Taxa pe stâlp, reintrodusă! Fermierii – impozit de 1,5% pentru solarii, sistemele de irigat și silozuri
agrointeligenta.ro -Taxa pe stâlp revine, fiind prevăzută în Ordonanța trenuleț cu măsuri fiscale pentru anul 2025. Guvernul urmează să adopte mâine, luni – 30 decembrie, actul normativ ce va introduce impozitarea cu 1,5% pentru construcții, altele decât cele pentru care se datorează impozitul pe clădiri. Cunoscută ca ”taxa pe stâlp”, această taxare a fost introdusă în 2013 și a funcționat timp de doi ani.
Ordonanța trenuleț, în forma publicată de către Guvern înainte de ședința de mâine, prevede introducerea taxei pe stâlp, o supra taxare ce va avea un impact direct asupra afacerilor agricole.
Gabriel Biriș, consultant fiscal şi membru fondator al companiei de consultanţă fiscală Biriş Goran, trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le va avea reintroducerea taxei pe stâlp pentru sectorul agricol.
”Astăzi au apărut și modificările la Codul fiscal. Nu o să comentez acum reducerea pragului la micro la 250k euro la anul și la 100k euro din 2026, așa cum nu comentez nici creșterea la 10% a impozitului pe dividende. Sunt măsuri de așteptat în actualul context.
Ce este scandalos este însă că Premierul Ciolacu a decis – fără niciun fel de consultări, să reintroducă impozitul de 1,5% pe construcții (altele decât clădirile pentru care se datorează impozitul pe clădiri), infamă „taxa pe stâlp” introdusă în 2013 și apoi eliminată în 2015 (cu efect din 2017) de către Ponta.
Cine va fi afectat?
– Companiile din energie, pentru toată infrastructură energetică.
– Companiile din agricultură, pentru toate amenajările funciare (instalații de irigare, drumuri de exploatare, platforme, garduri, inclusiv pentru sere, solarii).
– Companiile de logistică, pentru platforme, garduri, drumuri de interior.
– Toate companiile de producție, pentru platforme de acces, gardur”, a semnalat Gabriel Biriș.
Ordonanța trenuleț modifică Legea nr. 227/2015 pentru a reintroduce impozitarea pe construcții speciale, care a fost în vigoare până pe 31 decembrie 2016, prin următoarea prevedere, în forma actualizată:
”La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea urmatorul cuprins:
” (1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.
(2) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor menţionate la art. 497, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.”. De menționat că se precizează că intrarea în vigoare a impozitului de 1,5% pentru construcții speciale se va face din 1 ianuarie 2025 și se va aplica inclusiv în situația în care construcțiile sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.
Impozitul pe construcții speciale se va putea plăti în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.
Vă reamintim că un impozit foarte similar cu actualul impozit pe construcții speciale prevăzut în Ordonanța trenuleț a mai fost introdus și din 2014, tot la nivelul de 1,5%. A fost cunoscut ca Taxa pe stâlp și a creat o nemulțumire majoră pentru mediul de afaceri. Taxa pe stâlp a fost redusă treptat și ulterior eliminată de la 1 ianuarie 2017.