• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp

    Daniel Befu -

    Dan Vasile Lăzărean este un mic producător care dovedește că dacă muncești și te implici să îți valorifici recolta, poți construi o afacere de succes. În cazul medieșeanului, această afacere este una cu legume, mai ales cu legume procesate și murături și conserve. Șofer într-o instituție publică, sibianul din Mediaș își dedică timpul liber muncii în agricultură, îngrijind o grădină și cinci solarii.

    Activitatea agricolă a început pentru Dan Vasile Lăzărean și soția sa, Gyongyi, ca hobby, cu o grădină de legume în care au testat diverse tehnici de cultivare, ajungând, să aibă în prezent 1.300 de metri pătrați lucrabili, dintre care numai 500 de metri pătrați sunt proprietate, restul este teren agricol închiriat de la primărie. Pe această suprafață, sibianul a reușit să ridice cinci solarii a câte 50 de metri pătrați fiecare. Afacerea a fost branduită: Bunătăți din Grădină de la Dan & Gyongyi  – bunatatidingradina.ro.

    ”Am început această activitate de grădinarit prin 2001, iar prin 2020 am deschis PFA-ul și ne-am apucat de producția autorizată cum se spune. În pandemie, fiind izolați, aici aveam un refugiu unde puteam lucra, unde puteam ieși. E o afacere de familie, lucrez doar eu cu soția – amândoi avem și servicii, eu fiind conducător auto, ea lăcătuș mecanic. Aici e doar part-time, după orele de serviciu. La început a fost ca un hobby. Încet-încet dezvoltându-ne, putem spune că poate fi o afacere care să ne susțină traiul zilnic dacă n-am avea servicii. Îmi place foarte mult ceea ce fac – probabil mi se trage și de la mama care a fost bucătăreasă în vremurile de demult. Îmi place și să gătesc și îmi place ceea ce fac”, ne-a declarat Dan Lăzărean.

    Solariile lui Dan și Gyongyi Lăzărean sunt pline aproape tot timpul anului pentru că micii producători au ales să aibă culturi diverse, de la ardei iuți, ardei capia, vinete, castraveți, tomate, ceapă și până la sfeclă roșie. Mândria gospodarului este cultura de ardei iuți pe care i-a transformat într-un brand: îi murează și îi vinde ca ”Super Hot Chilli”.

    Componenta principală a gospodarului este producția de legume. Ulterior ce nu se vinde la tarabă proaspăt se procesează și se fac conserve: bulion, zacuscă, castraveți murați de două feluri – în oțet dulce-acrișor și în saramură, gogonele murare, ardei cu varză.

    Dan Lăzărean pregătește borcanele de murături pentru livrare

    Ciolamada – salată mixtă de murături cu legumele din grădină

    Unul dintre produsele vedetă ale lui Dan Lăzărean este Ciolamada, o salată de legume.

    ”Ciolomada este o salată de murături cu tot ce ai prin gradină – varză, gogonele, ardei, ardei iute, ceapă, sfeclă roșie sau ce ai în grădină. Ciolomada o conservăm cu oțet – fiind foarte sensibilă la fermentare, după care o pasteurizam ca să oprim fermentarea și ea ramane dulce-acrișoară și se ține chiar și doi ani de zile”, spune medieșeanul.

    Bulion și suc de roșii nefiert pentru valorificarea roșiilor zemoase

    Alt produs foarte căutat și care îl ajută să își rotunjească veniturile este bulionul. Cultura de roșii ocupă o suprafață importantă în grădina lui Lăzărean, care mizează pe soiuri și hibrizi românești care fac fructe cărnoase și pline de gust.

    ”Ca fertilizant folosim în solarii și în grădină numai gunoi de animale, respectiv de la găini. Îl producem noi – avem un spațiu mic unde ținem pentru familie pui de carne și de acolo avem îngrășământul necesar.(…) Folosim și soiuri românești, nu doar hibrizi. Pentru gustul adevărat pe care-l dorim – avem roșia mare de grădină ”Gigant” cum îi spunem noi în popor – avem Inima de bou – bine acestea nu sunt așa de productive dar în schimb au un gust deosebit. Gustul acesta se regăsește și în bulion”, explică producătorul.

