• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Angelica Lefter -

    Programul Rabla pentru Tractoare, care este, teoretic, în plină desfășurare, bate pasul pe loc. Acest lucru nu este bine văzut nici de fermieri, dar nici de firmele care s-au înscris în program și au fost validate ca dealeri. Listele cu societățile agreate încă nu s-au afișat, iar perioada contestațiilor este și ea de 30 de zile, astfel că este greu de crezut că se va mai întâmpla ceva pozitiv până la final de an.

    Vasile Balcan, cunoscut fermier din zona Moldovei, membru al Senatului în cadrul Asociației Forța Fermierilor din România și administrator la Marsat SA Roman, a opinat că simte cum se trage de timp și probabil că anul acesta nu se va mai întâmpla nimic semnificativ în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare.

    Citiți și: Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Vasile Balcan, fondatorul Marsat, vine in sprijinul micilor fermieri

    Se așteaptă afișarea listelor cu dealerii acreditați

    La acest moment, ar fi trebuit să apară lista dealerilor participanți în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare, iar în termen de 30 de zile să fie depuse contestațiile, a explicat fermierul Vasile Balcan, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, participant cu două firme la acest program.

    ”Din momentul afișării vor urma 30 de zile de contestații, rezolvarea contestațiilor, deci cred că va trece chiar și ianuarie și probabil de prin februarie va fi reluat. Din păcate se lungește mult, așteptările sunt mari și ar fi fost normal să se deruleze mult mai rapid. S-a închis înscrierea, acum trebuia afișată lista, dar avem deja o săptămână de stagnare și nu se dorește a se urgenta treaba aceasta. Sunt solicitări foarte mari și multe, sunt sigur că fondurile se vor epuiza foarte rapid. O să vedem la nivel de țară câți dealeri sunt și vor face înscrierile la solicitările pe care le au ei”, a menționat fermierul nemțean, Vasile Balcan.

    Printre cei care s-au înscris în program, există și societăți ale căror documente trebuie deja schimbate deoarece nu mai sunt valabile.

    ”În mare parte, cei care s-au înscris au venit deja cu documentele. Ele deja trebuie schimbate pentru că au și expirat că nu mai sunt valabile adeverințele pentru datoriile la bugetul de stat și locale. Ele trebuie să fie valabile în ultimele 30 de zile, dar acest lucru nu ar fi o problemă, esențial este să se demareze derularea Programului. Acesta arată foarte bine, a fost așteptat, mai ales că la acest segment, mici fermieri, persoane fizice, nu a fost niciun program în ultimii ani și atunci e clar că solicitările vor fi foarte mari. La bugetul inițial, în jur de 2.000 de tractoare s-ar putea achiziționa. Am înțeles că ar putea fi suplimentat, să meargă la 2.500 – 3.000 de tractoare, vom vedea. Până nu apare situația în clar la Administrația Fondului pentru Mediu, nu ne putem pronunța. În primul rând așteptăm lista dealerilor autorizați și s-ar putea o serie care nu apar în liste să facă contestație ”, a mai spus fermieru Vaile Balcan, administrator la Marsat SA Roman, județul Neamț.

    Citiți și: Rabla pentru tractoare – data la care încep primele înscrieri în program!

    Vaile Balcan a mai adăugat că a depus toate actele necesare ca două dintre firmele sale să fie dealeri de tractoare prin programul Rabla pentru Tractoare.

    ”Noi avem două societăți care zicem noi că vor fi dealeri, am depus toate actele necesare și întrunesc toate condițiile. Suplimentar la toată treaba aceasta noi venim cu finanțarea contribuției de 35, respectiv 20%, depinde în ce grupă se încadrează fiecare solicitant, cu finanțare 1,3,5 ani, prin plata în produse agricole. Aceasta este o facilitate care conferă oricărui producător agricol care este eligibil la acest program, să poată să-și achiziționeze un tractor și utilajele aferente dacă este cazul”, a menționat Vasile Balcan, care a punctat că speră ca acest program să nu fi fost doar o ”acțiune electorală”, având în vedere că este un program cu  impact în sectorul protecției mediului, care indiferent de situația economică a țării, ar trebui să meargă mai departe.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!