• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce se întâmplă cu noul Cod Fiscal după demisia ministrului Darius Vâlcov? – UPDATE

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Actual normativ mult așteptat de fermieri și de cei din industria alimentară riscă să intre în impas după ce ieri, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov a demisionat din funcția în Guvern. Senatorul este cercetat într-un dosar de corupție ce nu are de-a face cu activitatea sa guvernamentală, însă situația ar putea să încetineaască ritmul negocierilor planificare cu mediul de afaceri, în special cu cel din sectorul agroalimentar.

  UPDATE: În această dimineață, Darius Vâlcov a ajuns la Ministerul Finanțelor, unde, la intrarea în instituție, a declarat presei că va lucra în continuarea la textul Codului Fiscal și la al celui de procedură fiscală, urmând ca acestea să fie apoi trimise în Parlament. Conform declarațiilor făcute ieri seară de premierul Victor Ponta, Vâlcov își va menține atribuțiile până când va fi finalizat proiectul de Cod Fiscal.

  Chiar astăzi, la sediul Ministerului Agriculturii, producătorii și procesatori de lapte se întâlnesc cu ministrul Daniel Constantin pentru a găsi o cale de mijloc. Astfel, dacă fabricile de lactate vor TVA de 9% prin noul Cod Fiscal, fermierii spun că preferă ca această taxă să fie menținută la 24%. În toată această dispută, Constantin va juca rolul de mediator, însă nu se știe cu cine vor negocia, mai departe, rezultatul discuțiilor întrucât, la ministrul Finanțelor, portofoliul lui Vâlcov este descoperit și este puțin probabil ca premierul Ponta sau un secretar de stat să preia, interimar, și povara negocierilor cu fermierii.

  Nici celelalte industrii nu au motive să stea mai relaxate. În ciuda faptului că proiectul de Cod Fiscal aflat în dezbatere publică prevede o cotă redusă de Tva de 9% la carne, pește, legume și fructe, dacă Guvernul nu se mobilizează să trimită în Parlamentul proiectul sau să își asume răspunderea pe el, toate negocierile se vor dovedi în zadar.

  Acum totul este la mâna premierului Ponta care poate face două lucruri în raport cu noile măsuri de relaxare fiscală: fie și le asumă el, ca ministru interimar al Finanțelor Publice și finalizează procedura de dezbatere publică, fie numește săptămâna aceasta un nou ministru care să continue munca lui Vâlcov. În orice caz, este puțin probabil ca, în agitația lucrurilor, să se mai facă modificări de substanță la acest act normativ, așa că cei din industria laptelui – dacă vor cădea de acord, trebuie să facă lobby puternic pentru a fi incluși și ei la pachetul de TVA de 9%.

  În afară, însă, de chestiunea TVA-ului, fermierii ( și asociațiile care îi reprezintă) nu trebuie să uite că fără acest nou Cod Fiscal, vor rămâne în continuare împovărați de taxa pe stâlp și nici nu vor mai putea beneficia de scutirea de impozit pe sere, silozuri sau tractoare. Așadar, miza este mare și fără o mobilizare puternică a sectorului agricol în zilele următoare, există riscul ca și acest noul Cod Fiscal să fie îngropat la fel ca multe alte proiecte bune dar care, din cauza evenimentelor politice (mai nou și a celor din justiție) nu au mai ajuns să vadă lumina Monitorului Oficial!   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Abuzul unei primării asupra unui fermier: ”Au intrat fraudulos pe terenul meu. Mi-au interzis accesul, iar animalele au rămas nemâncate două zile” Știrile Agrointeligența ÎN DIRECT – Marți, 23 iulie 2019 Forța Fermierilor cu Vlad Macovei. Interviu-eveniment cu ing. Dimitrie Muscă

  Ultimele știri

  Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune pentru APIA PRO AGRO și LAPAR – ACORD DE COLABORARE! Liderii fermierilor și-au dat mâna pentru PAC 2021-2027! Șeful APIA, răspunsuri directe despre plata subvențiilor!

  Căutare în articole