Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar
Roxana Dobre -Egalarea subvențiilor fermierilor români cu a celor din Europa rămâne un scop ferm al ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a afirmat că a solicitat Comisiei Europene modificarea plății pe suprafață pentru producătorii agricoli români și a anunțat că nu renunță la convergența externă, adică uniformizarea subvențiilor pentru fermierii din Europa.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducția Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a exprimat convingerea că fermierii români vor avea subvenții egale cu ei europeni, din 2027. Șeful de la Agricultură a afirmat că a solicitat deja ca pentru plățile directe să se ia în calcul suprafața pe care fermierii o lucrează în 2024, acest demers ajutând la creșterea cuantumului pentru subvențiile pe teren.
Citiți și: Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA
Florin Barbu a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR că nu renunță la convergența externă și speră că din 2027 fermierii români să aibă subvenții egale cu cei din Europan.
”În declarația mea anexă la noua politică agricolă din 2027, punctul de vedere al României a rămas același: convergență externă, plăți egale în Uniunea Europeană și mai mult de atât, am solicitat modificarea plății pe suprafață ca și subvenție și să se ia în calcul suprafața de la 2024. Pentru că suprafața declarată la APIA a crescut an de an în România. Lucrul acesta ne ajută, pe de altă parte, să alocăm un buget mai mare României de la Uniunea Europeană pentru plata pe suprafață. Doi nu voi renunța la convergența externă și îmi doresc ca din 2027 fermierii români să aibă subvenții egale cu cei din Uniunea Europenă”, a punctat ministrul pentru Agrostrategia.
Citiți și: MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată
Ministrul Agriculturii: Eu la CE merg doar cu mandatul fermierilor
Ministrul Agriculturii a susținut ferm că toate deciziile pe care le susține în fața CE sunt mandatate de fermieri și nimeni altcineva nu îi poate dicta ce să măsuri să impună.
”Eu când merg la Comisia Europeană, merg cu mandatul fermierilor, să fie foarte clar! Mie nu poate să-mi spună nimeni nici de la externe sau alți factori cu decizie politică, ceea ce trebuie să fac eu la Comisia Europeană. Am luat decizia să reprezint mandatul fermierilor și asta am făcut. M-au criticat atunci când m-am dus în Consiliul Agrifish și am cerut demisia comisarului european. România a reușit în acel moment să modifice un regulament al Uniunii Europene astfel încât fermierii să nu lase 4% teren nelucrat în fermele din România”, a mai arătat ministrul.
Ediția din 24 decembrie a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 poate fi urmărită integral aici: