Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!
Roxana Dobre -Sacrificarea porcilor prin înjunghiere directă, fără asomare, este o faptă prevăzută prin lege, fiind considerată a fi un act de cruzime față de animale. Pentru această faptă, legislația prevede amenzi între 3.000 și 12.000 de lei. Potrivit articolului 21 din Legea nr. 205/2004, animalele nu trebuie supuse unor suferințe inutile în cazul sacrificării sau uciderii.
Conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcilor fără asomare este interzisă și poate fi considerată cruzime față de animale, atrăgând amenzi între 3.000 și 12.000 de lei. Potrivit normei snitară veterinară din 11 august 2006 privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii şi uciderii, publicată în Monitorul Oficial nr. 721 din 23 august 2006, asomarea este un procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, cauzează pierderea imediată a cunoştinţei până în momentul morţii animalului. Scopul acestuia este ca animalul să nu mai simtă durerea.
Citiți și: ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători
Asomarea porcului de Crăciun se face doar de către medicii veterinari
Articolul 6 din Legea nr. 205/2004, prevede că prin cruzime față de animale se înțelege:
a) omorârea animalelor, cu intenție;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
f) abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea și schingiuirea animalelor;
i) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
j) provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace.
Astfel, potrivit articolului 26 din aceeași lege, nerespectarea acestor reguli constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei.
Asomarea poate fi realizată doar de către persoane instruite, respectiv medicii veterinari de liberă practică, care trebuie să verifice si starea de sănătate a animalelor înainte de sacrificare. Anual Direcțiile Sanitar Veterinare distribuie asomatoare pentru tăierea porcilor de Crăciun medicilor veterinari din fiecare judeţ. Deplasarea medicilor pentru asomarea porcilor sau a altor animale se face la solicitarea beneficiarilor. Sacrificarea trebuie să se facă în condiții igienice și fără suferință pentru animal, conform ziarsm.ro.
Citiți și: Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană!
Carnea de porc provenită din gospodării poate fi folosită doar pentru consum propriu
Carnea de la suinele domestice sau cea achiziţionată din diverse surse este destinată doar consumului propriu şi doar în urma efectuării analizelor trichineloscopice, au avertizat inspectorii sanitar-veterinari.
”Carnea de porc rezultată în urma sacrificărilor la nivelul gospodăriilor populației este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea și a produselor rezultate din aceasta. În vederea conștientizării populației asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg din achiziționarea cărnii de porc provenite de la animale tăiate în spații neautorizate și fără supraveghere sanitar-veterinară și în cazul consumului de carne de porc care nu a fost testată pentru identificarea trichinella spiralis, DSVSA Caraş-Severin recomandă că aprovizionarea consumatorului cu carne de porc să se facă numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar”, a spus medicul veterinar Pavel Borchescu, directorul DSVSA Caraş-Severin.
De asemenea, după sacrificare, o probă din carcasă (pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat) trebuie analizată de un medic veterinar pentru a verifica prezența Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric). Carnea nu poate fi consumată până la obținerea unui rezultat negativ.
Nerespectarea reglementărilor privind examenul trichineloscopic, adică verificarea cărnii pentru trichineloză, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. Aceasta este o procedură importantă pentru siguranța alimentară, iar autoritățile sunt foarte stricte în privința respectării sale.
Proprietarii trebuie să predea medicului veterinar crotaliile auriculare ale porcului sacrificat în termen de șapte zile pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.