Piața îngrășămintelor bubuie la început de an. Noile prețuri pentru uree la mari furnizori
Violina Gorcinschi -Explozie de prețuri pe piața îngrășămintelor. Scumpirea gazelor, care au ajuns chiar și la 50 euro/MWh, i-a determinat pe producătorii europeni să mărească semnificativ prețurile la îngrășăminte. La această situație se adaugă și slăbirea monedei euro, care a dus la scumpirea importurilor de îngrășăminte, lucru care va determina explozia prețurilor pentru toate îngrășămintele cu azot la început de 2025, în special în Europa de Vest.
În acest articol:
Dinamica de pe piața azotului a fost dirijată de creșterea prețurilor globale la uree. Cu toate acestea, scumpirile din Europa au fost alimentate și mai mult de creșterile abrupte ale prețurilor de la un mare producător european de azot, raportează comercianții de îngrășăminte. Prețurile tuturor celorlalte îngrășăminte cu azot cresc și ele brusc. Evoluția de pe piața europeană a azotului va depinde, în mare măsură, de dinamica prețurilor globale și europene la uree, spun comercianții.
În plus, piața de uree a primit un impuls puternic cu puțin timp înainte de începutul anului printr-o licitație din India, în care, spre surprinderea majorității analiștilor și comercianților, a presupus o cantitate foarte mare, de 1,5 milioane de tone. India este unul dintre cei mai mari importatori și cumpără aproximativ 40% din îngrășămintele cu azot de pe piața mondială.
Explozie de prețuri pe piața îngrășămintelor la nivel mondial
Egiptul, un furnizor extern cheie pe piața europeană, și-a vândut ureea la 418 dolari/t la începutul lunii ianuarie, cu aproximativ 30 dolari/t mai mult decât acum două săptămâni și cu aproximativ 60 dolari/t mai mult decât în noiembrie. În porturile de export din Orientul Mijlociu, prețurile ureei erau de 373 dolari/t la începutul lunii ianuarie, cu aproape 30 dolari mai mari decât la sfârșitul lunii decembrie.
Comercianții atribuie cel puțin o parte din creșterile de preț întreruperilor producției din Iran. Acest lucru are, de asemenea, un impact direct asupra cotațiilor din Africa de Nord și pe piața globală. Turcia, unul dintre principalii clienți ai Iranului, și-a îndreptat cererile către alți furnizori, situația în principal în Africa de Nord, ceea ce a scumpit marfa și pentru importatorii din Europa de Vest.
Mulți analiști preconizează că, în primăvara anului 2025, piața va avea parte de o cerere puternică din partea distribuitorilor și fermierilor care și-au amânat achizițiile pentru a economisi cu cheltuielile. Achizițiile slabe din ultimele luni au determinat o scădere a stocurilor din ferme și a precomenzilor față de anii precedenți. Acest lucru îi poate face pe analiști să ajungă la concluzia că cererea va fi puternică ce va determina scumpiri, moment care defavorizează importurile din afara UE. Dacă aceste ipoteze sunt confirmate, prețurile îngrășămintelor ar putea primi un alt impuls puternic în primăvară.
Scumpirea gazelor amenință industria îngrășămintelor
Prețurile mari la gazele naturale din Europa fac, de asemenea, producția de îngrășăminte mult mai scumpă. De aceea, mulți furnizori europeni își reduc producția, situație similară cu cea din 2022.
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut cu aproape 50% din primăvară încoace, ceea ce dă mari bătăi de cap pieței europene de azot. Prețurile spot ale gazelor naturale la hub-ul TTF au atins recent un nivel maxim (în 12 luni) de peste 50 de euro/MWh.
Gazul natural este folosit ca materie primă pentru producerea amoniacului, ingredientul de bază pentru toate îngrășămintele minerale cu azot. Fiind cel mai mare sector industrial consumator de gaze naturale, competitivitatea industriei îngrășămintelor din UE este determinată în primul rând de prețurile gazelor.
Citește și: Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu
Deoarece gazele naturale reprezintă de obicei 60-80% din costurile de producție, prețurile gazelor sunt de o importanță crucială pentru costul îngrășămintelor din Europa.
