• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană!

    Roxana Dobre -

    Fermierii și gospodarii se tem că sacrificările porcilor din preajma sărbătorilor de Crăciun ar putea fi puse în pericol după ce în două județe agricole au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană (PPA).

    Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în ultima săptămână două județe agricole punând în gardă fermierii și autoritățile. Conform direcțiilor agricole, virusul a fost depistat atât la porcii mistreți pe un fond de vânătoare din județul Arad dar și în două comune din județul Buzău unde sursa bolii a fost tot mediul silvic.

    Citiți și: Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună

    Pesta porcină în două județe

    Focare de PPA la Buzău. Sursa bolii: mediul silvic

    Aproximativ 40 de porci au fost sacrificaţi după ce, în două gospodării de pe raza judeţului Buzău, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a descoperit focare de pestă porcină africană. Potrivit DSVSA, cele două focare au fost descoperite în comunele Cozieni şi Tisău, zone în care au fost impuse restricţii de mişcare a animalelor.

    ”La această dată, pesta porcină africană evoluează pe raza judeţului Buzău la nivelul a două exploataţii nonprofesionale, una situată pe raza comunei Cozieni şi cea de-a doua în comuna Tisău. Focarele declarate sunt de curând, în ultimele 10 zile, pe data de 25 noiembrie a fost declarat primul focar la Cozieni, unde sunt afectate 35 de suine care au fost ecarisate şi pe data de 30 noiembrie a fost declarat al doilea focar, fiind afectate două suine. La această dată, la nivelul acestor localităţi s-a instituit măsură de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia porcinelor, sunt interzise mişcările de porcine pe raza localităţilor, în zona de protecţie şi supraveghere, respectiv de 10 kilometri în jurul focarelor”, a declarat marți, 3 decembrie pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

    Potrivit specialiştilor, cele două focare de pestă porcină ar fi avut drept sursă un alt focar înregistrat în mediul silvatic, la porcii mistreţi. ”Putem menţiona că în această zonă de deal există o presiune virală mare creată de prezenţa porcilor mistreţi. În urmă cu două zile a fost declarat şi un caz la mistreţi pe fondul de vânătoare Grăjdana, deci practic lucrurile se leagă în ceea ce priveşte ancheta epidemiologică şi sursa de transmitere a bolii. Rugăm toţi crescătorii să îşi ia măsurile de biosecuritate, mai ales în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă şi să nu introducă în exploataţii persoane străine precum şi să se dezinfecteze la intrarea şi ieşirea din zona de exploatare a animalelor”, a mai precizat sursa citată.

    Citiți și: Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate

    Pesta Porcină Africană la mistreți, în Arad

    Și autoritățile din județul Arad sunt în alertă după ce mai multe cazuri de pestă africană la mistreţi au fost confirmate pe fonduri de vânătoare din zonele Bârzava şi Milova, fiind luate măsuri de limitare a accesului în păduri, în timp ce vânătorii au primit instrucţiuni de recoltare a unor animale vectori de transmitere a virusului, precum vulpi şi şacali.

    Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat astăzi, joi – 5 decembrie, pentru Agerpres, că pesta africană a fost descoperită după ce vânătorii au adus probe de carne de mistreţ la analize, pentru depistarea pestei sau a trichinelozei.

    ”Sunt afectate fondurile de vânătoare de la Bârzava şi Milova, fiecare cu efective de mistreţi estimate la 50 de capete. S-a dispus imediat reinstruirea personalului silvic şi a vânătorilor, recoltarea mistreţilor, şacalilor şi vulpilor din zonele afectate, conform cotelor anuale, aceste specii fiind vectori de transmitere”, a declarat Marcel Roşu. Populaţia din zonă este avertizată că a fost instituită interdicţie de acces în pădurile fondului de vânătoare, fiind instalate şi sisteme de dezinfecţie a roţilor pentru autovehiculele care au permisiune de trecere”, a spus acesta pentru sursa citată.

    Conform șefului DSVSA, o serie de măsuri de prevenţie au fost transmise către populaţia din localităţile apropiate. ”Suntem în perioada de risc major pentru propagarea pestei africane, având în vedere circulaţia porcilor şi consumul mare de carne, specifice lunii decembrie. De aceea, facem un apel la oameni să nu cumpere carne din surse neautorizate. Crescătorii de porci nu trebuie să permită accesul în exploataţii a persoanelor străine, fără respectarea măsurilor de biosecuritate, pentru că virusul se poate aduce uşor inclusiv pe tălpile pantofilor”, a adăugat directorul DSVSA Arad.

    Deocamdată, în judeţ nu există niciun focar activ de pestă africană la porci domestici, ultimul fiind închis în luna august.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase