• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru împădurirea pășunilor, aprobată. Ajutor de 7.600 euro/ha pentru plantări, subvenție de 465 euro/an

    Oana Timar -

    Împăduriri pășuni cu bani din PNRR. După ce pășunile au fost excluse din suprafețele care se pot împăduri cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a schimbat legislația, iar acum și pășunile pot beneficia de acest sprijin nerambursabil care include un ajutor de 7.600 de euro pe hectar pentru plantarea efectivă și apoi o subvenție de 465 de euro la hectar, timp de 20 de ani, ca primă de sechestrare a carbonului.

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat astăzi, joi – 2 noiembrie, că Guvernul a decis să includă pășunile în categoriile de suprafețe care pot fi împădurite în cadrul programului cu finanțare din PNRR. Conform lui Fechet, proprietarii a 2.300 de hectare de pășuni așteaptau modificarea legislativă pentru a începe împădurirea acestora.

    Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

    ”Așa cum bine știți, pășunile, în urma unei decizii a Parlamentului României, au fost eliminate din acele categorii eligibile pentru a putea fi împădurite din PNRR. Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, am reparat această nedreptate și proprietarii celor aproximativ 2.300 de hectare de pășune, care așteptau această modificare legislativă, vor fi, începând de la data publicării în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență, eligibili pentru a putea împăduri”, a declarat Mircea Fechet la finalul ședinței de Guvern.

    Citiți și: Sistemul informatic de la APIA va fi folosit și pentru împăduriri

    Conform OUG aprobată astăzi de Guvern și care modifică OUG nr. 35/2022, ”fondurile aprobate pentru împădurire şi reîmpădurire în Planul naţional de redresare şi rezilienţă se utilizează pentru finanţarea următoarelor categorii de servicii şi lucrări: a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile pretabile pentru împădurire din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, cu excepția pajiștilor naturale permanente, zonelor umede și altor terenuri agricole cu o valoare naturală ridicată, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale;”.

    Primă anuală de 465 de euro pe hectar timă de 20 de ani

    Ministrul Mediului a arătat că sprijinul pentru suprafețele împădurite este unul multianual și include acoperirea costurilor necesare plantărilor, dar și o primă anuală de sechestrare a carbonului în sol.

    ”Plătim până la 7.600 de euro la hectar pentru plantarea efectivă, plătim 1.700 de euro la hectar pentru proiectul tehnic, plătim primii șase ani de întreținere a acelor culturi cu un cuantum de maxim 15.000 de euro, plătim până și gardul cu care împrejmuim acea nouă pădure cu până la 1.680 de euro pentru fiecare 100 de metri de gard. Dar, cred eu, cel mai important lucru este că, timp de 20 de ani, vom plăti o primă de sechestrare din certificatele verzi în valoare de 456 euro pentru fiecare hectar de pădure nou înființată”, a vorbit Fechet despre sprijinul acordat proprietarilor care aleg să împădurească suprafețele pe care le dețin.

    Citiți și: Noul Cod Silvic. Fermierii vor putea încasa subvenție APIA pe terenurile împădurite

    Mircea Fechet a arătat că cei care pot să acceseze sprijinul nerambursabil cu finanțare din PNRR pot fi inclusiv proprietarii de păduri, fie că sunt persoane fizice sau persoane juridice, dar unitățile administrativ-teritoriale care sunt de asemenea eligibile.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!