Fabricile europene de îngrășăminte reduc producția
Marele producător european LAT Nitrogen se retrăsese deja de pe piața germană în octombrie 2024 din cauza creșterii costurilor cu gazul, a raportat firma de analiză ArgusMedia.
LAT Nitrogen fabrică produse pe bază de azot pentru piețele de îngrășăminte și produse chimice industriale.
„Vom monitoriza îndeaproape evoluția prețurilor la gaz înainte de a lua în considerare o revenire pe piață”, a declarat Harald Lindner, analist de cercetare de piață și planificare a cererii la LAT Nitrogen, pentru Argus.
Argus a estimat că până și cei mai eficienți producători de granule de uree se confruntă cu costuri de producție în fabrică de aproximativ 425 de euro/tonă și costuri de gaz de 53 de euro/MWh, în timp ce centralele mai vechi ar cheltui circa 470 de euro/t. În septembrie, aceste costuri au fost cu 100 de euro/t mai mici – iar marjele de producție au fost pozitive.
Furnizorii de îngrășăminte care importă materii prime la prețuri mai mari – parțial din cauza cursului de schimb mai mare – trebuie să transmită și ei unele dintre aceste creșteri către lanțul de aprovizionare, impactând comercianții și producătorii. Este probabil ca acest lucru să strângă marjele în general, a spus Renata Cardarelli, analist la Argus.
Producătorii de îngrășăminte riscă falimentul
Comercianții și întreprinderile care se confruntă deja cu probleme financiare, cum ar fi deficitele de flux numerar și stocurile limitate, au provocări suplimentare din cauza accesului limitat la credite. Acest lucru s-a înrăutățit de când jucătorul internațional Agrogalaxy din Brazilia a solicitat protecție în faliment.
Pe lângă preocupările legate de preț, întârzierile în termenele de livrare pentru îngrășămintele din Orientul Mijlociu, Asia și Africa reprezintă, de asemenea, o problemă din ce în ce mai mare pentru comercianți și importatori. Chiar și Egiptul, un important producător și furnizor de îngrășăminte cu azot pentru Brazilia și Europa, a devenit un risc pentru cumpărători din cauza penuriei de gaze naturale din regiune, a spus Cardarelli.
Marcelo Mello, analist la StoneX, a remarcat că atacurile asupra instalațiilor de gaze naturale din Orientul Mijlociu au afectat masiv producția de derivați de îngrășăminte precum amoniacul.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a complicat și mai mult logistica îngrășămintelor, în special peste Marea Neagră, și a crescut costurile cu transportul maritim. Acești factori combinați au determinat un număr de comercianți și producători să amâne sau să reducă semnificativ achizițiile de îngrășăminte pentru anul agricol 2025-2026, în speranța unei mai mari stabilități a pieței.
Explozie a costurilor de producție în fabrici
Interesul fermierilor privind achizițiile de îngrășăminte a fost extrem de scăzut în ultimul an. Prețurile scăzute ale cerealelor, veniturile reduse ale fermelor și depozitele pline cu produse agricole nevândute au fost motivul cererii slabe de îngrășăminte din partea fermierilor. Unii angrosişti se aşteaptă ca vânzările să rămână slabe până în primăvara anului 2025, creând provocări logistice semnificative pentru distribuitori în livrarea produselor înainte de tratamentele de primăvară.
La o conferință a marilor producători francezi de îngrășăminte din noiembrie 2024, aceștia nu și-au ascuns îngrijorările cu privire la viitoarea campanie. După rezultatele dezamăgitoare ale ultimei recolte, fermierilor le lipsesc resursele pentru a face investiții. În același timp, comercianții cu amănuntul nu vor să se angajeze la cantități cu producătorii, motiv pentru care fabricile lucrează încet.
„Volatilitatea ridicată a prețurilor înseamnă că nimeni din lanțul valoric nu vrea să-și asume riscuri”, a declarat Pavel Hanus, director comercial al grupului agricol ceh Agrofert, pentru portalul agricol francez terre-net. Dacă depozitele sunt pline și comenzile nu ajung, fabricile riscă să se închidă temporar.