    Inițial, Dan Lăzărean spune că a început cu bulion gata făcut, dar apoi și-a dat seama că oamenii vor altceva, așa că a lansat produsul ”Suc de roșii crud nefiert”. ”Este la fel ca la pasta de măceșe: omul îl ia și și-l fierbe acasă cum vrea și nu-și mai face nici mizerie. (…) În bulion punem frunză de țelină și sare – doar atât. Conservant nu, deoarece borcanele le pasteurizam. Bulionul sau sucul crud cum îi spunem noi, îl pot cumpara și îl folosesc oamenii cam din 15 iulie când apare prima recolta de tomate la noi – apare un pic mai tarziu față de sud, fiind alta climă. Clienții îl folosesc să-și facă bulionul propriu după propriile gusturi. De asemenea, procesăm și noi bulion pe care îl ambalăm în borcane, îl sterilizam după care îl livrăm ulterior la magazinele din oraș și la magazinele partenere”, spune micul producător de murături și conserve.

    Dan Lăzărean la cultura de ardei iuți

    Borcanele cu ardei iuți murați, un spectacol!

    Sezonul de murături se încheie undeva pe la sfarsitul lui noiembrie când Dan Vasile Lăzărean termină de prelucrat ultima cultură: sfecla roșie. ”Rădăcinoasa se păstrează mai mult timp în stare proaspătă, așa că o prelucrîm mai la urmă – ca să zicem așa. În această perioadă punem ardei cu varză, punem varză murată – că acum e sezonul – cel puțin acum e sezonul de varza murată – ardeii iuți pe care-i conservam și îi punem în oțet. La ardei așteptăm să se matureze, să avem și culorile roșu, portocaliu, galben pentru a forma un mix de culori în borcan ca să îți atraga ochii și să iti fure privirea cand vezi borcanul la raft”, explică Lăzărean.

    Murăturile și conservele familiei Lăzărean sunt comercializate direct, inclusiv online, dar și prin intermediul unor magazine partenere: un lanț de supermarketuri din Sibiu și mai multe băcănii. Pentru comenzile plasate pe internet, producătorul colaborează cu un specialist IT pentru platforma de vânzări, în schimb pregătirea și ambalarea comenzilor se face tot la fermă.

    ”Produsele noastre le distribuim la parteneri prin oraș – la anumite marketuri, la băcănii, la un lanț național mare de magazine în Sibiu – pe patru supermarketuri, la Constanța la cateva băcănii și avem de asemenea un magazin online unde clienții care ne găsesc pe internet, pot comanda – trimitem pe curier, avem contract cu curierii, preț de transport bun. Achizițiile sunt destul de mici ca să zic – pe persoana fizică. Undeva până în 10 borcane diferite pe comandă. În schimb, la băcăniile din Constanța se duce foarte multă marfa. Anual – vorbim practic de anul ăsta care a fost un an mai benefic și mai productiv – producem undeva în jur de 2.000 de borcane de zacuscă, murături deja am folosit undeva la 4.000 de borcane de 720 ml și mai avem încă. Varză murată punem undeva la 1.000 -1.100 kg din care cam jumătate pleacă vidată la magazinele partenere, restul se vinde vrac la noi la tarabă”, ne-a mai spus medieșeanul.

    Produsele familiei Lăzărean pot fi cumpărate online de pe site-ul https://bunatatidingradina.ro/ iar pentru a lua direct legătura direct cu micul producător, numerele de telefon de contact sunt 0748150084 sau 0721304060.

    Dan Lăzărean – afacere cu legume pe 1.300 mp


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem Valentin Popa planifică să irige. Sistemul care i se pare potrivit pentru ferma sa de 150 ha