Codul Silvic 2024. Noi reguli pentru terenurile agricole care se împăduresc
Roxana Dobre -Proiectul de lege privind Codul silvic a fost adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaţilor iar o prevedere importantă a documentului îi vizează și pe fermieri. Aceștia vor putea să împădurească mai ușor terenurile agricole.
Noul Cod Silvic a fost adoptat în ședința de Plen a Camerei Deputaților cu 245 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi şase abţiner, conform unui anunț făcut astăzi, marți – 17 decembrie de Ministerul Mediului. Prin noua legislație, se introduce termenul de ”folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite.
Citiți și: Guvernul a aprobat noul Cod Silvic. Ce prevede pentru proprietarii de păduri și fermieri
Terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite
Prin noul Cod Silvic se introduce termenul de ”folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere.
Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic şi se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară. Se urmăreşte totodată promovarea şi protecţia rolului sanogen, educativ, turistic şi recreativ al pădurii, inclusiv prin includerea de păduri în centurile verzi din jurul oraşelor, precum şi majorarea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri.
Ce reglementări aduce noul Cod Silvic
Conform Ministerului Mediului, noul Cod Silvic reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
De asemenea, Noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.
Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.
„Vreau să mulțumesc celor care au lucrat sute de ore la actualul proiect de Cod Silvic, mediului academic, colegilor din minister, colegilor din comisia de mediu, comisia de agricultură, comisia juridică și tuturor celor implicați”, a transmis ministrul Mircea Fechet.
Noul Cod Silvic va fi transmis spre promulgare la Președintele României.