Producția europeană de îngrășăminte, în dificultate. Viitorii furnizori principali: Rusia, Europa de Est și țări din Asia
În 2022, Europa a cunoscut o scădere cu 70% a capacității de producție a îngrășămintelor cu azot, își amintește Monica Marucci, șeful Observatorului European al Îngrășămintelor. În 2023 situația s-a îmbunătățit, iar în 2024 vom fi la aproximativ 80% din capacitatea obișnuită de producție. Pentru a compensa scăderea producției interne, Europa a importat masiv îngrășăminte.
Dacă Rusia a văzut că exporturile sale către UE au scăzut cu aproximativ 7% în 2022 din cauza sancțiunilor europene în comparație cu media 2014-2021, a devenit rapid din nou principalul furnizor de azot al Europei, cu o cotă de piață de 28% în 2024, a raportat terre.net.
Belarus, lovită și ea de sancțiuni și ale cărei exporturi de potasiu au scăzut, este în proces de revenire pe piețele europene. Chiar și fără criza prețurilor la gaze, era de așteptat ca Europa să folosească mai puține îngrășăminte minerale, în timp ce China și America Latină cresc consumul.
Cauza constă în creșterea suprafețelor destinate agriculturii ecologice, importul de cereale ucrainene, reducerea suprafețelor și înăsprirea legislației privind utilizarea îngrășămintelor.
„Până în 2028, se preconizează că cea mai mare parte a capacității noi de producție de îngrășăminte va veni din Rusia, Europa de Est și Asia Centrală”, estimează Hanna Chtioui, analist îngrășăminte la Asociația Internațională a Industriei Îngrășămintelor.
Mai puține achiziții în avans la îngrășăminte
Semnale de alarmă vin și din SUA.
„Nu vă așteptați ca prețurile îngrășămintelor să se înmoaie înainte de plantarea de primăvară. Volatilitatea va persista în 2025, deoarece rezervele de azot, fosfor și potasiu sunt reduse. În general, volumele de îngrășăminte sunt de așteptat să scadă cu 15 până la 20 la sută de la an la an. Așteptați-vă că prețurile vor rămâne ridicate în al doilea trimestru ”, a declarat Gregory Griffin, directorul de îngrășăminte al companiei Wilbur-Ellis din Texas, în cadrul conferinței anuale a Asociației pentru Protecția Plantelor din Texas.
Griffin se așteaptă, de asemenea, la un interes semnificativ mai mic pentru plata îngrășământului în avans. Achizițiile sunt „determinate de preț”, a spus el, „deci plățile anticipate vor fi reduse semnificativ, având în vedere economia agricolă și nevoile de lichiditate. Comercianții și fermierii aleg să rămână cât mai lichizi posibil, fără a bloca numerar”, a spus el.
Constrângerile de numerar și ratele mai mari ale dobânzilor vor continua să aibă un impact asupra industriei. Posibilele restricții la import și economia agricolă slabă vor fi factori determinanți ai prețurilor. Griffin a remarcat, de asemenea, că problemele logistice vor afecta disponibilitatea în timp util a produselor și se așteaptă la o mare reticență de a crea stocuri din cauza riscului de preț.
Producător polonez de îngrășăminte: ”Prețurile nu vor fi mai mici decât în 2024”
Grupul polonez Azoty, un mare producător de îngrășăminte din regiune, a anunțat că, din cauza mai multor factori, prețurile se vor menține ridicate în primăvara 2025.
„Este vorba de gaze, unde am observat recent o creștere a prețurilor, sare de potasiu – în acest caz se poate spune că s-a epuizat potențialul de corecție, și fosfați, în cazul cărora cererea puternică de pe principalele piețe menține prețurile. relativ ridicat”, a spus vicepreședintele, adăugând că, în plus, există condiții legate, printre altele, de: cu taxe de emisii de CO2”, a spus Hubert Kamola, vicepreședinte al Grupei Azoty, președinte al Grupei Azoty Puławy, adăugând că există și condiții legate, printre altele, de: cu taxe de emisii de CO2.
Astfel, prețurile nu vor fi mai jos decât cele din 2024.
„În acest moment, factorii menționați mai sus nu oferă motive pentru stabilirea prețurilor la îngrășăminte sub prețurile din 2024”, a spus Kamola.