Despăgubiri fixe pentru fermieri! ANSVSA a publicat sumele pe cap de animal
Roxana Dobre -Crescătorii de animale vor primi compensații de maxim 15 euro/cap, adică 0,5 euro/cap/zi dacă au avut restricții în ferme din cauza Pestei Porcine Africane (PPA). Sumele sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre publicat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în dezbatere publică și care trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
ANSVSA a publicat ieri, marți – 17 decembrie în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor exploatațiilor de animale sau unităților afectate de măsurile dispuse pentru controlul și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor, precum și a compensațiilor financiare acordate proprietarilor afectați de măsurile dispuse pentru controlul pestei porcine africane. În document sunt prevăzute și cuantumurile pe care le vor primi fermierii care au avut restricții în ferme din cauza PPA.
Citiți și: Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună
Ce cuantumuri vor primi fermierii care au avut restricții din cauza PPA
Conform proiectului publicat de ANSVSA, în cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană se acordă compensații financiare proprietarilor exploatațiilor/unităților aflate în zona de restricție pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse de centrul local de combatere a bolilor.
Compensațiile financiare se pot acorda o singură dată pentru același lot de animale, în cuantum de 0,5 euro/zi de restricție/cap animal afectat, dar nu mai mult de 15 euro/cap, indiferent de numărul zilelor de restricție.
Compensațiile în cuantum de 0,5 euro/cap/zi de restricții se acordă pentru:
a) exploatațiile comerciale de creștere și îngrășare pentru porcinele cu greutate mai mare de 115 kg la data instituirii restricțiilor sau care depășesc aceasta greutate în perioada restricțiilor;
b) exploatații comerciale de reproducție – pentru tineretul cu greutate mai mare de 25 kg la data instituirii restricțiilor sau care depășesc aceasta greutate în perioada restricțiilor, sau pentru tineretul înțărcat de minim 8 kg la data instituirii restricțiilor, în situația în care fluxul tehnologic al exploatației prevede livrarea acestora către alte exploatații, iar spațiile de creștere disponibile în exploatație nu permit cazarea acestor animale cu respectarea normelor de bunăstare aflate în vigoare.
Citiți și: Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană!
Cum se vor stabili sumele care intră la plată
Potrivit proiectului ANSVSA, sumele prevăzute în hotărâre se stabilesc de către comisia de evaluare în baza raportului tehnic întocmit de către o echipă din cadrul direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, pe a cărei rază teritorială se află exploatația, numită prin decizia directorului executiv.
Pentru constituirea echipei care face evaluarea proprietarii exploatațiilor depun la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, pe a cărei rază teritorială se află exploatația, o cerere în care precizează că se încadrează în categoriile de exploatații împreună cu fișa de intrare în restricție completată de aceștia.
Echipa este constituită în 48 de ore de la data depunerii cererii la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București. De asemenea, echipa se deplasează la exploatație pentru a verifica concordanta între fișa de intrare în restricție și realitatea din teren, de la data cererii și cea dintre fișa de ieșire din restricție, la sfârșitul perioadei de restricții, și întocmește un raport tehnic final pe fiecare lot evaluat care cuprinde informatii referitoare la unitate, nr. și data deciziei de punere sub restrictie, numarul de zile de restrictie, numărul de animale și structura de greutate a loturilor care sunt afectate din punct de vedere al bunăstării, numărul de zile în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de bunăstare sau unitatea înregistrează pierderi și orice alte elemente pe care le consideră necesare.
Raportul tehnic este elaborat în 48 de ore de la data ridicării resticțiilor și este semnat atât de echipa tehnică, cât și de proprietarul animalelor. Raportul tehnic se transmite în maxim 24 de ore de la elaborare la comisia de evaluare care stabileste valoarea totala a compensatiilor. Proprietarii exploatațiilor pot depune cereri de solicitare a compensațiilor financiare în maxim 5 zile de la ridicarea restricțiilor.