• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie pentru fermieri! Taxa pe stâlp – amânată de Guvern!

    agrointeligenta.ro -

    Taxa pe stâlp nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu a decis să amâne adoptarea impozitării aplicate construcțiilor speciale, măsură ce ar fi lovit puternic afacerile din sectorul agroalimentar. Amânarea ”taxei pe stâlp” a fost solicitată Executivului astăzi, luni – 30 decembrie, de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare  (detalii AICI).

    La începutul ședinței de Guvern de astăzi, luni – 30 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va adopta ”Ordonanța trenuleț” cu o serie de modificări. Șeful Executivului a subliniat că este necesar ca prin măsuri fiscale să fie redus deficitul bugetar.

    ”Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România. Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli, spitale și pentru a achita datoriile din urmă. Vreau să anunț că nu regret nici una dintre aceste măsuri. Pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore. Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore”, a spus Marcel Ciolacu.

    Premierul a subliniat că ”un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români. De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm azi așa-zisa Ordonanță „Trenuleț” pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal”.

    Adoptarea ”taxei pe stâlp”, amânată de Guvern

    Ordonanța trenuleț nu va introduce taxa pe stâlp, impozitul care ar fi urmat să ducă la faliment afacerile din agricultură. Taxarea de 1,5% pentru construcțiile speciale precum sere, solarii, silozuri sau infrastructura de irigații, nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, așa cum se prevedea în forma proiectului aflat pe masa Executivului.

    ”Introducerea impozitului pe construcții speciale nu se aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor urma să aibă investiții”, a precizat Ciolacu.

    ”Trebuie să luăm măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat. Am adoptat acele măsuri care sunt cuprinse în reforma fiscală din PNRR cu cel mai redus impact asupra creșterii economice. Am refuzat să tăiem de la investiții sau să creștem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creșterea TVA care ar fi dus la creșterea inflației. Așadar, eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat”, a mai spus Ciolacu.

    Șeful Executivului a făcut apel către marile companii străine să își achite taxele către stat. ”Ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în țara noastră plătim 10% de la 1 ianuarie, dar Ungaria are 15%, Polonia are 19%, Cehia are 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20%. În final, fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizare profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte, deci plătiți toți corect sau plecați!”, a mai spus Ciolacu.

    Conform șefului Guvernului, prin măsurile adoptate prin Ordonanța trenuțel se are în vedere ”stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale de care are nevoie prin PNRR”.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie