiei,
    – Registrul de montă/însămânţare artificială şi fătări,
    – Buletinul de însămânţare artificială şi/sau Declaraţia colectivă de însămânţare artificială sau montă naturala, Adeverinţa de montă, Registrul de montă în harem sau Declaratia colectivă de montă în harem,
    – Declaraţia de fătare,
    – Adeverinţă emisă de către medicul veterinar cu competenţe în acest sens, care atestă că toate animalele deţinute de beneficiar au fost identificate, că sunt înregistrate în BND şi sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi,
    – Proces verbal de Clasare aprobat de ANZ pentru femelele adulte de reproducție din specia ecvidee, la rasele pentru care registrul genealogic este condus de ANZ.

    Inspectorii responsabili cu efectuarea controlului, desemnați de către directorul general al ANZ îşi pregătesc:
    – formularele rapoartelor de control generate din aplicația APIA(tipărire, îndosariere etc.);
    – documentaţia aferentă controlului (copia cererii unice de plată, a angajamentului, formulare de modificare a cererii, notificări, adeverința privind numărul de femele adulte de reproducţie din secțiunea principală a registrului genealogic eliberată de către asociaţia acreditată de către ANZ – Anexa nr. 10, vizată de către ANZ, Notificarea privind înlocuirea efectivului de animale – Anexa nr.11 etc.) şi stabilesc împreună cu responsabilul județean de control resursele materiale necesare efectuării şi arhivării tuturor înregistrărilor activităţii de control, în vederea realizării în bune condiţii a controlului (autoturisme, combustibil pentru deplasare, calculatoare, materiale de papetărie: hârtie, dosare, bibliorafturi, folii etc.).

    Controlul pe teren se efectuează atât la sediul asociației/societății de ameliorare/ANZ-compartimentulreproducție care conduce registrele genealogice la rasele de ecvidee unde nu există constituite asociații, cât și la exploataţiile cu cod/coduri ANSVSA pentru care s-a depus cerere de plată pentru Pachetul 8/intervenția DR-03 ”Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!