• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obiectivul noului Guvern: 2,7 milioane de hectare irigabile

    Roxana Dobre -

    Guvernul Ciolacu 2 își propune să crească suprafeța irigabilă de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de hectare prin investiții până în 2028, conform programului de guvernare. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat la audierile din Parlament că este convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii va fi realizată.

    Programul de guvernare asumat de coaliția guvernamentală formate din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale prevede prevede un pact național privind sistemul de irigații din România prin care se urmărește creșterea suprafeței irigabile de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de ha prin investiții până în 2028.

    Citiți și: Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații

    Investiții în irigații

    Noul Guvern vrea să crească suprafața irigabilă de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de ha

    Prin programul de guvernare se urmărește suprafața irigabilă de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de ha și modernizarea infrastructurii de irigații deținute de OUAI-uri, prin finalizarea proiectelor contractate în valoare de 500 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

    De asemenea, Guvernul vrea să finanțeze înființarea de amenajări locale de irigații în afara sistemului de irigații principal cu alocare de 100 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Finanțarea achiziției de echipamente pentru irigații cu alocare de 200 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile privind gestionarea eficientă a apei dulci din România se află de asemenea printre prioritățile viitorului Guvern.

    Citiți și: Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații

    Florin Barbu: Sunt convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii va fi realizată

    Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

    Acesta a subliniat la audieri că este convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii va fi realizată.

    ”Sunt convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii şi prin studiul pe care eu l-am lăsat când am plecat de la ANIF, făcut în colaborare cu Institutul de Proiectare, privind extinderea pe o suprafaţă de încă 600.000 de hectare, sunt sigur că în anul următor vom realiza acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii”, a explicat el.

    În ceea ce priveşte infrastructura secundară de irigaţii, Barbu a spus că în Programul Naţional Strategic este alocată o sumă de 500 de milioane de euro, iar în perioada următoare va fi lansat ghidul pentru organizaţiile de udături ca să acceseze aceste fonduri europene.

    ”Mai mult, în funcţie de resursele financiare ale Ministerului de Finanţe şi în discuţia pe care voi avea-o cu domnul premier, încerc să lansez şi un program pe fiecare fermă pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat, astfel încât să putem închide aceşti ciclu: infrastructură principală de irigaţii, infrastructură secundară şi echipamente pentru ca apa să ajungă la plante atunci când deficitul în sol este foarte mare. Mai mult, am insistat la Comisia Europeană, care la un moment dat ne spunea că apa gratuită pe canale este un ajutor de stat, am mers în faţa oficialilor europeni, i-am convins că apa gratuită nu este un ajutor de stat şi i-am convins că apa gratuită pe canale este viitorul agriculturii româneşti ca prioritate”, a adăugat Florin Barbu, conform Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Oportunitate pentru fermierii români care mizează pe grâul ce pleacă la export Noul Guvern – măsuri în zootehnie. Bani mai mulți pentru crescătorii de animale Obiectivul noului Guvern: 2,7 milioane de hectare irigabile