Crăciunițele crescute cu Holland Farming au ajuns în casele românilor!
Daniel Befu -Crăciunițele sau Poinsetia, cele mai iubite flori în această perioadă a anului, au plecat din serele familiei Csiki pentru a aduce bucuria sărbătorilor de iarnă în casele românilor. Spectaculoase, de un roșu aprins, roz, galbene sau pestrițe, Crăciunițele au fost atent îngrijite în pepiniera de la Prejmer, județul Brașov, unde tehnologia de cultură a acestor gingașe flori a fost aplicată la recomandarea specialiștilor Holland Grow Green din cadrul Holland Farming Group.
Steaua Crăciunului pe care o aveți în casă are toate șansele să fie una dintre florile cultivate și în acest an de Mihai și Nicoleta Csiki. Serele lor din Prejmer, județul Brașov, sunt locul unde se produc flori tot timpul anului, iar pentru obținerea celor mai spectaculoase rezultate, îngrjirea și protecția plantelor sunt asigurate cu produse din portofoliul Holland Farming.
Afacerea cu flori, preluată de fiu după pierderea tatălui
Absolvent al Facultății de Horticultură, Mihai Csiki cultivă flori încă de mic, moștenind această pasiune în familie. Antreprenorul își amintește că inclusiv primii săi bani au fost obținuți tot în afacerea cu flori.
”Aventura mea în cultura florilor a început de când eram mic pentru că părinții mei sunt cultivatori de flori – și bunicii au fost și tatăl meu care a decedat din păcate. La vârsta de 14 ani am făcut primii mei bani din flori din vânzarea florilor. Afacerea am preluat-o la vârsta de 20 de ani într-un moment mai nefericit din cauza decesului tatălui meu. El era pionul principal – el se ocupa de cultura florilor și în fiecare an am învățat de la el tehnologiile de cultură. În perioada când s-a întâmplat să îl pierdem pe tata era iarnă – țin minte – era în luna ianuarie, iar începutul anului a început pentru mine cu un accident auto care a fost destul de grav. Eram internat în spital, tatăl meu din cauza supărării, pot să zic – că eram deja internat de o lună de zile, eram prin spitale – s-a supărat și a făcut un infarct acasă și din păcate a decedat. În momentul acela a trebuit să revin de la spital pentru înmormântare și am și rămas de atunci acasă să continui cultura florilor. Din ce cauză? Pentru că pentru că în perioada aceea din an aveam deja florile în seră și florile nu așteaptă pe nimeni – trebuie să fii lângă ele non-stop. Da, a fost un moment de cumpănă. Omul care m-a ajuta cel mai mult în perioada aceea grea a fost soția mea pe care o cunoscusem cu un an înainte să se stingă tatăl meu. Ea a fost lângă mine și m-a ajutat să trec peste acea perioadă susținându-mă și moral și venind lângă mine și ajutându-mă în cultura florilor. Ea fiind o o fată crescută la bloc, a fost o trecere grea pentru ea dar totuși s-a obișnuit foarte repede și a început să-i placă foarte mult această meserie”, vorbește Mihai Csiki (40 de ani) despre preluarea afacerii de familie în domeniul florilor.
Nicoleta Csiki, impresionată de soț cu un buchet de trandafiri
Sere cu flori Csiki din Prejmer au o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați, iar îngrijirea florilor ”înghite” tot timpul familiei. Nicoleta Csiki (38 de ani), cea care se ocupă de flori alături de soțul ei, a absolvit Facultatea de management, iar acest lucru reprezintă un avantaj pentru business-ul care este într-o continuă dezvoltare. Deși nu se gândea niciodată că va trăi în mijlocul florilor, Nicoleta recunoaște că Mihai a cucerit-o cu gingășia acestora.
”Când ne-am cunoscut, prima dată a venit la mine acasă chiar de Sfântul Nicolae și mi-a adus un buchet foarte frumos cu trandafiri. Da, eu sunt iubitoare de flori, îmi plac foarte mult și chiar am zis – chiar dacă suntem în domeniu acesta vreau să primesc și eu flori la rândul meu și de fiecare dată când este ziua mea, când este un eveniment, eu primesc flori de la Mihai. Întotdeauna! Și niște buchete extraordinar de frumoase”, a spus antreprenoarea.
Mihai și Nicoleta Csiki au o fetiță de 10 ani care iubește, la rândul ei, florile, și deja adoră să se implice în treburile din seră, acolo unde sunt ”găzduite” și pisicuțele preferate ale micuței.
