Fermierii și companiile de inputuri fac front comun pentru NEONICOTINOIDE. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Vă invit să ne luăm de braț și să mergem împreună la Bruxelles”
Gabriela Gimbășanu -În cadrul conferinței organizată de compania Bayer “Managementul buruienilor în cultura de porumb: prezent și viitor”, ce a avut loc miercuri – 18 martie, la Poiana Brașov, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, i-a invitat pe directorii Bayer și nu numai să susțină împreună utilizarea neonicotinoidelor în România și pentru anul 2016.
Pesticidele sistemice au fost suspendate de la folosire pe o perioadă de doi ani, țara noastră primind o derogare de la Uniunea Europeană pentru a utiliza și în acest an neonicotinoidele pe o perioadă de 120 de zile.
Laurențiu Baciu a susținut de-a lungul timpului utilizarea pesticidelor sistemice pentru că fără acestea recoltele de porumb și de floarea-soarelui vor fi compromise în România.
“Sunt printre cei care s-au luptat pentru a obține această derogare de a utiliza neonicotinoide. Aș vrea să facem front comun toți cei interesați și să ne unim forțele. Practic, folosirea lor a fost suspendată doi ani și nu interzisă total. Dacă acum nu ne impunem și nu facem lobby la Bruxelles vom avea de suferit cu toții. Pe de o parte fermierii care vor pune în pământ sămânță netratată și nu vor reuși să combată tanymecus, viermele sârmă și multi alți dăunători care afectează cultura de porumb atât cantitativ cât și calitativ, iar pe de altă parte, marii producători de pesticide sistemice care vor pierde produse importante din portofoliul lor”, i-a îndemnat președintele LAPAR pe liderii companiei Bayer.
România are o situație deosebită față de celelalte țări din Europa confruntându-se cu o serie de atacuri de tanymecus, vierme sârmă și alți dăunători.
“Știți foarte bine care ar fi pierderile de nefolosire a tratamentului cu neonicotinoide la sămânță. Așa că LAPAR-ul vă invită să ne luăm de braț și să mergem împreună la Bruxelles să ne susținem punctul de vedere. Nu este foarte sigur ce se va întâmpla din 2016, dar din informațiile pe care le avem vor să interzică total României să mai folosească neonicotinoide pentru a trata sămânța. Și noi ne dorim ca toți fermierii să se bucure în continuare de toate beneficiile pe care le aduc această substanță la tratarea sămânței”, a explicat Laurențiu Baciu motivul pentru care susține utilizarea neonicotinoidelor.
Răspunsul directorului de marketing al companiei Bayer, Gabi Raviczki nu s-a lăsat prea mult așteptat. ”Noi ne confruntăm în România cu o problemă specifică cu care alte țări europene nu se confruntă și anume cu atacul de tanymecus, în special în zona de sud a țării unde putem vorbi de pagube de peste 70%. Cu siguranță că eforturile pe care le-ați făcut dumneavoastră (Laurențiu Baciu, LAPAR – n.r.) în acest sens de a susține la nivelul MADR utilizarea neonicotinoidelor, a dat rezultate și, în acest an, toți fermierii din România se pot bucura de beneficiile aplicării acestei substanțe, prin intermediul derogării acordate României. Noi suntem gata să participăm la toate inițiativele care se vor propune, inclusiv la studiile de impact ce vor avea în vedere efectele asupra mediu și impactul social. Dacă nu vom utiliza soluțiile care rezolvă problemele grave din cultura prombului, în acele zone nu vom mai putea vorbi de cultivarea lui. Noi suntem deschiși la discuții și vă oferim tot suportul pentru a susține utilizarea neonicotinoidelor”, a precizat specialistul companiei Bayer.