• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    agrointeligenta.ro -

    Condiționalitatea socială – cerință nouă la APIA. Condițiile de muncă din ferme devin cerință obligatorie pentru încasarea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), începând cu acest an. Este vorba despre noile cerințe de condiționalitate socială, care au intrat în vigoare și care vizează atât respectarea condițiilor de muncă, cât și măsurile de sănătate și securitate în muncă.

    Anul trecut, Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă anunța, în premieră, că fermierii care nu asigură condiții corespunzătoare de lucru și nu respectă programul de lucu al salariaților riscă să își piardă subvențiile APIA. Măsura a fost introdusă în legislația națională în luna octombrie, când Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern nr. 1343/2024  pentru modificarea și completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat. Prin intermediul acestui act normativ, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale stabilește cadrul normativ național necesar implementării condiționalității sociale, care, începând cu 2025, a devenit obligatorie pentru toate statele membre UE.

    Condiționalitatea socială, cerință obligatorie pentru subvențiile APIA

    Condiționalitatea socială este o cerință stabilită în legislația europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul căreia fermierii care primesc plăți directe sau plăți compensatorii în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, vor fi supuși, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancțiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvențiilor, dacă NU îndeplinesc anumite cerințe legate de condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligații ale angajatorului, stabilite în legislația națională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE și a Directivei 2009/104/CE.

    Hotărârea de Guvern aprobată vizează:

    De precizat că, potrivit legislației europene, obiectivele condiționalității sociale sunt următoarele:

    Domeniul de aplicare al condiționalității sociale acoperă următoarele prevederi din domeniul social si al ocupării forței de muncă:

    • Directiva 2019/1152/UE privind condițiile de muncă transparente și previzibile (articolele 3-6, 8, 10, 13) care prevede că, în cazul în care există o „relație de muncă”, condițiile de angajare ar trebui furnizate în scris. Aceste condiții sau contract ar trebui să stabilească identitatea părților la raportul de muncă – și anume numele fermierului și al lucrătorului agricol, locul de muncă, natura muncii și o descriere a ceea ce presupune aceasta, data începerii, durata oricărei perioade de probă, drepturi de formare, concediu plătit, remunerație, dacă este posibil model de muncă, ore de muncă și formare obligatorie.

    • Directiva 89/391/CEE privind măsurile de încurajare a îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor (articolele 5 – 12) care prevede că angajatorul trebuie să asigure securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Angajatorul trebuie să ia măsuri pentru prevenirea riscurilor profesionale și să ofere informații și instruire, inclusiv evitarea, evaluarea și combaterea riscurilor, adaptarea muncii, a locului de muncă și a echipamentului la persoană, adaptarea la progresul tehnic.

    • Directiva 2009/104/CE privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor de muncă (articolele 3-9) care impune angajatorului să se asigure că echipamentul de muncă este adecvat pentru munca ce urmează a fi efectuată și că lucrătorii primesc formare corespunzătoare și sunt informați atât cu privire la modul de folosință al echipamentelor de lucru, inclusiv cele cu risc specific, utilizate numai de lucrători cu atribuții în acest sens, cât și cu privire la ergonomia și sănătatea la locul de muncă.

    „Opt ore pe zi, ce salariu primește, ce avantaje financiare primește, cum este tratat. Dacă un lucrător agricol, de exemplu, se plânge că a fost dezavantajat, se face o anchetă, și vin inspectorii de muncă în domeniu, constată dacă este adevărat sau nu, și atunci fermierul riscă să piardă o bună parte din subvențiile pe care le primește”, a explicat cu va funcționa sistemul de verificări Achim Irimescu, ministru plenipotențiar al Reprezentanței României în UE.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii va înființa un comitet de monitorizare a preţurilor pe rafturile retailerilor

    Fermierii riscă să își piardă subvențiile APIA

    Hotărârea nr. 1343/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1094 din 1 noiembrie 2024 și este în vigoare de la aceeași dată. Documentul citat prevede că beneficiarii de subvenții trebuie să respecte normele privind condiţionalitatea socială, începând cu data de 1 ianuarie 2025 și exceptează ajutoarele naționale tranzitorii, a aplicării sancțiunilor pentru nerespectarea normelor privind condiționalitatea socială, alături de normele privind condiționalitatea de mediu.

    Sancțiuni pot fi între 0% și 100% din plăți și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare hotărârii. Sancţiunile administrative aplicabile în cazul nerespectării de către beneficiari a normelor privind condiţionalitatea socială se aplică de către APIA ca urmare a notificării autorităţilor cu atribuţii în controlul şi asigurarea respectării normelor din domeniul legislaţiei muncii şi sănătăţii şi securităţii în muncă, în condiţii ce se stabilesc prin protocol de colaborare încheiat între APIA şi Inspecţia Muncii.

    HG 1.343 din 2024 nu aduce atingere contribuției totale a Uniunii Europene aprobată pentru implementarea intervențiilor din PS 2023-2027, potrivit Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din 7.12.2022 de aprobare a planului strategic PAC 2023-2027 al României în vederea unui sprijin din partea Uniunii finanțat de Fondul european de garantare agricolă și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

    Ghidul fermierului privind condiţionalitatea socială trebuie aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a HG 1.343/2024, care a fost data de 1 noiembrie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Dănuț Păle a fost eliberat la cerere din funcția de vicepreședinte al ANSVSA APIA: Banii pentru subvențiile fermierilor – în conturile statului român Este oficial: 2024 – cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România