Parteneriat cu Holland Farming pentru cele mai frumoase Poinsettia
Pentru a obține cele mai spectaculoase flori, soții Csiki folosesc produsele din potofoliul Holland Farming. Mihaela Chertes, Director de Vânzări Holland Grow Green din cadrul Holland Farming Group, este cea care face recomandările adaptate plantelor, dar și intervalului de timp necesar până la livrare, un aspect foarte important în această afacere ce depinde enorm de sezonalitate, de sărbători. Din acest motiv, și la Crăciunițe, tehnologia este cap-coadă una la care se utilizează produsele Holland Farming.
”Anual cultivăm în jur de 300.000 de plante. În perioada de iarnă avem Crăciunițele – facem undeva la 20.000 de bucăți. După aceea urmează perioada de 1-8 martie – acolo avem primule, zambile, Ranunculus, Cyclamen. Apoi vine perioada de primăvară unde vedeta este mușcata. După aceea urmează perioada de toamnă, unde avem crizantema în diferite diferite mărimi. Succesul se datorează și pasiunii pe care o avem pentru flori și dedicării noastre pentru cultura florilor”, explică Mihai Csiki.
Pentru a obține o cultură de Poinsettia, în serele de la Prejmer s-a aplicat o tehnologie corespunzătoare. Totul începe la plantare, atunci când în substrat au fost amestecate îngrășăminte cu eliberare prelungită și controlată, mai exact îngrășăminte Osmocote.
”S-a aplicat o doză de 2 kg de Osmocote – în cazul nostru Osmocot Protect, formula 14-08-11, împreună cu 500 g de Osmocote CalMag și 500 g de Micromax Premium, pentru a echilibra conținutul de fier, de calciu și magneziu. Toate acestea au fost încorporate în substratul în care a fost plantată planta înrădăcinată venită direct de la furnizorul de material săditor”, ne-a explicat Mihaela Chertes.
Reprezentanta Holland Grow Green a arătat că marele avantaj al Osmocote este că are o eliberare specială, care protejează planta și îi asigură o dezvoltare armonioasă. ”În primele săptămâni, produsul eliberează foarte puțin și ridică un mic nivel de săruri la nivelul ghiveciului, știind că planta de Poinsettia este destul de sensibilă la săruri”, ne-a preciziat Chertes.
După plantare, atenția s-a concentrat pe înrădăcinare, acolo unde s-a ajutat planta cu formulă de îngrășământ hidrosolubil Peters – Peters Profesional Plant Starter 10-52-10+ME împreună cu biosimulatorul pentru înrădăcinare Razormin.
”Deoarece perioada de înrădăcinare la Crăciuniță este o perioadă mai lungă, ea necesită o atenție specială. Se verifică periodic nivelul rădăcinilor din ghiveci nu doar volumetric, cât și calitativ, moment în care planta este pregătită pentru a primi următoarea fază de nutriție, în concordanță cu faza la care se află – adică intră în faza vegetativă, când primește un îngrășământ hidrosolubil – în cazul nostru un amestec special al producătorului ICL din Olanda, Peters Professional Poinsetia Mix”, a mai spus Chertes.
Sere cu flori Csiki combate dăunătorii florilor în mod natural, cu produse Agrobio
Pe perioada de vegetație, planului de fertilizare a Crăciunițelor a constat într-o nutriție ce a valorificat îngrășământul hidrosolubil Osmocote și s-a completat cu mai multe tratamente cu biostimulatorul vedetă din portofoliul Holland Farming, Cropmax.
”Mihai a decis încă de acum câțiva ani să recurgă la metode biologice de combatere a dăunătorilor și ales să folosească produsele partenerului nostru din Spania – Agrobio: prădători naturali cu care putem combate păianjenul, tripsul, musculița albă – respectiv produsele Mon Control, Fito Control și ORIcontrol Cold. Mihai este foarte atent la detalii – nu doar la sănătatea proprie, lucru de înțeles atunci când nu mai folosești combaterea chimică a dăunătorilor dar și a plantelor în sine. Prin aplicarea acestor produse de combatere biologică, planta nu este supusă unui stres chimic – lucru care o ajută foarte mult în dezvoltare. Este o plantă mult mai puțin susceptibilă la boli la dăunători – lucru care se și vede”, a mai spus Mihaela Chertes de la Holland Farming.
Foarte important de precizat. planul de fertilizare aplicat în Serele de flori Csiki a fost stabilit în urma unei analize, cea mai importantă fiind cea de apă, caracteristicile substartului fiind deja cunoscute. ”Analizele de apă au fost elaborate în cadrul laboratorului pe care îl deține compania Holland Farming, unul dintre cele mai moderne laboratoare de analize fizico-chimice din țară și, mai nou, un laborator unde putem să determinăm inclusiv reziduurile de pesticide din plante, fructe și legume”, a menționat Mihaela Chertes.
Crăciunițele – florile de sezon crescute la Prejmer cu tehnologia Holland Farming